Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Diamante celebre


Categorii: Noutăţi, Ştiaţi că...?

Într-o săptămână dedicată mineralelor, vă invit să aflăm mai multe informații despre cel mai prețios și dur mineral din lume, diamantul. Cuvântul „diamant” are origini grecești și înseamnă „indestructibil”.

Citește mai mult

Cele mai cunoscute monede de aur din lume


Categorii: Aur, Cum se face la alţii, Noutăţi, Ştiaţi că...?

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni - din ce în ce mai mulți - care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Citește mai mult

Insectele, designeri de bijuterii


Categorii: Aur, Ştiaţi că...?

V-ați gândit vreodată că insectele se pot transforma în designeri de bijuterii? Larvele de trichoptere își construiesc „case” folosind materialele pe care le găsesc în jurul lor.

Citește mai mult

Kintsukuroi – a repara cu aur


Categorii: Aur, Cum se face la alţii, Ştiaţi că...?, Tradiții

V-aţi gândit vreodată că un vas de ceramică spart ar putea deveni o operă de artă cu ajutorul aurului? În Japonia se practică kintsukuroi (sau kintsugi), care înseamnă literal „a repara cu aur”. Se pare că această formă de artă datează din secolul al XV-lea. În locul obișnuitului lipici, artiștii folosesc o rășină cu pulbere de […]

Citește mai mult

Paștele la Roșia Montană


Categorii: Comunitate, Ştiaţi că...?, Tradiții

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind întâmpinat în Țara Moților cu o serie de obiceiuri și tradiții populare. Cuvântul „Paște” își are originea în termenul ebraic „pesah”, care înseamnă „trecere”. Paştele evreilor marca trecerea poporului prin Marea Roşie, din robia Egiptului, către pământul făgăduinţei, Canaan. În  tradiția creștină, Paștele marchează începutul […]

Citește mai mult

Povestea florilor de mină (GALERIE FOTO)


Categorii: Noutăţi, Ştiaţi că...?

Probabil că ați mai auzit de florile de mină, iar dacă nu, aș vrea să vă povestesc mai multe pentru că sunt cu adevărat minunate aceste creații ale naturii. Florile de mină sunt formațiuni minerale, de diverse dimensiuni, provenind din subteranul galeriilor miniere. Aspectul lor neobișnuit, dar desoebit de frumos, se datorează concreșterii cristalelor, într-o multitudine de forme și culori.

Citește mai mult

Cea mai mare monedă de aur din lume


Categorii: Aur, Cum se face la alţii, Noutăţi, Ştiaţi că...?

Am citit articolul din Făclia (între noi fie vorba, e vorba de una dintre cele mai mari, nu de cea mai mare) și m-am gândit să cercetez puțin care sunt cele mai mari monede de aur din lume. Și iată ce-am găsit.

Citește mai mult

Cele mai mari pepite de aur din lume


Categorii: Aur, Ştiaţi că...?

Pepitele sunt bucăți de aur nativ, de dimensiuni diverse, dar extrem de rare, fiind un prilej de mândrie și bucurie pentru minerii norocoși care le-au descoperit.

Citește mai mult

Construcții celebre din aur


Categorii: Aur, Cum se face la alţii, Resurse, Ştiaţi că...?

Când vine vorba de aur, de cele mai multe ori ne gândim la bijuterii, monede sau lingouri. Recunosc că eu mă gândesc inevitabil la minerit, dar vă propun să privim acest metal prețios și din alte perspective. Datorită proprietăților sale extraordinare, aurul este folosit cu succes în diverse industrii. Spre exemplu, reflectivitatea ridicată a aurului îl recomandă ca materie primă în industria construcțiilor. Ferestrele unor clădiri sunt acoperite cu folii subţiri de aur, transparente, care reflectă căldura.

Citește mai mult

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului