Acest articol a apărut pe iReport CNN în 22 octombrie 2013.
World Gold Council (Consiliul Mondial al Aurului) și PwC demonstrează semnificația globală a aurului, dincolo de articolele de lux.
Avem tendința să asociem aurul cu luxul – un metal moale, dorit de toată lumea, dar cu valoare intrinsecă mică. E folosit la bijuterii. Fără îndoială, ne fascinează. Sprijină rezervele de valută. Și nu prea mai poate fi folosit la altceva.
Greșit! Aurul este o materie primă de strictă necesitate în medicină și crează valoare uriașă în întreaga lume.
Un nou raport al grupului multinațional PwC comandat de World Gold Council estimează că industria aurului a contribuit cu peste 210 miliarde de dolari la economia mondială în anul trecut (2012 – n. tr.). Cam cât PIB-ul Irlandei sau al Cehiei.
În raport, Terry Heymann – director în World Gold Council – spune: „ E clar că de la exploatare și rafinare până la fabricare și consum, aurul aduce o contribuție pozitivă creșterii economice pe întregul lanț al valorii”.
Argumentele raportului World Gold Council care sprijină afirmația arată că mare parte din importanța aurului pentru economia lumii – deși puțină lume știe – este că e un metal foarte prețuit în industrie și folosirea lui în aplicații de înaltă technologie crește rapid. În particular, aurului i se arată un nou viitor în ramura de pionierat a nanotehnologiei. Noile aplicații sunt cele mai notabile în medicină, care folosește particule inimaginabil de mici ale acestui metal pentru a descoperi, rapid și precis, boli cu potențial letal.
Raportul Consiliului notează că nanoparticulele de aur sunt o componentă cheie a testelor de diagnostic rapid (Rapid Diagnostic Tests – RDTs) care pot diagnostica, de ex., malaria și pneumonia – boli în care tratamentul rapid este vital supraviețuirii. RDT sunt folosite pentru milioane de pacienți de către specialiști în Africa și în alte părți în lupta zilnică pentru salvarea de vieți omenești.
În 2012, cercetători de la Colegiul Imperial din Londra au dezvoltat un test ultra-sensibil proiectat să detecteze o gamă largă de virusuri și chiar cancerul. Aceste noi teste se bazează, de asemenea, pe nanoparticule de aur.
În medicina ceva mai convențională, aurul demonstrează o excelentă bio-compatibilitate – adică sistemul imunitar îl tolerează extrem de bine când este folosit la implanturi. Acesta este și unul dintre motivele pentru care a fost folosit, de atâta vreme, la lucrările dentare. De asemenea, rezistă la colonizarea bacteriană, de aceea folosirea sa crește la componente pentru implanturi cu înalt risc de infecție, cum ar fi pentru urechea internă.
Mai general însă, aurul este un metal industrial cu gamă largă de proprietăți valoroase. Este un bun conducător de căldură și electricitate și nu se oxidează în contact cu aerul (spre deosebire de cupru și argint), ceea ce îl face indispensabil în electronica modernă. Este extrem de maleabil și se corodează. De asemenea, este un catalizator eficient pentru creșterea vitezei reacțiilor și este folosit pe larg în industria chimică și alimentară. În plus, are multe aplicații în industria auto și cea aerospațială.
În același timp, aurul rămâne extrem de important pentru temelia sistemului financiar mondial. Și, în bijuterii, ne fascinează așa cum i-a fascinat și pe strămoșii noștri care îl exploatau cu milenii în urmă.
Iar România trebuie să privească spre viitor, nu spre trecut. Iar proiectul minier de la Roșia Montană ar putea fi cea mai mare mină de aur din Europa. Și, împreună cu noile aplicații hi-tech ale aurului, pot fînsemna deschiderea României către ramurile industriale cele mai interesante și cu o rapidă dezvoltare.
Vezi aici întregul raport al PwC pentru World Gold Council.
Nu există comentarii