Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Există viață după cianură


Categorii: Bau-baul: cianura, Reabilitare ecologică, Roşia: proiectul, Ştiaţi că...?

Despre cianură și tehnologii miniere se tot vorbește în ultimul timp mai mult neinformat decât în cunoștință de cauză. Tendința generală a oamenilor când vine vorba de cianură este să pună în față dezastre ecologice și sfârșituri de lume. Poate pe bună dreptate. Pentru că, în general, ne este mai ușor să ne imaginăm Iadul decât Raiul.

Iată, deci, câteva precizări despre ce propunem la Roșia Montană. Pe lângă programul amplu de reabilitare a zonei și a apelor, vom folosi cele mai moderne tehnologii și cele mai înalte standarde. (Despre tehnologii, standarde și mituri despre Roșia Montană mai puteți citi aici, aici, aici și aici.)

Adică? Iazul de decantare e cel mai blamat și e îngropat în cele mai multe mituri și legende preistorice care prevăd 3 apocalipse deodată. Dar puțină lume știe că Institutul Norvegian de Geotehnică a analizat proiectul barajului și a concluzionat:

Așa cum a fost proiectat, barajul va fi printre cele mai sigure din lume.

Poate înțelegem mai bine care-i treaba cu cianurile, printr-o simplă precizare: dacă în SUA, limita maximă admisă e de 50 mg/ l, legislaţia de mediu a UE stabileşte o limită de 10 mg/l la depunerea sterilului în iazurile de decantare. Noi ne angajăm să obținem 5-7 mg/ l. Concret, asta înseamnă că apa din  lacul de acumulare va avea tot atâta cianură cât se găsește în cafeaua pe care o beți zi de zi. Da, cafeaua are 6 miligrame de cianură pe litru!

Ei, mai e la fel de bau-bau?

Mai jos, un filmuleț de anul trecut din Noua Zeelandă, de la mina Martha, cu Dragoș Tănase în rolul principal. A băut apă din iazul de control și n-a pățit nimic, deci există viață după cianură. La fel va fi și la Roșia Montană.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


27 comentarii pentru “Există viață după cianură”

Florin

Teama asta de cianura a tot fost alientata de emisiuni si editoriale scrise de oameni care n-au absolut nici o treaba cu realitatea. Cum toti jurnalistii au ajuns economisti si experti in diferite domenii, asa s-au dat si drept experti in minerit. Cantitatea de cianura chiar nu are cum sa afecteze oamenii

Ciprian

Tu si tu (desteptul cu blogul si prostul de Florin)…ati avea curaj sa dati copiilor vostri sa bea din apa aceea?

Cătălin Hosu

@Ciprian
Aici găsești mai multe despre folosirea cianurii în minerit: http://www.catalinhosu.ro/category/bau-bau, http://www.catalinhosu.ro/category/bau-bau/page/2, http://www.catalinhosu.ro/?s=cianura, http://www.catalinhosu.ro/page/2?s=cianura.
În iazul din clip se organizează, în fiecare an, concurs de înot pentru copiii angajaților minei. Iar în aval se țin, periodic, concursuri internaționale de pescuit. Cam ăsta e modul în care se face minerit responsabil, și la fel propunem și noi.
Te mai aștept pe blog, dar cu comentarii folositoare și, eventual, cu întrebări.

Isabela Man

Aici aveti o poveste care nu este de la noi si care arata cum industria mineritului afecteaza viata unor localnici din zona montana:
http://www.survivalinternational.org/films/mine
In alta ordine de idei, se stie ca exploatarea aurului este una dintre cele mai poluante tehnologii iar ranile care le provoaca pamantului sunt enorme.
Mai tarziu voi reveni si cu articole si memorii scrise de unul din geologii romani cu experienta si care ar trebui ascultat.

Isabela Man

Citez cateva fraze din articolul scris in Revista National geografic din 9 mai 2009:
si care poate fii citit integral pe:
http://www.natgeo.ro/dezbateri-globale/mediu/8869-pretul-aurului
‘In ciuda farmecului pe care-l degaja, pretul aurului, platit in vieti si in consecinte asupra mediului, n-a fost nicicand atat de ridicat.’
‘Utilizand cohorte de masinarii supradimensionate, aceste mine lasa urme uriase si produc trei sferturi din aurul lumii. Pe de o parte, ele pot aduce locuri de munca, tehnologie si dezvoltare in zone indepartate. Exploatarea aurului, pe de alta parte, genereaza mai multe reziduuri pe uncie (28,34 g) decat orice alt metal, iar disproportiile socante de scara arata care e motivul: aceste rani ale pamantului sunt atat de mari, incat pot fi zarite din spatiu, iar particulele extrase sunt atat de minuscule, incat, in multe cazuri, peste 200 ar incapea pe varful unui ac.’

Cătălin Hosu

@Isabela
Cele două cazuri nu suportă nici un fel de comparație. De ce? Pentru că Roșia Montană este o localitate minieră de aproape două milenii, pentru că mineritul este istoria și tradiția locului, pentru că 95% din locuitori susțin proiectul minier propus.
Toate activitățile umane, deci inclusiv exploatarea aurului, au impact asupra mediului. De aceea, legislația prevede ca înainte de începerea oricărei activități economice sau industriale, autoritățile să dea avizele necesare. Iar proiectul minier pe care îl propunem este acum în faza de autorizare. Dacă va respecta în totalitate legislația română și pe cea europeană, va primi avizele necesare. Dacă nu, nu. E simplu.

Cătălin Hosu

@Isabela
Chiar în articol se spune că mineritul poate aduce locuri de muncă, tehnologie și dezvoltare. Este exact ce are nevoie Roșia Montană, este exact ce are nevoie România. Și România mai are câte ceva ce ne poate asigura pe toți că de pe urma acestui proiect vom avea doar beneficii:
– o legislație strictă de mediu, identică cu a Uniunii Europene
– o legislație fiscală strictă pentru minerit, mai strictă decât a majoriității statelor membre
– autorități ale statului care au grijă ca legea să fie respectată
– autorități ale statului care monitorizează
– societate civilă care are grijă ca legea să fie respectată
– societate civilă care monitorizează.

Și o clarificare: uncia de aur nu are 28,34 g, ci 31,1034 g. Vezi aici: http://www.catalinhosu.ro/uncia-de-aur.html.

Isabela Man

Cuvantul unui om cu multa experienta in spate si in a carui pledoarie cred mai mult.
http://www.cotidianul.ro/apelul-unui-mare-patriot-si-inginer-geolog-158991/

Cătălin Hosu

@Isabela
Domnului Andrei i s-a răspuns, pe larg, în 2007: http://www.rmgc.ro/sites/default/files/uploads_eia/anexe-contestatii/66_ro.pdf (începând cu pagina 122 a volumului).

Isabela

Simplu? cu avizele de mediu? Probabil este ceva care nu ar trebui sa comentez dar oare cate din avizele de mediu vor fii obtinute intradevar pe drept…banii vorbesc. Iar in acest caz nu se poate nega ca nu este vorba de bani. Proiectul in sine vorbeste despre partile bune,dar nu vorbeste deloc despre dezavantaje si alte distrugeri. In ceea ce priveste respectarea legislatiei. Nu sunt putine cazurile in care cei din asa numitele tari dezvoltate respecta la ei legile iar in alte parti incearca sa respecte cat mai putin aceste legi. Sa luam exemplul exploatarii lemnului. Firma din Austria care aici nu respecta absolut nici o legislatie (documentar prezentat pe proTV). De asemenea crescatorii de porci din Danemarca care acolo respecta cu strictete regulile in alte tari precum Lituania nu respecta deloc aceste legislatii. Iar articolul Toxic Europe: http://pulitzercenter.org/projects/romania-hungary-mining-toxic-waste-rosia-montana-gold sugereaza acest lucru. Alt exemplu este transportul electronicelor reciclate in tari din africa sau asia: http://inhabitat.com/discarded-electronics-are-poisoning-african-children/. Un alt exemplu sunt producatorii de haine de firma si pe care nu-i intereseaza ca polueaza: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/Dirty-Laundry/. Si exemplele pot continua. Da stiu ca aparent ce am scris aici sau mai sus nu are legatura cu articolul de mai sus. Privite per ansamblu au. Una din intrebari ramane de ce nu se accepta totusi si alte metode de exploatare mai putin daunatoare mediului, metode in care statul roman ar putea investi singur?
Si inchei cu ceea ce afirma profesorul Herman E Daly – “Even if we could grow our way out of the crisis and delay the inevitable and painful reconciliation of virtual and real wealth, there is the question of whether this would be a wise thing to do. Marginal costs of additional growth in rich countries, such as global warming, biodiversity loss and roadways choked with cars, now likely exceed marginal benefits of a little extra consumption. The end result is that promoting further economic growth makes us poorer, not richer.”.

Ciprian

Prietene esti in Romania…sau nu realizezi?
Ce autoritati ale statului monitorizeaza si au grija ca legea sa fie respectata?
Acele autoritati pline de capuse, corupti si habarnisti?
Hai sa fim seriosi…acest proiect va fi numai o mare hotie la nivel politic, iar prostilor aceia 95% de care amintesti mai sus (ingrijorator procent de prosti) le va fi cumparata tacerea si naivitatea cu un loc de munca platit cu salariul minim spre mediu pe economie, cu niste tricouri in campaniile de propaganda si din cand in cand cu ulei, zahar si faina trimise de U.E.
Dupa terminarea proiectului beneficiile vor disparea in conturile clasei cu influente politice, se va realiza o ancheta asupra unor bani care nu vor mai iesi niciodata la lumina, iar cativa cretini se vor contrazice si isi vor da cu parerea pe posturile publice (cunosti acea spalare de creier nu?) pentru ochii prostilor care au timp sa-i urmareasca. In maxim 5 ani se va “prescrie” toata afacerea si nimeni nu va fi tras la raspundere.
Va ramane in urma numai ruina ecologica…si atunci se vor trezi si cei 95%…prea tarziu.

‘In ciuda farmecului pe care-l degaja, pretul aurului, platit in vieti si in consecinte asupra mediului, n-a fost nicicand atat de ridicat.’

Cătălin Hosu

@Ciprian
Zău că nu știu de ce ți-am aprobat comentariul. Adică știu: ca să vadă oamenii cum toți sunt proști și tu ești deștept.

Cătălin Hosu

@Isabela
Ești binevenită să participi, împreună cu cine vrei tu, la monitorizarea activității. Iar în ceea ce privește respectarea legislației, da, chiar există autorități care să se ocupe de asta. Și da, cine nu respectă să plătească. Parcă trăim într-o țară și o lume unde trebuie să fie demonstrată vinovăția celui acuzat, nu cel acuzat trebuie să-și demonstreze nevinovăția. Ai vrea să trăim într-o lume unde să ne speriem continuu de drobul de sare?

Cătălin Hosu

@dana
Nu înțeleg…

LIDIA BLAJAN PRO DREPTATEA

Domnule Catalin va apreciez foarte mult pentruca dati detalii celor care pana acum nici nu au stiut ca exista Rosia Montana pe harta Romaniei si acum dumnealor vin sa ne dea lectii fara sa stie ca Rosia Montana si zona Muntilor Apuseni a trait din minerit de aproape doua mii de ani. Va multumesc pentruca ne ajutati dind informatii adevarate despre acest proiect. Noi vrem sa muncim in Rosia Montana pentruca am crescut copii harnici si muncitori. Mult succes va doresc sa ne ajute Dumnezeu sa putem continua mineritul. Cu deosebit respect Lidia Blajan si numeroasa mea fmilie

Cătălin Hosu

@Lidia Blajan
Pentru cei interesați cine este Lidia Blăjan, pun aici un link: http://www.sustinemrosiamontana.ro/portfolio_item/ong-pro-dreptatea.

eu

de ce nu se construiesc sere? s-ar produce fructe si legume,de ce nu s-ar infiinta ferme de animale, s-ar reincepe producerea de tricotaje manuale din lina si poate asa s-ar infiinta mai multe locuri de munca. investiti in olarit, in cioplit in lemn, cresterea animalelor. Invatati oamenii sa isi cultive gradinile, sa creasca animale. Toate tarile se feresc de poluare si noi o vrem cu totdinadinsul. Producerea produselor si bio si eco ar fi mai valoroase decit aurul. Poluarea se poate repara foarte greu. Asa au facut si in padurile amazoniene si din cauza asta a afectat clima pe plan mondial.

Florin

Daca tot ne-am bagat in vorba … sa vorbim despre Rosia Montana si despre Apuseni in general, care de vreo 2000 de ani traiesc din minerit…
Dl. Catalin Hosu si ceilalti cunoscatori sa faca bine sa viziteze Apusenii si sa vada consecintele activitatii miniere milenare din zona: terenuri instabile, versanti instabili, munti de steril etc. Vorbiti despre solutiile si tehnologiile cele mai moderne de exploatare care vor fi folosite fara a prezenta ceva concret. Chestiunea asta are aceeasi valoare cu posibila afirmatie, intalnita intr-un comentariu de mai sus, ca valoarea produsului finit nu se ridica la paguba produsa mediului. In alta ordine de idei, locuitorii zonei, minerii nu mai sunt chiar asa cu miile cum vreti sa se creada. Cei care realmente au vrut sa munceasca au plecat de mult din zona si s-au recalificat… De, ce sa-i faci… Ginditi-va ca de-a lungul timpului unele activitati au disparut … Ma gandesc la cea de calau.
Domnule Catalin Hosu ai ceva de castigat din propaganda pe care o faci? Sunt sigur ca nu, sunt sigur ca numai propasirea neamului si bunastarea intregului popor te framanta si te insufleteste…

Cătălin Hosu

@eu
Nu se construiesc sere pentru că Roșia Montană se află la muntre, unde relieful nu pemrite asta. Și mai e ceva: sub amprenta proiectului propus, doar 7% din sol este propice agriculturii, restul e un sol acid, impropriu agriculturii. Iar pentru discuţia ce şi cum cu poluarea, atât cea existentă, cât şi cea viitoare, multe articole de pe acest blog vorbesc despre situaţia actuală a Roşiei Montane şi despre cum se face mineritul modern.

Cătălin Hosu

@Florin
Domnul Cătălin Hosu (:)) și ceilalți care propun proiectul minier locuiesc la Roșia Montană și cunosc extrem de bine consecințele activităților miniere istorice din zonă. Tocmai de aceea proiectul minier propus are o componentă de mediu extrem de importantă, cu costuri de mediu – care includ și reabilitarea ecologică – de sute de milioane de dolari. Detalii aici: http://rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/mediu.html.

pt Marionete Dirijate

Domnule Hosu stiti de ce are nevoie Romania “impetuos”(traiasca Dnu Igas , am invatat si eu un cuvant nou) :))) ? de oameni care sa nu se mai lafaie in banii nostrii ai tuturor :)si de Ministrii ai Turismului , si apoi va garantez eu ca va fi bine pt oricine . Referitor la filmuletul ala o sa ma abtin sa nu va sifonez pagina , si-n incheiere eu fiind asa mai sceptic , am o intrebare , defapt cam 2 : 1) Daca cianura asta e asa inofensiva de ce nu e la indemana oricui , si de ce nu deversati apa aia super curata si baubila in Aries , n-ar fi mai simplu ? ce sa mai faceti ditamai zidul sa blocati o vale . 2) ce o sa plantati in sterilul ala , ca eu serios si fara mistouri la adresa dvs ,am mari greutati in a gasi o mina oriunde in lume ecologizata dupa incheierea extractiei , tot ce gasesc sunt dezastre EPICE si oameni bolnavi nu am vazut nici urma de vreo buruiana macar . Verificati si linkul asta va rog ca e de la “prietenii” nostri canadieni de acasa http://www.cbc.ca/news/canada/story/2008/06/16/condemned-lakes.html . Nu am nimic personal cu dvs nici cu oamenii care vor sa munceasca ( eu o fac de la 12 ani si nu m-a omorat inca) doar ca nu-s un suporter al distrugerilor si al dezinformarii 🙂

pt Marionete Dirijate

Intrebare pt dvs Domnule Hosu : nu credeti ca daca , cafeaua ar fi continut cianura , acest fapt ar fi mentionat pe ambalaj si lumea ar fi cam speriata sa mai consume cafea? Si cum de nu gasesc nici o teza ceva despre legatura dintre cafea si cianura . Sau dvs confundati cofeina cu cianura? Si ne mai si dati data ca o ceasca de cafea contine 6 mg cianura, stiti cate mg de cianura ucid un om? va zic eu in caz ca nu , intre 100 mg si 200+mg sunt de ajuns pt o moarte instanta dupa parerea si studiile unor doctori in chimie :). Sa intetelegem ca dupa vreo 20-30 de cesti , salut si la revedere viata? pt ca eu cunosc persoane care consuma cafea de vreo 20 de ani si-s tot vii ceea ce va infirma oarecum teoria asta cu cianura in cafea . Cianura exista in tigari si se elibereaza in timpul arderii sub forma de hidroxid de cianura si e mult mai scazut nivelul decat alea 6 g de care amintiti si stim cu totii ce boli au majoritatea fumatorilor si ca au o viata mai scurta decat a unui nefumator.

Cătălin Hosu

@Marionete
1. De exemplu, lista substanțelor periculoase a Agenției de Protecție a Mediului a Statelor Unite este actualizată permanent și este disponibilă oricui aici: http://www.atsdr.cdc.gov/spl/. Cianura este pe locul 35, în timp ce arsen și cadmiu, care se găsesc din belșug în pârâul Roșia Montană, sunt pe 1 și, respectiv, pe 7.
Mineritul a folosit întotdeauna iazuri de decantare, în România sau în alte părți. DIn iazurile de decantare, dacă apa este tratată corespunzător, ea poate fi deversată fără probleme în sistemuyl hidrografic. Cum se întâmplă la mina Martha, din Waihi, Noua Zeelandă, de exemplu. Sunt sigur că informațiile astea se pot găsi ușor.
2. Plantarea se facde după ce haldele de steril se impermeabilizează cu sol argilos, acoperit de sol vegetal. Un exemplu de reabiltare aici: http://www.minerals.co.nz/html/green_from_gold/gx.html. Și multe alte exemple pe acest blog, printre care și la categoria reabilitare ecologică: http://www.catalinhosu.ro/category/reabilitare-ecologica.

Cătălin Hosu

@Marionete
Nu eu spun de prezența cianurii în cafea, ci specialiștii: http://www.cyanidecode.org/cyanide_environmental.php, http://technology.infomine.com/reviews/Cyanide/ (se găsește inclusiv în sarea de masă!), http://aboutfacts.net/Else34.htm etc. Și ai înțeles greșit. Cianura este o substanță biodegradabilă, care nu se acumulează în ortagnismele viid, spre deosebire de metalele grele. În țigări nu există, ci în fum, de fapt în timpul oricăror arderi de materii organice. Și fumatul este extrem de toxic, mor foarte mulți oameni din pricina asta, dar nu pentgru că se intoxică cu cianură.
Mai multe aici: http://www.catalinhosu.ro/category/bau-bau

bunicutza

Cateva intrebari simple. Cum va opri RMGC oamenii si vietatile din zona si din zonele invecinate sa inspire aerul in care, conform documentatiei de mediu prezentate de firma, vor exista concentratii relativ ridicate de acid cianhidric, rezultate prin evaporarea apei din iazul de decantare? Ce concentratii de metale grele va avea apa rezultata din procesul de cianurare si cum vor fi monitorizate ele, in conditiile in care impactul lor asupra mediului si a sanatatii oamenilor si faunei locate va fi unul major? Cate cursuri de apa vor fi deviate pentru alimentarea iazului de dimensiuni uriase, privand de apa necesara vietii fauna salbatica si locuitorii din zona? Ce programe de reconversie profesionala pregateste compania pentru oamenii care vor fi disponibilizati in momentul incetarii exploatarii, deoarece de minerit nu va mai putea fi vorba in zona dupa acel moment? Care sunt speciile de plante cu care compania planuieste sa ecologizeze zona dupa terminarea exploatarii si care pot supravietui mai mult de cativa ani pe haldele de steril?

Cătălin Hosu

@bunicutza
Las la o parte modul tendențios de formulare a întrebărilor și dau răspunsurile mai jos:
Cum va opri RMGC oamenii si vietatile din zona si din zonele invecinate sa inspire aerul in care, conform documentatiei de mediu prezentate de firma, vor exista concentratii relativ ridicate de acid cianhidric, rezultate prin evaporarea apei din iazul de decantare?
Tot cponform documentației prezentate de firmă, acele concentrații despre care vorbiți se află mult sub limitele legale, deci nu prezintă nici un risc asupra oamenilor și vietăților.
Ce concentratii de metale grele va avea apa rezultata din procesul de cianurare si cum vor fi monitorizate ele, in conditiile in care impactul lor asupra mediului si a sanatatii oamenilor si faunei locate va fi unul major?
Apa din procesul tehnologic va fi recirculată în proporție de 85% pe toată durata proiectului. Nimic nu va ajunge în sistemul hidrografic înainte de a fi trata într-o stație de epurare, de unde va ieși apă curată, conform standardelor în vigoare.
Cate cursuri de apa vor fi deviate pentru alimentarea iazului de dimensiuni uriase, privand de apa necesara vietii fauna salbatica si locuitorii din zona?
Iazul nu va fi alimentat cu apă, nici nu ne dorim apă în iazul de decantare decât minimul necesar. Va fi deviat pârâul Corna, pe care locuitorii nu-l folosesc ca sursă de apă, fiind poluat.
Ce programe de reconversie profesionala pregateste compania pentru oamenii care vor fi disponibilizati in momentul incetarii exploatarii, deoarece de minerit nu va mai putea fi vorba in zona dupa acel moment?
Pentru mai multe informații despre acest subiect: http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/comunitate/dezvoltarea-comunitatii-de-la-rosia-montana.html, http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/comunitate/impact-social-in-rosia-montana.html, http://www.rmgc.ro/sites/default/files/uploads_eia/impactul-potential/mediu-social-economic/Plan-de-dezvoltare-durabila-a-comunitatii-Planul-L.pdf.
Care sunt speciile de plante cu care compania planuieste sa ecologizeze zona dupa terminarea exploatarii si care pot supravietui mai mult de cativa ani pe haldele de steril?
Speciile de plante cu care va fi revegetată zona sunt stabilite de către specialiști independenți, inclusiv ai ICAS pe partea de împădurire. mai multe detalii despre subiect: http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/mediu/reabilitare-si-inchidere-mina-Rosia-Montana.html, http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/mediu/biodiversitate-la-rosia-montana.html, http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/intrebari-frecvente/reabilitarea-mediului.html, http://www.rmgc.ro/sites/default/files/uploads_eia/impactul-potential/solul/Plan-de-reabilitare-de-inchidere-a-minei-Planul-J.pdf.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului