Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Beneficiile României cresc odată cu creșterea prețului aurului


Categorii: Aur, Roşia: proiectul, Ştiaţi că...?

Am ales să răspund întrebării nr. 1 printr-un articol. În principiu, întrebarea este despre beneficiile statului: cresc și ele odată cu creșterea prețului aurului? Pe scurt, da, la fel cum pot scădea dacă scade prețul aurului. De ce? Hai să vedem.

Planul de afaceri de pe pagina de internet a RMGC este calculat la un preț de 900 USD/uncia de Au și 12,5 USD/uncia de Ag. La acest preț, aurul și argintul vor fi vândute cu 7,5 miliarde USD, din care 1,8 miliarde USD intră direct la buget, din taxe, impozite, redevență minieră și dividende.

Acestea sunt procentuale. De exemplu, impozitul pe profit este 16% deci, cu cât mai mare e profitul, cu atât mai mare va fi și impozitul. Redevența minieră este 4% din valoarea de vânzare deci, cu cât se vând mai scump aurul și argintul, cu atât mai mare va fi redevența plătită către stat. Dividendele reprezintă 19,31% din profitul net al Roșia Montană Gold Corporation deci, cu cât este mai mare profitul, cu atât vor crește dividendele plătite către Minvest, companie de stat.

Alte 2,4 miliarde USD sunt bani care intră în economia României pentru bunuri, servicii, furnizori, materii prime, combustibil, energie, forță de muncă etc. Deci, fiecare majorare de preț, fiecare creștere de salariu duce la creșterea acestei sume.Mai multe detalii aici.

Iată ce spune James Otto, profesor universitar, expert internațional în fiscalitate minieră, ale cărui lucrări sunt referință pentru ONU sau Banca Mondială, despre proiectul minier Roșia Montană:

Statul român câştigă un procentaj corect din proiectul Roşia Montană

Aici, aici și aici găsiți mai multe despre analiza făcută de James Otto.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


3 comentarii pentru “Beneficiile României cresc odată cu creșterea prețului aurului”

Anda

O analiza serioasa, pentru care va felicit. Castigul Romaniei este semnificativ,avand in vedere ca noi nici nu vom investi vreun leu in acest proiect, iar lucrurile suna bine si pe viitor, pentru ca aurul este o valoare relativ stabila si in continua crestere.

Radu

Buna ziua,

Felicitari pentru analiza facuta!

Ne puteti spune daca odata cu aurul/argintul vor fi obitnute si alte metale neferoase? In caz afirmativ, stiti care va fi partea statului roman?

Va multumesc,
Radu

Cătălin Hosu

@Radu
Proiectul minier Roșia Montană este un proiect de extracție pentru aur și argint. Altceva nu mai este (detalii aici: http://www.catalinhosu.ro/terminati-cu-prostiile.html).

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului