Așa se numește ultimul comunicat de presă al Euromines, asociația europeană a industriei miniere.
Despre ce e vorba, de fapt. Președintele Euromines, Mark Rachovides, a vorbit în conferința de presă anuală despre stadiul curent al industriei miniere în Europa și a subliniat, din nou, contribuția acestei ramuri la creșterea economică.
„Europa 2020 țintește spre întoarcerea la o poziție de top în producția industrială. Materiile prime sunt esențiale acestui scop, dar și supraviețuirii Europei în rolul de economie puternică”, a declarat Rachovides.
În prezent, industria minieră oferă peste 350.000 de locuri de muncă în Europa. Și, pentru că multe sectoare depind de materii prime, mineritul contribuie la existența a cca 30 de milioane de slujbe pe continent. Industria minieră are potențialul de a contribui la scopul 2020, cu condiția de a dezvolta proiectele existente și de a construi altele noi.
Sectorul extractiv salută recunoașterea importanței materiilor prime de către Consiliul Uniunii Europene, care consideră că accesul la resurse naturale și materii prime, în și în afara teritoriului UE, este crucial pentru competitivitatea industriei europene.
Încurajarea competitivității UE este una dintre prioritățile Comisiei Europene și a statelor membre. Industria minieră recunoaște importanța competitivității industriale și este de acord că trebuie să rămână un obiectiv major al UE, așa cum este stabilit prin strategia Europa 2020. Iar scopul noului comisar pentru piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri este de a crește importanța industriei în economie de la 16% în prezent la 20% din PIB până în 2020.
„Noile inițiative UE merită participarea și sprijinul nostru. Trebuie să luăm parte la modelarea rezultatelor. Inovația, cercetarea și eficiența în folosirea resurselor sunt teme care ne privesc nemijlocit. industria minieră este un investitor pe termen lung, bun plătitor de taxe și creează locuri de muncă, de multe ori în zone ale Europei în care este o mare nevoie de ele”, a concluzionat Mark Rachovides.
Nu există comentarii