Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

De ce țările lumii vor și fac minerit


Categorii: Cum se face la alţii, Noutăţi, Resurse

Lucrând pentru o companie minieră, mă interesează foarte mult industria minieră peste tot în lume. Încerc să citesc cât mai mult, să aflu și să văd cât mai multe despre cum se face la alții. Am observat că multe economii mondiale importante pun mineritul in topul priorităților economice și chiar strategice. Iar mineritul le aduce beneficii și creștere economică.

Iată câteva dintre aceste țări.

Australia este printre primii cinci producători din lume de materii prime şi al doilea producător de aur din lume, după China. Până în 2015, autorităţile australiene estimează că numărul celor angajaţi direct în sectorul minier va creşte cu 76%, adică vor fi 70.000 de locuri de muncă în plus. Din punctul de vedere al comerţului exterior, acest sector reprezintă aproximativ jumătate din exporturile totale ale Australiei. Mai multe aici. (Australia este o țară membră a G20.)

Finlanda are un plan de creștere a industriei miniere incredibil. Și-a propus ca în perioada 2000-2020 să treacă de la o producție anuală de 4 milioane de tone de minereu la 70 milioane de tone pe an. Adică să crească producția de aproape 20 de ori! De altfel, produsele din metal au reprezentat 11,8% din totalul exporturilor Finlandei pe anul trecut. Iar Finlanda este o țară extrem de verde.

La fel de verde este și Suedia, deși este o țară cu o tradiție minieră extrem de importantă, de aproape 1.000 de ani. De fapt, este liderul european al mineritului în subteran. Dar are aceleași planuri ca Finlanda. Se preconizează deschiderea a câtorva noi mine în viitorul apropiat (mai multe detalii aici).

Canada are peste 350.000 de angajaţi în industria minieră, adică aproximativ unul din fiecare 48 de locuri de muncă! Iar sectorul minier este de 12 mai mare decât cel de industrie a lemnului și de 3 ori mai mare decât agricultura. De asemenea, reprezintă cam 19% din totalul exporturilor țării. Peste 4.000 de companii sunt furnizori pentru industria minieră. Contribuția industriei miniere la PIB-ul Canadei în 2008 a fost de 40 miliarde dolari! Deci mineritul are o mare contribuție la faptul că e o țară membră în G8.

Chile e cel mai mare producător de cupru din lume, dar și un producător important de aur, argint, molibden și alte minerale (fier, zinc, plumb). Peste 60% din exporturile Chile vin din minerit, iar contribuția la PIB este de peste 20%! Investițiile în minerit preconizate pentru următorii ani sunt de peste 15 miliarde de dolari.

Peru are o creștere extrem de importantă a sectorului minier. De exemplu, exporturile miniere în 2007 au fost de peste 17 miliarde de dolari în 2007, o creștere de aproape 18% față de 2006. Iar taxele locale plătite de insudtria minieră către autoritățile regionale și locale (fără autorități naționale) sunt de peste 100 milioane dolari anual. Este cel mai mare producător de argint din lume.

Acum, Uniunea Europeană caută soluții pentru menținerea competitivității economice, prin reducerea importurilor de materii prime. Economia UE are nevoie anual de aproximativ 177 de mili­oane de tone de minereu, doar 30 fiind asigurate de pro­duc­ția proprie. În 2008, Comi­sia Europeană a atras atenția asupra reducerii gradului de com­petitivitate a companiilor de pe continent, din cauza importurilor masive de mate­rii prime.  Docu­mentul, sem­nat de Günter Verheugen, comisar european pen­tru In­dustrie, propune ca soluție mărirea producției de metal în interiorul UE (mai multe detalii aici).

Și atunci, vă întreb: are nevoie România de industrie minieră? Are nevoie România de o exploatare responsabilă a resurselor? Din punctul meu de vedere, întrebările sunt retorice…

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


3 comentarii pentru “De ce țările lumii vor și fac minerit”

Vlad Dumitrescu

da, sunt retorice pentru oamenii capabili sa vada in spatele aparentelor, pentru ipocriti si ignoranti, nu sunt. Ce sa stie hipsterii transformati peste noapte in ecologisti despre faptul ca fara aproximativ 66 minerale nu ar exista computerul? spre exemplu: ca sa iasa tastaura trebuie plastic, in acel plastic se adauga carbonat de calciu care vine din calcit sau gips sau aragonit, ca sa fie literele albe pe taste se adauga oxid de titan TiO2 care vine din rutil sau titanit- asta doar pentru a le facilita usurinta exprimarii ideilor anti minerit. Ca sa vada meciurile la televizor LCD/Plasma cu fundul pe canapea si sa sune un prieten pe mobil sa isi exprime ingrijorarea fata de viitorul Rosiei Montane vreo 50- 60 de mine de pe glob lucreaza la ritm maxim pentru a asigura necesarul de materii prime pentru a le putea oferi acele tehnologii:casiterit, sphalerit, galena pentru LCD, aur galena calcopirita bauxita arsenopirita( da , exact, plasma voastra contine ARSENIC si AUR) vreo 3-4 metale rare( astea vin de prin china) iar pentru celular ia sa ghicim ce se foloseste, exact, AUR. pentru a putea sta cu fundul la racoare in birou, corporatistii deveniti eco peste noapte sunt protejati de razele soarelui de geamurile cladirilor. ia sa ghicim ce metal se adauga in compozitia sticlei pentru a sta voi cu fundul la racorica si sa comentati pe bloguri despre inutilitatea mineritului la rosia? exact, AURUL. unde ati fi fost voi fara aur? va raspund eu, nu v-ati fi nascut pentru ca la un moment dat tatal vostru i-a oferit mamei voastre un inel pentru a o cere de nevasta. din ce era facut acel inel? exact, AUR, Argint si Cupru( in diferite cantitati)

Norbi

Nu s-a opus nimeni mineritului din ură pentru minerit.

Probleme sunt exproprierile, distrugerea definitivă a reliefului, localităţii, relicvelor istorice, cianurizarizarea întregii zone.
Asta dacă nu ar fi o problemă modul abuziv cum s-a ajuns cu proiectul în acest stadiu.

Cătălin Hosu

@Norbi
Te rog citește câte ceva aici despre cele pe care le menționezi. Ai sî vezi că vorbești despre alt proiect.
– „exproprieri”: http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/comunitate.html
– „distrugerea localității”: http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/patrimoniu.html
– „cianurizarea”: http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/mediu.html si http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/mediu/tehnologie-la-rosia-montana.html.
Și te rog spune-mi care e „modul abuziv cum s-a ajuns cu proiectul în acest stadiu”, pentru că, la fel ca mai sus, cred că vorbești despre altceva.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului