Continuare de aici.
Tehnologie modernă și implicare – Kittila, Finlanda
Dacă e să mă gândesc la o țară cu o puternică dezvoltare economică și socială și cu un interes crescut pentru protecția mediului, acea țară ar fi Finlanda. Finlanda este o țară cu zăcăminte mari de de aur și cu una dintre cele mai mari producții de aur din Europa, prin mina Kittila a companiei Agnico Eagle. Localizată la 55 kilometri nord de orașul Kittila și 900 kilometri nord de Helsinki, capitala țării, mina produce aproximativ 1,1 milioane de tone de zăcământ pe an.
Zăcământul este apoi procesat in situ, folosind cianură pentru a separa aurul, în siguranță deplină și conformare completă cu ultimele reglementări UE și folosește un procedeu INCO pentru distrugerea cianurii. Mai mult, apa folosită în rezervoarele de leșiere este apoi complet recirculată în procesul tehnologic, astfel încât nu intră în contact cu mediul. Întregul flux tehnologic este continuu probat și analizat și sunt trimise alerte automate în cazul în care se constată depășiri ale parametrilor analizați. Această metodă folosită la mina Kittila se califică drept cea mai bună tehnică disponibilă (Best Available Technique – BAT) și toate minele noi din UE trebuie să folosească astfel de metode pentru a fi clasificate ca folosind cele mai bune practici (Best Practice).
Mina Kittila nu doar că folosește cele mai înalte standarde de siguranță și mediu, ci este și un foarte important contribuabil la economia locală. Sectorul minier din zonă contribuie anual cu taxe și impozite de aproximativ 3,5 milioane euro la bugetul local, iar comunitatea beneficiază și de numeroasele locuri de muncă create în această ramură. S-a dezvoltat în paralel și turismul și, împreună cu compania minieră, oferă peste 1.100 de locuri de muncă.
Oficiul de Turism din Levi, cel care are în subordine zona Kittila, colaborează cu compania minieră încă de la deschiderea minei. E un parteneriat care a apărut natural, datorită valorilor comune, precum preocuparea pentru siguranța oamenilor și a mediului. Atât compania minieră, cât și oficiul de turism îl consideră un parteneriat benefic și, în prezent, încearcă să identifice căi de extindere.
(va urma)
Nu există comentarii