Dezbatere DeCe News: Nu sunt șanse ca Roșia Montană să fie inclusă în patrimoniul UNESCO
Alexandru Diaconescu, conferențiar la Facultatea de Istorie din UBB Cluj-Napoca, a declarat că în acest moment modul în care arată Roșia Montană nu o situează în categoria posibilelor monumente UNESCO. Exploatările care au fost făcute de-a lungul timpului au lăsat urme, iar dacă exploatarea aurului va reîncepe în zonă, nu va face decât bine. Diaconescu este susținut de academicianul Alexandru Vulpe, care consideră că săpăturile arheologice realizate până acum la Roșia Montană sunt cele mai bune care s-au efectuat vreodată în România. Citește mai departe.
Fiecare român va vizita măcar o dată în viață galeriile subterane de la Roșia Montană. În zonă se construiesc două hoteluri
Adrian Gligor, vicepreședinte patrimoniu și dezvoltare durabilă la Roșia Montană, susține că în acest moment zona este atractivă pentru turiști, dar aceștia nu aduc niciun plus economic zonei. Turiștii trec prin zonă dar nu consumă, dar în scurtă vreme se vor construi două hoteluri și un Muzeu al Mineritului. Oamenii vor putea vizita o parte dintre galerii, care vor fi iluminate și deschise publicului. Acest proiect va aduce profituri și pentru localnici prin dezvoltarea unei rețele de turism. Citește mai departe.
De ce susţin Proiectul Roşia Montană?
Liberal în principii şi ţărănist din familie, am susţinut încă din 1990 investitorii străini. Am fost printre primii care am promovat ideea vinderii fabricilor lui Ceauşescu pe un dolar. Intuiam, la fel ca şi alţii ca mine, că salvarea nu poate veni din interior, ci de la partenerii noştri tradiţionali externi, pierduţi într-o sincopă de timp, care a durat aproape jumătate de secol. Alta ar fi fost faţa României dacă s-ar fi reîntors imediat după revoluţie investitorii tradiţionali. Cum ar fi arătat ţara noastră în concernul naţiunilor europene cu mari corporaţii, ca Daimler Benz, Krupp, General Motors, Bell Helicopters, Montupe, British Petroleum, General Electric, Volvo, John Deere, care ar fi deschis fabrici la noi şi i-ar fie educat pe români în cultul muncii corporatiste? Citește mai departe.
Cristian Preda: Comisia Europeană consideră că decizia de autorizare a proiectului Roșia Montană revine exclusiv României
Comisia Europeană afirmă că decizia de autorizare a proiectului minier Roșia Montană revine exclusiv României, susține eurodeputatul Cristian Preda. Marți au avut loc discuții în Comisia de Petiții a PE față de proiectul Roșia Montană. În comisia PETI a PE, au fost discutate în această dimineatță (marți, n.r.) două petiții depuse de Asociația Ad Astra și, respectiv, de dl. Sorin Jurca, de la Fundația Culturală Roșia Montană. Tema: proiectul exploatarii aurului. Citește mai departe.
Nu există comentarii