Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

INADMISIBIL! Vânătoare de vrăjitoare în mileniul al III-lea!


Categorii: Opoziţie

Există un grup de oameni în opoziția proiectului Roșia Montană care au reușit să dezinformeze și să instige atât de puternic oamenii, încât am ajuns să primim – colegii mei și cu mine – mesaje dure.

La început, nu le-am luat în seamă. Dar au devenit tot mai multe și tot mai agresive, ba chiar amenințări. Iar mai nou sunt chiar amenințări cu moartea. La adresa mea și a familiei mele. Și voi face toate eforturile necesare ca cei care îmi amenință familia să fie pedepsiți conform legii.

Mai jos, câteva exemple de astfel de mesaje, venite ori în comentariile de la blog (și unii mă întreabă de ce le moderez; hai, serios??!!) ori pe Facebook. Îmi cer de pe acum scuze pentru limbaj. Dar se pare că mintea e foarte puțină, de-aia au și prins manipulările și dezinformările mizerabile ale unora dintre cei care se opun.

Încă ceva, înainte să vă las cu cei cu minte puțină. Mai toți sunt atât de curajoși, încât nu își dau numele.

Amenintari 01

Apoi, o serie de trei, la câte un minut diferență. La final, face apel la divinitate, probabil ca să mă sperie și mai tare. Dar, după cum gândește și acționează, el pare că nu se sperie :).

Amenintari 04

Amenintari 05

Amenintari 06

Urmează o persoană foarte organizată, care face o listă. Începe cu două întrebări, dintre care la una își răspunde singură. Apoi renunță la întrebări și mă amenință cu niște jigniri mari dacă mă întâlnește pe stradă (mai greu să ne întâlnim, eu stau la Roșia Montană majoritatea timpului, dar probabil că habar n-are unde se află). În final, cred că se plictisește de așteptat până mă întâlnește pe stradă și am parte de jignirile cele mari. Apoi, confuz că nu apare comentariul pe blog, îmi mai aruncă una, care ar trebui, probabil, să mă termine.

Amenintari 02

Amenintari 03

Însă cea mai grozavă amenințare este una de pe facebook, însoțită de un clip cu o decapitare!!! Oribil!!! Îngrozitor!!! Dar lui i se pare atât de distractiv, încât, pe pagina sa, îi îndeamnă și pe alții să facă la fel. Și o idioată dă like.

Amenintari 07

Amenintari 08

O colegă a primit următoarea amenințare pe Facebook, de la „Micuța Ioana”:

Sa te trazneasca femeie nenorocita ce esti ,vino sa ti dau un pahar cu ceanura sa te vad cum crapi ,ca ai tupeu sa vb la antena 3 ca nu e nici o problema sa poluam cu asa ceva.o sa iesim in strada de data asta 100 000 si atunci o sa te cautam si pe tine.

Pe grupurile lor de Facebook se declară de acord cu violența și chiar instigă la violență (vezi aici). Colegi de-ai mei și-au găsit cauciucurile sparte la mașină, sau oglinzile furate. Devine extrem de clar că nu le este străină violența și îi cred în stare să o folosească.

Susținătorii proiectului Roșia Montană sunt vinovați din start de o mare crimă: delictul de opinie! La aproape 25 de ani de revoluție, trăim manipulări mizerabil care au făcut oamenii – unii dintre ei, poate chiar mulți, de bună credință – să stabilească vinovații înainte de judecată! Cel puțin în cazul proiectului Roșia Montană, ne simțim tratați ca vrăjitoarele de acum 500 de ani.

Ar trebui să ne revenim, pentru că  RMGC PROPUNE (repet, tot cu litere mari – PROPUNE) un proiect industrial spre analiză! Asta face, oameni buni, nimic altceva! Propune un proiect care respectă ÎN TOTALITATE legislația românească și europeană!

Și, în final, o mare mâhnire. Am prieteni, în viața reală și pe Facebook, care cred toate balivernele. Foarte bine, e treaba lor, e părerea lor. Dar nu știu dacă mai e treaba mea să fiu prieteni cu ei atât timp cât nu s-au obosit să mă întrebe și pe mine despre partea mea de poveste. Am prieteni care m-au întrebat și și-au format o părere. Chiar dacă e contra, îi respect pentru asta și ei pe mine. Suntem de acord că nu suntem de acord pe tema asta. Și mai suntem de acord că nu poate toată lumea să aibă aceeași părere. Pe niciun subiect.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


3 comentarii pentru “INADMISIBIL! Vânătoare de vrăjitoare în mileniul al III-lea!”

Acum, îmi dau seama că nu este cel mai bun exemplu, mai ales ţinând cont că tu însuţi spui că ai fost ameninţat… dar în anumite state din SUA, a omorî pe cineva care se află pe proprietatea ta este permis de lege dacă a fost autoapărare, ceea ce-i foarte greu de dovedit fiindcă eşti pe proprietatea ta; în altele, poţi să omori pe cineva pe stradă doar fiindcă ţi se pare că cineva se uita urât la tine (cred că se cheamă “stand your ground”, cred). Un alt exemplu: fumatul este permis de lege (şi eu sunt fumător, ca fapt divers). Asta nu înseamnă că orice este permis de lege este şi corect din punct de vedere moral sau este sănătos.

Numărul 2: îţi recomand un articol foarte interesant de pe New York Times din 2010:
http://www.nytimes.com/2005/10/24/international/24GOLD.html?adxnnl=1&adxnnlx=1381939901-pcls7v8nWXSyJ+CO3/ZXFA
Câteva puncte de vedere din articolul de pe New York Times: utilizarea aurului în scopuri industriale nu este atât de importantă, grosul mergând în bijuterii (care, să fim sinceri, sunt complet nefolositoare). Apoi, faptul că există proteste de o asemenea amploare în România este o chestie foarte întâlnită în toată lumea. Nu în ultimul rând, articolul din NY Times spune că un argument foarte utilizat împotriva mineritului este faptul că beneficiile pentru comunitatea locală sunt mici spre inexistente.

A treia chestie, îţi recomand un film foarte bun (dacă nu l-ai văzut):
http://www.imdb.com/title/tt0427944/
Este despre meseria de PR în domenii care atrag dezbateri aprinse şi nu numai… ştiu, este nasol că unii oameni devin violenţi sau ameninţă, dar asta-i riscul meseriei, atâta vreme cât tu devii “imaginea” companiei când accepţi funcţia de PR.

Nu în ultimul rând, să ştii că manipulare există de ambele părţi (şi am văzut-o eu, la bunica mea de la ţară, care-i numea pe protestatari “descreieraţi şi drogaţi”). Deci argumentul ăsta nu prea funcţionează atâta vreme cât tu o combaţi pe-o parte, dar o accepţi, tacit, pe partea cealaltă. În rest, numai de bine!

Cătălin Hosu

Mulțumesc pentru bibliografie, am să citesc.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului