Ne zice Emil Stoica pe portalul Alianța pentru o Românie Curată. Și eu mai adaug două domenii la cele două ale sale: infrastructura (știu, o menționează și el în treacăt, dar eu aș pune-o ca un dimensiune investiții) și transporturile – rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene.
Iată care sunt observațiile sale cu privire la valorificarea resurselor naturale ca soluție cu impact extensiv imediat pentru salvarea României din impasul economic în care se află:
„Resursele naturale: trebuie să spunem de la bun început că în România se practică mineritul de mai bine de 2.000 de ani. Desigur, standardele ecologice europene trebuiesc respectate, însă hai să nu sărim calul. Avem nevoie de materii prime oricum pentru a ne încălzi, pentru utilajele agricole, pentru canalizare, pentru irigații. România este o importatoare netă de resurse naturale, așadar prin creșterea producției beneficiul este dublu: crește numărul de locuri de muncă, crește activitatea economică și, în plus, scade importul.”
Însă e ceva cu care nu sunt de acord în articolul lui. Eu cred că aceste direcții de investiții trebuie păstrate pe termen lung. Citiți și comentați!
Notă: articolul a fost publicat în 14.06.2012 și actualizat în 01.10.2012, pentru concursul „Provocarea lui Cătălin”.
Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback
1.Subventionarea doar a agriculturii fiscalizate (fara mila) si nu mai putin de 5 ha
2.Construirea de sere in parteneriat public privat pe langa termocentrale (Rovinari , Turceni etc.) ,incalzirea este aproape gratis , mii de locuri de munca.
3.Infiintarea de parcuri industriale cu infrastructura completa pe centura oraselor (cu facilitati mai ales pentru industria constructiilor de masini:-tractoare,camioane si utilaje aferente acestora) “Aici sunt banii unei tari in industrie”
4.Indepenta energetica : – Modernizarea hidrocentralei prin pompaj de la Tarnita si Retezat. , exploatarea gazelor de sist.
5.Exploatarea Rosia montana , Cuprumin etc.
6.Infrastructura-Cai de comunicatie terestra prioritate autostrazi.
7.Realizarea canalului Siret-Baragan (irigarea aproape 1 milon de ha).
Ar fii multe dar in esenta trebuie urgentate cele care aduc bani bugetului de stat si acesti bani trebuiesc reinvestiti sa aduca plusvaloare. Daca se duc in pensii si salarii suntem o natie pierduta , vom fii noua grecie peste 10 ani.
Va salut Ing. Danut Ciui