Faptul că Roșia Montană este cea mai veche așezare minieră din România și că privind în urmă vedem o istorie de 2000 de ani, nu poate decât să mă facă mândru și să mă motiveze să povestesc și celorlalți despre frumusețea uitată a Roșiei Montane.
Știați că, în urma cercetărilor arheologice, la Roșia Montană au fost descoperite urme ale civilizației romane, datând din secolele II-III d.Hr.? Vă invit să aflăm, astăzi, mai multe despre unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă, monumentul funerar roman de la Tăul Găuri. Acesta dispune de o structură circulară, cu două morminte de incinerație cu sarcofage din cărămidă. Incinta a devenit zonă protejată și este păstrată in situ. În prezent, e acoperită de o structură de protecție provizorie până la reluarea activităților de restaurare și conservare.
Proiectul Roșia Montană are în plan transformarea monumentului funerar într-un obiectiv turistic, amenajat și pus în valoare de o structură modernă, care să permită turiștilor accesul în zonă. Puteți urmări în video-ul de mai jos câteva imagini ale monumentului și vă aștept cu drag la Roșia Montană să descoperim împreună și alte elemente ale unei moșteniri culturale impresionante.
Nu există comentarii