Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Alchimie modernă? Nu, interpretare greșită


Categorii: Aur, Cum se face la alţii, Noutăţi, Ştiaţi că...?

Din păcate, Ziarul Financiar nu mai e cel pe care îl știam. De ce? Pentru că nu se mai documentează… Îi cert și sunt trist pentru acest articol. Și e cu atât mai grav cu cât sunt mulți cei care încă au încredere orbească în presă.

E vorba despre „descoperirea erei: bacteria care produce aur”, iar unii au răspândit vestea cea mare pe Facebook. De ce spun eu că e lipsă de documentare:

  • bacteria în cauză nu produce aur, ci îl separă dintr-o substanță – triclorura de aur – în care aurul este deja prezent;
  • triclorura de aur nu se găsește în mod normal în natură – pentru că se descompune în lumina soarelui, ci este produsă în urma tratării aurului cu „apa regală”. În mod natural, aurul se combină foarte rar cu alte elemente. Combinația sau alierea aurului cu alte elemente este, în general, dirijată de către om. Apa regală se folosește la prelucrarea bijuteriilor (aur sau platină) și la recuperarea aurului din diferite deșeuri (aliaje, componente electrice sau electronice etc.). Se mai folosește de către bijutieri și ca marker pentru testarea autenticității și conținutului de aur din bijuterii;
  • aurul se scoate și astăzi din triclorura de aur… Ceea ce s-a prezentat în articol este doar un proces exotic, care îi fascinează pe biochimiști (din cauză că un organism viu poate rezista în acea substanță toxică). Aplicarea pe scară largă a procedeului este prohibitivă și inutilă, deoarece exista metode mult mai ieftine și sigure de a scoate aurul din acea substanță, de ex.: încălzirea la 160 °C sau adaugarea de apă oxigenată.

În concluzie, ZF nu a făcut altceva decât să traducă un articol găsit aici

(Cu ajutorul lui C. Mulțumesc!)

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului