Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Aurul poate salva vieți, nu e doar un produs de lux


Categorii: Aur, Cum se face la alţii, Industria minieră, Noutăţi, Roşia: proiectul, Ştiaţi că...?

Acest articol a apărut pe iReport CNN în 22 octombrie 2013.

World Gold Council (Consiliul Mondial al Aurului) și PwC demonstrează semnificația globală a aurului, dincolo de articolele de lux.

Avem tendința să asociem aurul cu luxul – un metal moale, dorit de toată lumea, dar cu valoare intrinsecă mică. E folosit la bijuterii. Fără îndoială, ne fascinează. Sprijină rezervele de valută. Și nu prea mai poate fi folosit la altceva.

Greșit! Aurul este o materie primă de strictă necesitate în medicină și crează valoare uriașă în întreaga lume.

Un nou raport al grupului multinațional PwC comandat de World Gold Council estimează că industria aurului a contribuit cu peste 210 miliarde de dolari la economia mondială în anul trecut (2012 – n. tr.). Cam cât PIB-ul Irlandei sau al Cehiei.

În raport, Terry Heymann – director în World Gold Council – spune: „ E clar că de la exploatare și rafinare până la fabricare și consum, aurul aduce o contribuție pozitivă creșterii economice pe întregul lanț al valorii”.

Argumentele raportului World Gold Council care sprijină afirmația arată că mare parte din importanța aurului pentru economia lumii – deși puțină lume știe – este că e un metal foarte prețuit în industrie și folosirea lui în aplicații de înaltă technologie crește rapid. În particular, aurului i se arată un nou viitor în ramura de pionierat a nanotehnologiei. Noile aplicații sunt cele mai notabile în medicină, care folosește particule inimaginabil de mici ale acestui metal pentru a descoperi, rapid și precis, boli cu potențial letal.

Raportul Consiliului notează că nanoparticulele de aur sunt o componentă cheie a testelor de diagnostic rapid (Rapid Diagnostic Tests – RDTs) care pot diagnostica, de ex., malaria și pneumonia – boli în care tratamentul rapid este vital supraviețuirii. RDT sunt folosite pentru milioane de pacienți de către specialiști în Africa și în alte părți în lupta zilnică pentru salvarea de vieți omenești.

În 2012, cercetători de la Colegiul Imperial din Londra au dezvoltat un test ultra-sensibil proiectat să detecteze o gamă largă de virusuri și chiar cancerul. Aceste noi teste se bazează, de asemenea, pe nanoparticule de aur.

În medicina ceva mai convențională, aurul demonstrează o excelentă bio-compatibilitate – adică sistemul imunitar îl tolerează extrem de bine când este folosit la implanturi. Acesta este și unul dintre motivele pentru care a fost folosit, de atâta vreme, la lucrările dentare. De asemenea, rezistă la colonizarea bacteriană, de aceea folosirea sa crește la componente pentru implanturi cu înalt risc de infecție, cum ar fi pentru urechea internă.

Mai general însă, aurul este un metal industrial cu gamă largă de proprietăți valoroase. Este un bun conducător de căldură și electricitate și nu se oxidează în contact cu aerul (spre deosebire de cupru și argint), ceea ce îl face indispensabil în electronica modernă. Este extrem de maleabil și se corodează. De asemenea, este un catalizator eficient pentru creșterea vitezei reacțiilor și este folosit pe larg în industria chimică și alimentară. În plus, are multe aplicații în industria auto și cea aerospațială.

În același timp, aurul rămâne extrem de important pentru temelia sistemului financiar mondial. Și, în bijuterii, ne fascinează așa cum i-a fascinat și pe strămoșii noștri care îl exploatau cu milenii în urmă.

Iar România trebuie să privească spre viitor, nu spre trecut. Iar proiectul minier de la Roșia Montană ar putea fi cea mai mare mină de aur din Europa. Și, împreună cu noile aplicații hi-tech ale aurului, pot fînsemna deschiderea României către ramurile industriale cele mai interesante și cu o rapidă dezvoltare.

Vezi aici întregul raport al PwC pentru World Gold Council.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului