Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană


Categorii: Concurs, Noutăţi, Roşia: proiectul, Ştiaţi că...?

V-am propus să descoperim împreună locuri frumoase  din Roșia Montană. Așa că vă invit, săptămâna aceasta, la biserica Romano-Catolică, o clădire demnă, cu o structură impresionantă și un trecut istoric pe măsură. Biserica, construită în 1866, în locul unei biserici mai vechi, care a ars în timpul răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan, se află în zona protejată „Centru Istoric – Roșia Montană”.

Cel mai important element din interiorul bisericii este icoana Maicii Domnului – secolul al XVIII-lea – și dăruită micii localități din Apuseni tocmai de Maria Tereza, împărăteasa Imperiului Habsburgic. De ce e importantă această împărăteasă? În urmă cu 269 de ani, la 9 septembrie 1743, a dat un ordin care permitea copiilor de iobagi români din Transilvania să meargă la școală. Maria Tereza, fiica lui Carol al VI-lea, a inițiat un amplu program de reformă, care a limitat puterea nobilimii și clerului în favoarea țăranilor, aceștia din urmă bucurându-se de drepturi și privilegii nesperate. Tot ea a fost cea care a organizat mineritul în Apuseni, în timpul ei Roșia Montană cunoscând o dezvoltare uimitoare pentru acele timpuri.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului