Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Comisia Europeană nu vrea să interzică folosirea cianurii în minerit


Categorii: Bau-baul: cianura, Cum se face la alţii, Noutăţi, Roşia: proiectul

Pe site-ul Comisiei Europene, comisarul pentru mediu Janez Potočnik a dat o declaraţie în care spune că “interzicerea totală a cianurii în activităţile miniere nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi al sănătăţii”. Întreaga declaraţie o găsiţi aici, pe site-ul Comisiei Europene.

Deci, deşi multă lume (în special cei care se opun proiectului Roşia Montană) anunţau o mare victorie împotriva proiectului nostru, iată că s-au înşelat şi raţiunea triumfă. “În lipsa unor tehnologii alternative mai bune, care să aibă un impact mai redus asupra mediului, o interdicţie generală a utilizării cianurii ar presupune închiderea minelor existente care operează în condiţii de siguranţă. Aceasta ar fi în detrimentul locurilor de muncă, fără a aduce o valoare adaugată pentru mediu şi sănătate”, spune Potočnik.

Pentru că declaraţia este doar în limba engleză şi maghiară pe site-ul CE, aici găsiţi textul în limba română preluat de Capital dintr-un comunicat de presă al Euromines, Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice şi Mineralelor Industriale.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


4 comentarii pentru “Comisia Europeană nu vrea să interzică folosirea cianurii în minerit”

Cine rade la urma

Nici o declaratie oficiala in numele Parlamentului European nu e doar in engleza sau maghiara, parerile personale ale domnului Janez nu ne intereseaza. Degeaba insistati, daca noi nu vrem, nu se face.

Victor

oricum, nu aveau de ce sa interzica aceasta tehnologie! Doar este folosita si in Europa Occidentala, lumea cu care noi ne comparam mereu. Asadar, nu inteleg care a fost problema de la inceput…

Andrei

Janez spune: “În lipsa unor tehnologii alternative mai bune, care să aibă un impact mai redus asupra mediului…” De ce s-ar cauta tehnologii alternative mai bune? O fi poate pentru ca astea au dezavantaje, si au un impact important asupra mediului. Spusele lui Janic nu demonstreaza ca cianurile nu au impact negativ asupra mediului, ci tocmai sugereaza nevoia altor tehnologii cu un impact mai redus. Janic accepta implcit ca avem o problema cu aceste tehnologii. Iar daca Comisia Europeana nu le interzice nu inseamna ca sunt ok. Nu ne interzice nici sa ne masturbam de 50 de ori pe zi, dar asta nu inseamna ca e bine sa o facem.

Cătălin Hosu

@Andrei

Păi de ce se caută tehnologii mai bune pentru automobile, de exemplu? Sau pentru computere? Pentru că sunt MAI BUNE.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului