Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Avem resurse. Cum le folosim?


Categorii: Aur, Cum se face la alţii, Noutăţi, Ştiaţi că...?

Plec de la articolul din Adevărul apărut miercuri, care spune că mai avem rezerve de țiței pentru 14 ani şi care atrage atenţia asupra regresului rezervelor naturale, în general.

Mă voi abate puțin de la temă ca să vorbesc despre cum se întâmplă în țările dezvoltate și cum se intâmplă în România.

Explorarea geologică o fac companiile private. Statul nu riscă banii publici pe explorare. Pentru că e un risc; cheltuiești mulți bani ca să cauți ceva pe care s-ar putea să nu-l găsești. Și atunci, statul acordă licențele de explorare unor companii private. Compania privată investește câteva milioane – în unele cazuri, cum este Roșia Montană de exemplu, peste 40 de milioane de dolari! – ca să afle ce se găsește în pământ. Dacă găsește un zăcământ important/fezabil, va dori să-l exploateze. În acest caz, are drept de preempțiune pentru licența de exploatare. Dacă nu ar exista acest drept de preempțiune la explorare al celui care explorează, nu ar mai investi nimeni în explorare.

Cum se întâmplă în România? LA FEL!!! În România, avem o lege a minelor foarte bună, competitivă și comparabilă cu cea a țărilor importante în industria minieră din lume. (Ba mai mult decât atât, are o fiscalitate mare pentru industria minieră. Adică statul are beneficii mari fără să investească! Nu o spun eu, ci o spune Robert Conrad – profesor de studii politice şi economice publice la Universitatea Duke, Durham, Carolina de Nord, SUA – într-un document publicat pe site-ul fundatiei Soros Romania.)

Datele provenite din explorare devin proprietatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, adică proprietatea statului român. Deci, statul intră în posesia acestor informații pe gratis. Dau încă o dată exemplul Roșiei Montane. Înainte ca RMGC să înceapă explorarea geologică, se știa că zăcământul de la Roșia avea 27-28 de tone de aur. După vreo cinci ani de explorare și vreo 40 de milioane de dolari cheltuite, s-a dovedit că sunt aproximativ 314 tone de aur și 1.600 de tone de argint!

Așadar, e posibil ca în mare parte din cele peste 500 de mine închise în România în ultimii 20 de ani situația să fie aceeași. Deci, cine se va încumeta să investească în explorarea minelor închise în România, e posibil să găsească resurse importante. Și să vrea să deschidă o mină. care să aducă și ea beneficii zonei defavorizate în care se află. Și României. Și raționamentul poate merge mai departe, dar sunt sigur că ați înțeles ideea :).

Bun, și acum să revin. În câtva timp, se vor epuiza și rezervele de aur, zinc, plumb, cupru, cărbune etc. Dar care sunt de fapt resursele care se vor termina? Doar cele pe care le cunoaștem. Pentru că dacă se mai explorează, se vor mai găsi. Așa că, dacă se va investi în explorare, vom avea resurse pe mulți ani de acum înainte!

PS: Știți câți bani se cheltuie în lume, anual, pentru explorarea dupa metale prețioase, metale de bază și diamante? În 2008 s-au cheltuit 12,6 miliarde USD!!! Sursa aici. Oricât din suma asta ar putea ajunge în România ar fi binevenit, nu?

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


11 comentarii pentru “Avem resurse. Cum le folosim?”

Sper să nu fie cu supărare, dar pentru că pe Facebook am folosit persoana a doua, îmi voi permite să te tratez şi aici, tot la persoana a doua. Deasemenea, reciproca e valabilă!
Ar fi foarte frumos să fie aşa. Adică o parte din banii aceia să ajungă şi în România pentru explorare. Dar, eu nefiind în domeniu, văd cel puţin trei tabere cu mai multe păreri (cu radicali şi conservatori în fiecare, ar fi dublu!…), astfel:
1. cei care vor descărcarea zăcămintelor de metale pretioase, cei care au legături cu zona politică şi finaciară, deasemenea cu intenţia de “acaparare” rapidă (adică se ghidează după principiul “după mine potopul…”)
2. cei ce vor să facă asta doar dacă e necesar. adica aceia care îşi dau seama de valoarea efectivă a acelor zăcăminte şi vor să ţină un “as în mânecă”, dpdv financiar şi (de ce nu?…) chiar moral.
3. cei care nu sunt de acord din diverse motive.
Din punct de vedere strict românesc, hai să îţi împărtăşesc punctul meu de vedere (şi poţi fi sigur că nu e numai al meu!) referitor la acest punct politic şi scop comercial.
a. dacă acest zăcământ e aşa de mare de ce să fie scos acum?
Romania are suficiente rezerve de aur, conform BNR, pentru a putea controla situaţia financiară a ţării. Pe lângă asta, dacă se scoate o cantitate oarecare de aur, să zicem, nu cumva acesta va schimba cumva situaţia financiară internaţională prin schimbarea preţului aurului? De ce să fim noi cei care să iniţiem asta?
b. De ce RMGC să facă chestia asta? Nu mai există alte companii care extrag metale preţioase? Din câte tehnologii de extragere a aurului există, de ce o foloseşte pe cea mai “rea”, cu cianuri? Pentru un beneficiu comercial cât mai mare este unul din răspunsurile posibile…
c. RMGC şi-a pierdut credibilitatea, deaceea, îmi pare mie, Roşia Montană, de departe pare un sat fără stăpân.
Fără stăpân român! Din ce se aude în general în presă, internet şi bârfe, mai toate ştirile afirmă că: “O companie din zonă” este sau intenţionează să fie stăpână pe pământurile oamenilor.
Poate că se mai găseşte cineva să zică: “vai cât de greu e la Roşia Montană”, “ce rău o duc oamenii”, “ce bine ar fi să se deschidă minele”, samd, dar percepţia generală spune că ceva acolo e impus. Şi dacă ne gândâm bine, chiar este.
Bunăoară comunicatul primarului din RM de acum câteva zile e strigător la cer!
Cum poate crede conducerea RMGC că un român din munţi poate spune asemenea vorbe? Care român cu scaun la cap, ar putea susţine asemenea lucruri de bună voie? În nici o localitate din România, indiferent cât de grea e situaţia, nu s-au auzit asemenea elucubraţii din partea unui primar… Şi român pe deasupra!
d. să presupunem prin reducere la absurd că eu (“eu” poate fi oricine), vin la RMGC şi spun: “uite care e treaba: voi sunteţi buni în ce faceţi şi vreau să vă dau o sumă ca să îmi fiţi consilieri pe probleme de minerit, tehnologie şi mediu în zona Roţia Montană sau vă căraţi de aici”. Ar fi de acord?
Poate ca ceea ce văd eu e pueril, sau poate îngust, sau poate prea îndoctrinat de TV, sau poate “x motive”, dar un lucru e sigur: nu iese fum fără foc!
Cineva (de la RMGC??!…) a abordat/atacat prea devreme sau prea virulent sau prea neîndemânatic problema asta şi s-a întors asupra lui/lor…
Campania de presă desfăşurată de ceva timp mă face să mă gândesc la pierderea răbdării şi presiune din oareşce părţi…

Cătălin Hosu

@Gabriel
Persoana a doua singular e perfect 🙂

a) Cererea de aur este, în momentul de față, vreo 3.000 de tone pe an. Oferta este aproximativ 2.000. Deci ar fi un produs ușor de vândut. Nu e Roșia Montană songurul proiect aurifer din lume, nici măcar din Europa sau din UE.

b) De ce să nu fie RMGC? Iar în ceea ce privește tehnologia propusă de noi, nu ești deloc bine informat. A fost aleasă din vreo alte câteva tehnologii analizate. Este o tehnologie care se folosește la scară industrială de peste 100 de ani, a fost folosită în România timp de peste 50 de ani, iar acum se folosește cam la 90% din minele de aur din lume. Este cea mai ecologică tehnologie disponibilă.

c) RMGC este o societate comercială românească, cu sediul la Roșia Montană. Vorbești de primarul din Roșia Montană. Eu nu comentez în nici un fel acțiunile sale, dar iată cam care e părerea mea cu situl UNESCO în România? Toată lumea crede că dacă se listează în patrimoniul UNESCO, problemele se rezolvă. Nu e deloc așa, iată ce înseamnă sit UNESCO în România: http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/s-o-s-sarmizegetusa-194914.html. Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. Știi că Sibiul se chinuie de 10 ani să ajungă în patrimoniul UNESCO și n-a reușit?

d) Nu înțeleg ce vrei să spui.

În caz că mai ai nelamuriri, te aștept din nou cu întrebări. S-ar putea ca unele articole de aici să lămurească anumite lucruri, dar dacă sunt altele, te rog întreabă. Oricum, mă bucur că ești unul dintre cei care acceptă dialogul .

GabiC

reformulez punctul d:
să presupunem prin reducere la absurd că eu (“eu” poate fi oricine), vin la RMGC şi spun: “uite care e treaba: voi sunteţi buni în ce faceţi şi vreau
1) să vă dau o sumă ca să îmi fiţi consilieri pe probleme de minerit, tehnologie şi mediu în zona Roşia Montană dar fără drepturi executive sau
2) plecaţi de aici”.
Care ar fi răspunsul?
Întrebarea se referă la cantitatea de beneficii pe care RMGC o doreşte sătenilor…
Iar la punctul c lăsam să se înţeleagă că primarul nu a făcut asta cu de la el putere, adică a fost pus să facă/zică, iar indicaţiile probabile, dar foarte posibile, indică interesele companiei. dealtfel, istoria e plina de exemple similare cu acest caz…

tavi

ok…toata tara stie ce s-a “recuperat” din Rosia Montana…satele distruse si mai ales asezarile arheologice….le-a recuperat CINE ? sau s-au facut sapaturi de salvare UNDE ?

tavi

daca nu e cu suparare…de pe ce site ati luat pozele stimate domn?intrebare…ati fost vreodata pe un santier arheologic?v-a interesat vreodata de unde venim?incotro ne indreptam….se pare ca stim….dv nu va-ti saturat sa faceci lobby….pt ce?un articol de prima pagina ?cum ramane cu “xxx tone de aur” care le putem produce?si le produc altii pt noi……

Cătălin Hosu

@Gabi
Tot nu înțeleg ce vrei să spui. Sincer nu înțeleg. Adică ori cumperi “tu” (același tu care poate fi oricine) afacerea, ori afacerea nu se mai face?

Cât despre beneficii pentru comunitate, cred că cel mai bine ar fi să faci o vizită la Roșia Montană și să vorbești tu cu oamenii. Dacă vii, îți stau și eu la dispoziție.

Cătălin Hosu

@tavi
Cercetarea arheologică la Roșia Montană a fost făcută de Muzeul național de Istorie a României, din București, care a contractat alte peste 20 de instituții de specialitate. Am o rugăminte: să citiți următoarele, ca să avem o bază comună de discuție:
http://docs.google.com/fileview?id=0B5XsSpbH07lVMDU5ODZkZTktYmFkZi00MmNhLTk4MjQtNzI2ZmZmMzU3NjRh&hl=en
http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/patrimoniu
http://www.catalinhosu.ro/2010/03/casa-325/
http://www.catalinhosu.ro/2010/04/despre-rosia-montana-in-dilema-veche/
http://www.catalinhosu.ro/2010/04/specialisti-si-ong-uri/
http://www.catalinhosu.ro/2010/04/galerii-miniere-romane-in-apuseni/
http://www.catalinhosu.ro/2010/05/brosuri-informative/.

Aștept întrebările dumneavoastră.

Cătălin Hosu

@tavi
La ce poze vă referiți?
Da, am fost, de foarte multe ori.
Mă interesează de unde venim și, foarte important!, încotro ne îndreptăm. Am încredere în acest proiect și în această țară, că poate gestiona industria minieră și că ar putea deveni una dintre cele mai importante economii din UE dacă își va valorifica resursele.
Știți cine propune proiectul minier de la Roșia Montană? Roșia Montană Gold Corporation, o societate comercială românească, cu sediul la Roșia Montană, cu angajați 100% români. Și atunci vă întreb? Cine produce? Și cine este “noi”?

GabiC

@Cătălin:
mulţumesc pentru răspuns…
mulţumesc deasemenea şi pentru invitaţie. aş fi venit cu grupul cu biclele de pe 13 august, dar din păcate, voi fi plecat în concediu.
dar altă dată rămâne deschisă… cu siguranţă voi trece prin Roşia. sper să te întâlnesc atunci.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului