Poate că i-aţi auzit pe unii spunând că folosirea cianurii în minerit în statul Montana (SUA) este interzisă. Prin primăvară, l-am întâlnit pe Terry Mudder, chimist american cu 30 de ani de experienţă în domeniul utilizării cianurii, care a lucrat în peste 200 de proiecte miniere şi industriale, pe şase continente. Este considerat expertul nr. 1 la nivel mondial în domeniu.
Și mi-a spus cum e cu Montana. Nu e interzisă folosirea cianurii în minerit, ci e interzisă folosirea tehnologiei de leșiere cu cianură în haldă (heap leaching) în combinație cu exploatarea la suprafață, în carieră. Deci, dacă nu faci leșiere în haldă, ci în uzină, poți folosi cianura și pentru exploatări subterane, și pentru exploatări la suprafață. Motivul pentru care combinația leșiere în haldă – exploatare la suprafață e intrezisă
No, atunci cum
Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback
…si noi ar trebui sa credem… Mudder asta nu mai avea alta treaba decat sa explice la toata lumea, ce si cum… saraca tara…
Stimabile, dai inainte cu teoria cianurii fara sa vezi adevarata stare de fapt. Aceasta a fost marcata de mai vechile privatizari Petrom Alro, IMGB, etc, care, fiecare in parte, au insemnat o eroare, sa nu spun altfel, a autoritatilor implicate. Si, vorba aia, cine s-a fript cu ciorba … Pe de alta parte nu cred ca aurul de la Rosia Montana se strica in pamant. Sa avem rabdare, sa completam cadrul legislativ si dupa aceea mai vedem.
@necredinciosul
Treaba lui nu era să explice la „toată lumea”, dar dacă am întrebat despre folosirea și interzicerea acestei tehnologii la nivel mondial, omul a răspuns. Iar eu spun mai departe.
@Florin
Stimabile (dacă ție așa îți place). Ne este nicio legătură între Alro, IMGB; Petrom etc și Roșia Montană. Știi de ce? Pentru că proiectul Roșia Montană vine cu un proces de autorizare conform legislației europene, încă de la început, nu continuă ceva putred, nefuncțional, ineficient.