Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Cât aur este la Roşia Montană?


Categorii: Aur, Roşia: proiectul, Ştiaţi că...?

După o explorare geologică care a durat vreo 5 ani de zile, s-a întins pe vreo 130 de kilmetri (aproximativ 1.300 de foraje însumate) şi care a costat câteva zeci de milioane de dolari, se poate spune foarte sigur cât aur şi argint este la Roşia Montană: 10,1 milioane uncii de aur şi 47,6 milioane uncii de argint.

Aurul şi argintul din zăcământ se găsesc în particule microscopice şi sub-microscopice în toată masa zăcământului şi arată ca mai jos:

O mică galerie foto cu probe geologice care conţin aur găsiţi aici.

Ştim că la Roşia Montană sunt 10,1 milioane de uncii de aur (mai multe despre uncie şi acest sistem de măsură aici), înseamnă că e vorba despre aproximativ 314 tone. Acelaşi calcul e valabil şi pentru argint: 1.480 tone.

La aur, randamentul de recuperare este de aproximativ 78%, deci o producţie totală de aproximativ 245 de tone, iar la argint este cam 60%, aşadar rezultă o producţie totală cam de 900 tone. Nu 800 de tone de aur şi 3.000 de tone de argint, cum spun unii care habar n-au ce-i aia explorare geologică şi nici nu au vreo sursă sau vreo dovadă pe care să se bazeze.

În concluzie: la Roşia Montană se vor extrage aproximativ 245 de tone de aur şi 900 de tone de argint. Valoarea aproximativă: 7,5 miliarde euro. Nu 200 de miliarde, nu 800 de miliarde. Sumele astea enorme sunt vehiculate de nepricepuţi, răuvoitori, dezinformatori sau de creduli. Cei care cred în teoria conspiraţiei.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


3 comentarii pentru “Cât aur este la Roşia Montană?”

Geo

1300 foraje ? dumnezeule….exista si o harta cu acestea ? S-au facut cu introductibila ( hq, nq ?) sau RC ? . Pozele nu par sa fie din carote…mai mult din prospectiuni….

Cătălin Hosu

@Geo

S-au făcut ambele tipuri de foraje. Dacă te interesează mai multe amănunte, le poţi găsi aici. Pentru mai multe detalii, mă poţi contacta la catalin [at] catalinhosu [punct] ro.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului