Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Dura lex, sed lex, deci hai să ne comportăm cu toții ca atare


Categorii: Noutăţi, Roşia: proiectul

Am zis-o de nenumărate ori în comunicate, conferințe de presă, întâlniri cu ONG-uri, dezbateri publice și, cel mai important, am arătat-o cu fiecare ocazie: proiectul RMGC respectă legea românească și reglementările UE în materie de minerit.

Dar, după cum tot de multe ori am zis, cele mai multe proiecte de dezvoltare din industria minieră se confruntă cu opoziţie, întârzieri şi procese de monitorizare constantă, dar asemenea situaţii nu fac decât să stimuleze compania şi să impună ridicarea standardelor. Bine, în cazul Roșia Montană, întârzierile generate de proceduri și răs-răs-proceduri deja sunt mult exagerate.

Nu prea scriu pe blog, aici, despre procese, cu atât mai mult despre cele în care RMGC este implicată. Am mai luat atitudine aici. Dar, astăzi scriu din nou. E nevoie. Probabil că ați văzut deja știrea apărută în mai multe ziare centrale și locale: Planul de Urbanism General (PUG) al comunei Roșia Montană şi Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană sunt în vigoare și perfect aplicabile.

Tribunalul Cluj a respins vineri, 27 mai 2011, cererea înaintată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Asociația Alburnus Maior de suspendare a hotărârii consiliului local nr. 1/2009 (HCL 1/2009) cu privire la PUG al comunei şi PUZ pentru Zona de dezvoltare industrială Roşia Montană.

Prin urmare, Planul de Urbanism General (PUG) al comunei Roșia Montană şi Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de dezvoltare industrială Roşia Montană sunt in vigoare și perfect aplicabile.

Până în prezent, RMGC a avut o serie de succese în justiţie, câștigând nouă procese importante în ultimele cincisprezece luni. Recent, Tribunalul Bucureşti a respins o cerere de suspendare a certificatului de urbanism emis cu privire la Proiectul Roşia Montană, formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice.

Am zis-o de nenumărate ori și o să repet de oricâte ori va fi nevoie: Proiectul Roşia Montană este viabil și solid, și a fost elaborat la cele mai înalte standarde internaţionale, astfel încât să devină un model de operaţiune minieră. Dovezile pentru spusele mele sunt în mii de pagini de documentație, în rezultatele de multe rapoarte elaborate de cele mai prestigioase instituții internaționale. Tot ce trebuie să se întâmple e ca legea asta să fie repectată de toți și dură sau nu, să ne conformăm ei. RMGC deja face asta.

M-am hotărât să scriu mai mult despre procese, procese pe care, majoritatea, RMGC le câstigă. Așa că voi reveni :).

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


2 comentarii pentru “Dura lex, sed lex, deci hai să ne comportăm cu toții ca atare”

OK, am înţeles că proiectul este legal şi respectă standardele europene, dar faptul că aurul nostru va fi luat de nişte străini şi noi ne alegem cu praful de pe tobă chiar nu doare pe nimeni?!

Cătălin Hosu

Dan, îți recomand câteva articole de pe blog, de unde ai să vezi care sunt beneficiile proiectului. Nu doar economice, ci și pentru mediu, patrimoniu și comunitate.
http://www.catalinhosu.ro/raspunsuri-despre-rosia-montana.html
http://www.catalinhosu.ro/raspunsuri-despre-rosia-montana-2.html
http://www.catalinhosu.ro/raspunsuri-despre-rosia-montana-3.html
http://www.catalinhosu.ro/avem-resurse-cum-le-folosim.html
Iar la categoria „Cum se face la alții” ai să găsești exemple despre practici internaționale în industria minieră.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului