Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Extratereştrii sunt printre noi: 50 de ani de cianură în iazuri


Categorii: Bau-baul: cianura

Am fost zilele trecute la Baia de Arieş să văd iazurile de decantare ale fostei mine de-acolo. Cu un inginer – Cătălin Şoit – care a lucrat la cianuraţie vreo 12 ani şi cu un maistru – Gheorghe Pleşa – care încă mai lucrează acolo, la tratarea apei din iazul de la valea Sartăşului.

Sunt trei iazuri (în ordine cronologică a existenţei lor): cel de la Brezeşti, cel de la Valea Cuţii şi cel de la Valea Sartăşului. În toate se află cianură, pentru că Baia de Arieş a folosit cianură pentru extragerea aurului şi argintului între anii 1958-2004!!!

Iată-le, în nişte poze făcute cu telefonul, pe toate trei:

Una dintre treptele fostului iaz de la Brezeşti

Una dintre treptele fostului iaz de la Brezeşti, care a funcţionat între 1958 şi 1992

În luciul de apă rămas se poate pescui

În luciul de apă rămas la Valea Cuţii, pescarii şi-au amenajat câteva locuri de pus undiţele

La valea Sartăşului, pe lac şi-au găsit locul câteva familii de raţe sălbatice

La Valea Sartăşului, pe lac şi-au găsit locul câteva familii de raţe sălbatice

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Un comentariu pentru “Extratereştrii sunt printre noi: 50 de ani de cianură în iazuri”

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului