Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Eden Project sau de ce progresăm


Categorii: Cum se face la alţii, Noutăţi, Reabilitare ecologică

Cam lungă pauza pe care mi-am luat-o, sper să mă ierte toţi cei care mai intră pe-aici din când în când aşteptându-se să găsească articole noi.

Am revenit cu forţe noi, mai odihnit, mai proaspăt, ca după concediu. Şi, sper eu, cu informaţii noi şi interesante.

“Eden Project”, zice titlul. Eden Project este o grădină botanică amenajată în foste cariere miniere. Este un exemplu despre ce se poate face într-un loc unde mina s-a închis. De ce s-a închis? Pentru că nu mai există resursă de exploatat.

De-aici mai aflăm încă o dată că depindem de resursele pământului şi că orice exploatare trebuie făcută în mod responsabil

“De ce progresăm?”, zice titlul. Pentru că suntem în stare să facem astfel de lucruri. Pentru că putem face orice ne propunem. Pentru că vrem o viaţă mai bună şi încercăm să ne-o oferim atât nouă, cât şi celor care vor veni după noi.

În principiu, oriunde a fost o exploatare minieră, zona poate fi ecologizată. Americanii fac terenuri de golf. Cei de la mina Martha din Waihi, Noua Zeelandă (aici şi aici), vor să umple cariera cu apă, să lase pe treptele carierei utilaje minere – foreze, buldozere, camioane de mari dimensiuni – şi să aibă astfel un lac pentru scuba diving, ca să ţină turiştii mai mult în oraş.

Există cazuri în Germania unde mine de elemente radioactive s-au transformat în staţiuni de tratament cu ape radioactive, pentru diferite afecţiuni.

Toate astea sunt exemple că se poate face în aşa fel încât zona să fie ecologizată şi redată folosinţei publice.

Aici găsiţi o galerie cu fotografii de la Eden Project (mulţumesc, Adrian!).

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


7 comentarii pentru “Eden Project sau de ce progresăm”

diana

Wow! Gradina arata impresionant. Ce fel de extractii au fost acolo si pe ce perioada?

Costel Roja

Salut, nu te supara, ai fost cumva taximetrist? Parca te stiu de undeva.

Cătălin Hosu

@Costel Roja

Nu, dar nu se ştie niciodată… 🙂

Uite o rezervatie naturala intr-o fosta mina de aur. Au luat si niste premii pentru ecologie din cate stiu.
http://nrs.ucdavis.edu/mcl/index.html

@Maria
Excelent! Pe asta n-am știut-o!

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului