Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Câți oameni sunt PRO Proiectul Roșia Montană – părerea mea


Categorii: Noutăţi, Opoziţie

Roșia Montană - Cariera Cârnic

Am urmărit și citit articolele pe care le-au publicat diverse ziare și site-uri astăzi. Ele legau dezbaterea publică a Ministerului Mediului cu un studiu comandat de Greenpeace de la CCSB. Nu-mi place să comentez manipulările evidente de date pentru că fiecare ar trebui să poată trece de text și să analizeze în mintea lui datele.

Problema apare atunci când datele sunt prezentate distorsionat.

Priviți mai jos paragraful următor:

Întrebarea centrală a studiului a fost „Sunteți de acord cu proiectul minier de la Roșia Montană?”, iar rezultatele indică faptul că cei mai mulți dintre respondenți nu sunt de acord cu acest proiect: 38% se declară împotriva proiectului, în timp ce doar 9% sunt total de acord iar 15% sunt parțial de acord (38% nu știu sau nu au răspuns).

sursa – Greenpeace

Datele sunt prezentate tendențios, dând impresia că doar foarte-foarte puțini români susțin Proiectul Roșia Montană, când, de fapt, realitatea e un pic alta.

Așa cum un fan de-al nostru a zis pe Facebook:

– pro Proiectul Roșia Montană sunt 24% (9% total + 15% parțial)
– împotriva proiectului sunt 38% (21% total + 17% parțial)
– 38 % nu știu/nu răspund!

Parcă așa arată altfel ponderile.

Din punctul meu de vedere, cei care sunt parțial de acord sunt cei care văd proiectul ca o soluție pentru zonă și vor ca el să fie pornit, în condițiile în care respectă toate angajamentele de mediu, patrimoniu, comunitate și investiție în economia României. Nu știu în schimb care e ideea cu cei care sunt doar parțial împotrivă, poate mă ajută vreun cititor să mă lămuresc.

Dincolo de toate astea, dacă te uiți la cele două prezentări, îți dai seama foarte clar cine, ce și cum vrea să comunice. Eu doar vreau să clarific lucrurile.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


8 comentarii pentru “Câți oameni sunt PRO Proiectul Roșia Montană – părerea mea”

ar fi interesant sa aflam si care ar fi rezultatul unui astfel de sondaj daca subiectii ar fi cei direct interesati (locuitorii din zona) nu trendinezii din Bucuresti, care intre un vernisaj si o prezentare de moda lupta pe tocuri impotriva capitalistilor de la rmcg

Cătălin Hosu

Ștefan, cred ca am niște cifre exacte pe undeva. Oricum, cel putin 90% sunt de acord cu proiectul minier.

marius23ani

Eu nu cred ca sunt 90%….astea sunt pure speculatii ale celor ce au de castigat de pe urma acestui proiect…..Eu am doar o singura intrebare pe mine personal cu ce ma va ajuta acest proiect? Cu ce va ajuta tara care dupa 89′ a fost furata ca in codru pana si ultima bara de fier…..Suntem satui de oameni smecheri care vin si ne vand gogosi eu unu am 23 de ani si nu vad o scapare pentru Romania anii buni in viitor dapai in prezent, Daca il extrageam noi singuri si asa ne asiguram per total profitu puteam spune da atat timp cat vin altii si ne da cine stie cat ca sa fim sinceri nicioadata prostu care voteaza nu o sa stie adevarul o sa i-se dea doar ce este convenabil ca informatie! Dar este prost spus ca este o afacere pentru noi cetatenii , dovada ca noi numai suntem in stare sa ne batem propriul aur….acum astept sa veniti cu infinite povesti dar tot ce stiu este ca o tara este bogata cand are resurse ca Aurul ,Petrolul , Gazele …..Da exact era normal sa vindem si resursa de aur , petrolul l-am mancat de mult si cat de curand si gazele….ASTFEL NE MIRAM CUM O TARA CU RESURSE AJUNGE SA PLATEASCA UN PRET EXORBITANT SI CHIAR MAI MARE CA ALTELE CARE NU AU , DE VINA SUNT ASTFEL DE OAMENI CARE ISI VAD PROPRIUL INTERES SI PROSTII CARE STAU CU GURA CASCATA!

Apropo pentru domnul Stefan de mai sus…domnule daca nu esti ungur(ei sunt singurii care sug bani ai cetateanului roman de la buget,si ofera dispret mergand pe legile lor in Romania dar revin cheltuind banul romanului cel pe care il injura zilnic si il marginalizeaza la el in tara) personal iti zic sa iti retii ideile….pot sa stau si in Costanta la polul opus….sunt roman ,traiesc in Romania deci trebuie sa ma intereseze orice se intampla in tara asta….ca matalica stai la Rosia Montana si exact ca la votare iti baga unu 50 ron in buzunar sa votezi, nu inseamna ca restu cetatenilor ai acestei tari trebuie sa suporte ceva ce decid 10-20%.

e clar, am descoperit cauza tuturor relelor din tara asta: ungurii 😛 😀 :))

noroc ca suntem noi, romanii, un popor harnic, muncitor, corect, cinstit, cu simtul raspunderii samd :)))))))))))

iuli30

Pentru marius23ani

In ultima perioada am tot dat peste pareri despre ce se intampla la Rosia Montana. Nu pot sa ma laud ca am suficiente date sa pot fi in mod categoric pro sau contra proiectului, dar nu pot sa nu pun intrebari, mai ales celor care par ca le stiu pe toate.
Asa ca te intreb pe tine Marius urmatoarele:
– Spui ca nu stii ce ai tu de castigat din acest proiect. De acord. Dar ce ai tu de castigat daca nu se face proiectul?
– Spui ca era alta daca faceam noi singuri (presupun ca te referi la stat) toata treaba cu extractia. Din cate am inteles, cei de la RMGC au venit in 1997. De ce nu am facut noi nimic singuri pana sa se gaseasca ei sa vina? Si chiar crezi tu ca daca RMGC pleaca, facem noi singuri ceva din care sa castigam cu adevarat?
– Apoi, inteleg ca se pare ca acest contract nu e tocmai unul foarte bine facut si pentru statul nostru, dar de ce nu te iei tu (si altii) de ai nostri “bravi conducatori” care au dat cu pixul pe contract? Vorba ceea: prost nu e cel care cere, ci cel care da…
Si mai sunt si alte intrebari (nu pentru tine Marius), in special legate de turismul (de azi mai ales) in Rosia, care ar trebui sa intretina o comunitate de mineri care asta a facut toata viata. Dar le lasam pe alta data….

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului