Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

O realitate a secolului nostru: țările bogate își datorează succesul exploatării resurselor naturale (partea a II-a – Finlanda)


Categorii: Cum se face la alţii, Industria minieră, Resurse, Ştiaţi că...?

Continuare de aici.

Tehnologie modernă și implicare – Kittila, Finlanda

Dacă e să mă gândesc la o țară cu o puternică dezvoltare economică și socială și cu un interes crescut pentru protecția mediului, acea țară ar fi Finlanda. Finlanda este o țară cu zăcăminte mari de de aur și cu una dintre cele mai mari producții de aur din Europa, prin mina Kittila a companiei Agnico Eagle. Localizată la 55 kilometri nord de orașul Kittila și 900 kilometri nord de Helsinki, capitala țării, mina produce aproximativ 1,1 milioane de tone de zăcământ pe an.

Zăcământul este apoi procesat in situ, folosind cianură pentru a separa aurul, în siguranță deplină și conformare completă cu ultimele reglementări UE și folosește un procedeu INCO pentru distrugerea cianurii. Mai mult, apa folosită în rezervoarele de leșiere este apoi complet recirculată în procesul tehnologic, astfel încât nu intră în contact cu mediul. Întregul flux tehnologic este continuu probat și analizat și sunt trimise alerte automate în cazul în care se constată depășiri ale parametrilor analizați. Această metodă folosită la mina Kittila se califică drept cea mai bună tehnică disponibilă (Best Available Technique – BAT) și toate minele noi din UE trebuie să folosească astfel de metode pentru a fi clasificate ca folosind cele mai bune practici (Best Practice).

Mina Kittila nu doar că folosește cele mai înalte standarde de siguranță și mediu, ci este și un foarte important contribuabil la economia locală. Sectorul minier din zonă contribuie anual cu  taxe și impozite de aproximativ 3,5 milioane euro la bugetul local, iar comunitatea beneficiază și de numeroasele locuri de muncă create în această ramură. S-a dezvoltat în paralel și turismul și, împreună cu compania minieră, oferă peste 1.100 de locuri de muncă.

Oficiul de Turism din Levi, cel care are în subordine zona Kittila, colaborează cu compania minieră încă de la deschiderea minei. E un parteneriat care a apărut natural, datorită valorilor comune, precum preocuparea pentru siguranța oamenilor și a mediului. Atât compania minieră, cât și oficiul de turism îl consideră un parteneriat benefic și, în prezent, încearcă să identifice căi de extindere.

(va urma)

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului