Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

O mină de aur care foloseşte cianura în mijlocul unui oraş


Categorii: Aur, Bau-baul: cianura, Cum se face la alţii

Pentru că mulţi vorbesc şi scriu în ultima vreme despre mineritul aurifer şi tehnologia cu cianură aferentă că se foloseşte doar în zone nepopulate, iată mai jos un exemplu.

Se numeşte mina Martha, e în oraşul Waihi, în Noua Zeelandă.

Cariera, oraşul şi iazul de decantare

În partea de sus a pozei este oceanul. În dreapta sus, este iazul de decantare, iar în stânga jos este cariera. De jur-împrejur este oraşul.

Mai multe poze aici, chiar dacă pe unele le-aţi văzut deja aici.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


14 comentarii pentru “O mină de aur care foloseşte cianura în mijlocul unui oraş”

Vai, ce frumos!
Mi-as dori si eu un astfel de crater in mijlocul Bacaului!
Si unul in fata Casei Poporului! Si unul in Mamaia.
Unde trebuie sa semnez sa putem avea si noi cratere d’astea si cianuri, multe cianuri?

Cătălin Hosu

@Niki

Articolul ăsta vrea doar să spună că se poate. Să ştii că ironia nu ţine loc de argumente. Dacă le ai, le ascult cu plăcere, şi răspund la ele aşa cum mă pricep mai bine.

Talagoi Eugenia-Dorina

Da,stiam de existenta acestei mine de la emisiunea “Bazar” alui Marcu de pe TVR 2 si chiar voiam sa comentez cu cineva,refractorismul nostru la ceva similar,in Rosia Montana.E pacat ca ne ia gura pe dinainte si vorbim in necunostinta de cauza si neinformati…

Talagoi Eugenia-Dorina

Da,stiam de acest oras cu mina de aur din emisiunea “Bazar” de pe TVR 2 si imi doream sa spun si eu ca vezi,la altii se poate iar la noi nu.Vorbim multi in necunostinta de cauza si neinformati! Tipic romanesc;vai noua!…

Cătălin Hosu

@Eugenia (sau Dorina, cum preferi :))

Exact asta vreau şi eu să arat: dacă se poate la alţii, se poate şi la noi, de ce nu? Important e să avem încredere şi responsabilitate. Şi dacă mai intri pe blog în următoarele zile, o să ai o surpriză plăcută, sper 🙂

una

Ai uitat sa zici ca mina este inchisa din 1952 din cauza protestelor locuitorilor. Ai uitat sa mentionezi si faptul ca desi pe poza arata “frumos” defapt nu e asa. Foarte multe case s-au daramat si au fost inchise drumuri pt ca s-a surpat terenul. Acum functioneaza numai o mina subterana si orasul este atractie pentru turisti care vor sa vada uratenia de groapa.

Cătălin Hosu

@una

N-am uitat să spun, pentru că nu este deloc aşa. Mina funcţionează în prezent, în carieră, deci la suprafaţă. Iar atracţia turistică este dată de exploatarea minieră în funcţionare.

În 1952 s-a închis exploatarea minieră în subteran, pentu că nu mai era eficientă din punct de vedere economic, iar exploatrea în carieră, adică la suprafaţă, datează de pe la începutul anilor ’80. Mai multe detalii aici (http://en.wikipedia.org/wiki/Martha_Mine) şi aici (http://www.marthamine.co.nz/).

sooper tare as vre sa ajung acolo…:)

cristi

cel ce are acest bloc, te intreb. Iti place acel crater asezat in mijlocul orasului?

Cătălin Hosu

@ Cristi
Ar fi fain să am un bloc, dar n-am. A fost mai ușor cu blogul. Ce relevanță are dacă mie-mi place sau nu? E o întrebare pentru cei ce locuiesc acolo.

Vorbim de cariere de suprafată, două sunt pe versant. Acestea sunt reumplute complet şi revegetate, nici nu se va observa ca acolo a fost cariera.
Iar lacul acela de care vorbeste toata lumea, acel lac va fi transformat intr-un platou verde la finalul exploatarii, deci practic totul rămâne verde.
Aceşti oameni preliau un mediu afectat, poluat si îl lasă când pleacp de acolo reabilitat, totul verde.

Daca ar fi asa si la Rosia Montana ar fi OK, dar chiar nu vede nimeni diferenta dintre toate minele astea cu care se tot face comparatie si cea ce urmeaza sa se faca aici in tara noastra? Peste tot zona locuita e cel putin la nivelul iazului de decantare nu sub el cum va fi aici. Noi ne putem compara cu exploatarile care au dus la dezastre. http://videonews.antena3.ro/video/romania/sinteza-zilei-documentar-realizat-la-o-mina-din-peru-unde-s-a-utilizat-exploatarea-cu-cianuri.html

@Simona
Nu cunosc situația din Peru, ca să mă pot pronunța, iar experiența m-a învățat că ce văd la TV nu e îndeajuns ca să-mi fac o părere. La Roșia Montană, cel puțin birourile departamentului de mediu și ale directorului general vor fi construite imediat sub baraj, o declarație de încredere că barajul este sigur.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului