Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Cum e interzisă cianura în statul Montana


Categorii: Bau-baul: cianura, Ştiaţi că...?

Poate că i-aţi auzit pe unii spunând că folosirea cianurii în minerit în statul Montana (SUA) este interzisă. Prin primăvară, l-am întâlnit pe Terry Mudder, chimist american cu 30 de ani de experienţă în domeniul utilizării cianurii, care a lucrat în peste 200 de proiecte miniere şi industriale, pe şase continente. Este considerat expertul nr. 1 la nivel mondial în domeniu.

Și mi-a spus cum e cu Montana. Nu e interzisă folosirea cianurii în minerit, ci e interzisă folosirea tehnologiei de leșiere cu cianură în haldă (heap leaching) în combinație cu exploatarea la suprafață, în carieră. Deci, dacă nu faci leșiere în haldă, ci în uzină, poți folosi cianura și pentru exploatări subterane, și pentru exploatări la suprafață. Motivul pentru care combinația leșiere în haldă – exploatare la suprafață e intrezisă

No, atunci cum

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


4 comentarii pentru “Cum e interzisă cianura în statul Montana”

necredinciosul

…si noi ar trebui sa credem… Mudder asta nu mai avea alta treaba decat sa explice la toata lumea, ce si cum… saraca tara…

Florin

Stimabile, dai inainte cu teoria cianurii fara sa vezi adevarata stare de fapt. Aceasta a fost marcata de mai vechile privatizari Petrom Alro, IMGB, etc, care, fiecare in parte, au insemnat o eroare, sa nu spun altfel, a autoritatilor implicate. Si, vorba aia, cine s-a fript cu ciorba … Pe de alta parte nu cred ca aurul de la Rosia Montana se strica in pamant. Sa avem rabdare, sa completam cadrul legislativ si dupa aceea mai vedem.

Cătălin Hosu

@necredinciosul
Treaba lui nu era să explice la „toată lumea”, dar dacă am întrebat despre folosirea și interzicerea acestei tehnologii la nivel mondial, omul a răspuns. Iar eu spun mai departe.

Cătălin Hosu

@Florin
Stimabile (dacă ție așa îți place). Ne este nicio legătură între Alro, IMGB; Petrom etc și Roșia Montană. Știi de ce? Pentru că proiectul Roșia Montană vine cu un proces de autorizare conform legislației europene, încă de la început, nu continuă ceva putred, nefuncțional, ineficient.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului