Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Am sărbătorit ziua Roșiei Montane


Categorii: Opoziţie, Roşia: proiectul, Ziariştii şi bloggerii

Treaba e foarte clară. Pe o tabliță cerată, descoperită cu peste 200 de ani în urmă la Roșia Montană, scrie „6 februarie 131”. Deci, aceasta este cea mai veche atestare documentară a Roșiei Montane. Sau a zonei Alburnus Maior, care era o zonă cu câteva exploatări miniere aurifere din Apuseni, mai bine cunoscută încă din perioada stăpânirii Imperiului Roman ca Patrulaterul Aurifer.

Au fost unii care au considerat această dată ca ziua Roșiei Montane, drept pentru care au și sărbătorit-o. Comunitatea, reprezentată de primarul comunei, sărbătorește ziua Roșiei Montane în fiecare an de Ziua Minerului, în ultima duminică din august. Și a afirmat-o aici.

Eu dau dreptate comunității, Roșia Montană trăiește și va trăi doar datorită mineritului. Cu toate astea, am fost la „Ziua Roșiei Montane la Deva”. Mi s-a promis o vizionare de filme, o dezbatere asupra subiectului Roșia Montană, urmate de o petrecere. Abia așteptam să vă spun cum a fost, ce-am dezbătut, cum ne-am luptat cu ideile până la ziuă și ce soluții pentru Roșia Montană am găsit. Din păcate, nu prea am ce să vă spun.

Decât că se întregește din ce în ce mai mult o opoziție deloc constructivă, obtuză, nearticulată, neargumentată, irațională. Și că publicul larg începe să vadă asta.

Iată ce au scris doi bloggeri importanți din țară – VisUrât și Denisuca – despre pseudo-evenimentul de la Deva. (Vă rog aveți răbdare și vizionați și ascultați înregistrările audio și video până la capăt.) No comment!

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


10 comentarii pentru “Am sărbătorit ziua Roșiei Montane”

serban

Cataline…. si daca ar veni la tine un inger si ti-ar spune GRESESTI, ca voi toti RMGcistii gresiti ca vreti sa exploratati la Rosia Montana aurul prin distrugerea integrala a muntilor, cu istoria zbuciumata din pantecul lor. Daca ar veni la tine Dumnezeu si ar zice: lasa-mi muntii in picioare!!!, i-ai lasa?
Lasa-Mi Bisericile vechi pe locul unde au fost puse.
Si daca intr-o zi vei avea 75 de ani si ai auzi ca s-a surpat un baraj de cianura si a omorat 200 de oameni te-ai simti vinovat dupa toata campania pe care ai dus-o pentru RMGC?
Un om ambitios muta muntii din loc. Un om inteligent ii lasa acolo pentru ca nu-i fac nici un rau. pe care parte esti?

Cătălin Hosu

Șerban, am impresia că vorbești despre altceva, nu despre proiectul nostru. Dacă-ți pasă de noi, vino să locuiești cu noi la Roșia Montană și ajută-ne să ne construim un viitor mai bun. Roșia Montană a fost o localitate minieră dintotdeauna, există datorită mineritului. A trăit din minerit și vrea să facă asta în continuare. Nimic altceva decât să-și continue tradiția de care este mândră.

Cătălin Hosu

Am șters trei comentarii publicate ale lui Alex, și unul nepublicat. Să mă numească mincinos e o jignire pe care n-o accept pe blogul meu.
Alex, dacă nu-ți place blogul, nu e obligatoiru să-l citești. Dacă își schimbi limbajul, ești binevenit să comentezi din nou.

serban

si te mai intreb odata… ai sta in fata lui Dumnezeu si sa-i spui, Da, Doamne, noi cei de la RMGC facem un lucru bun ?!?!? Ti-ai pune sufletul in joc pe aceasta tema? Nu trebuia sa stergi comentariile. Era mai civilizat sa-i raspunzi civilizat. E o chestie de comunicare, foarte elganta, daca vrei o tarie de caracter pe care poate n-ai avut-o. Incearca un scenariu sa suni la o companie de telefonie si sa injuri operatorii ca sa vezi ce training au si ce frumos pot sa ignore injuriile. Am facut si eu managementul afacerilor si pot sa-ti spun ca e o greseala de comunicare de multe ori, mai ales in cazul tau, sa stergi un comentariu. astept deci raspunsul tau sincer… Cum ai sta in fata lui Dumnezeu vis-a-vis de acest proiect. astept

alin

Ma bucur ca rosia montana are de castigat de pe urma mineritului… si sunt de acord. intrebarea e de ce e asa greu sa exploatam singuri aurul? Iar castigurile rosiei montane din minerit sunt aparente si pentru perioade imediate si cu siguranta scurte. Oamenii aceia se vor trezi sclavi pentru nu stiu ce companie, iar voi dati in stanga si in dreapta ca ei sunt fericiti? Nu mai profitati de oameni, ca tot voua vi se intoarce. A zis bine serban, folositiva si voi capul, nu numai la facut bani.

Cătălin Hosu

Șerban, sunt sigur că propnem un proiect foarte bun la Roșia Montană.
În rest, n-am să permit nimănui să mă jignească, dar sunt deschis dialogului civilizat. Mulțumesc de sfaturi.

Cătălin Hosu

Alin, așa cum i-am spus și lui Șerban, cred că vorbești despre altceva, nu despre proiectulminier pe care noi îl propunem la Roșia Montană.

buciumanul

Domnule Catalin, iti propun ca inainte de a mai face atata campanie companiei RMGC sa faci o scurta vizita iazului de decantare de la Valea Sesei(acest lucru fiind valabil tuturor celor care sustin proiectul ). Mai vreau sa spun ca motii au trait bine sau rau, asta ramane de vazut de cand e lumea aici si fara RMGC si vor putea trai in continoare si se vor bucura de zona asa cum este ea.

Cătălin Hosu

Domnule Buciuman,
Îți propun și ție, și tuturor celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană, o vizită la iazurile de la Baia de Arieș. Pentru cine nu are timp, poate intra aici: http://www.catalinhosu.ro/extraterestrii-sunt-printre-noi-50-de-ani-de-cianura-in-iazuri.html. pozele din articol sunt de acum vreo 2 ani, acum arată chiar mai bine, am să postez niște noi poze zilele următoare.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului