Acest articol este tradus și adaptat după cel apărut pe CNN iReport în 11 iulie 2013.
Există voci care susțin că în ultimii ani, în întreaga lume, se dezvoltă o mișcare importantă împotriva mineritului, în general, și a mineritului aurifer în special. Suporterii acestei mișcări declară că țările și companiile folosesc resursele minerale fără grijă pentru mediu, patrimoniu cultural sau comunitățile locale.
Dacă ne uităm la țările care se află constant în topul creșterii economice și a dezvoltării, vom vedea că o parte a scucesului acestor performeri de vârf se datorează tocmai mineritului, în special cel de aur și argint, modern și responsabil. Mineritul responsabil se face cu respect atât pentru mediu, cât și pentru comunitățile locale, iar aceste mine din Suedia, Finalnda, Noua Zeelandă și SUA, ca să numim doar câteva, sunt exemple de minerit modern în care mediul este protejat și se face parteneriat cu comunitatea locală. Acest articol oferă o perspectivă prin care Roșia Montană se poate dezvolta odată cu startul proiectului minier propus și poate demonstra că mineritul se poate face în mod responsabil în sec. al XXI-lea.
Trecut, prezent și viitor – Victor, Colorado, SUA
În districtul minier Cripple Creek, aflat în inima ținutului aurului, lângă orașul Victor, aurul a fost descoperit și exploatat din ultima decadă a secolului al XIX-lea. Compania The Cripple Creek & Victor Gold Mining și-a început operațiunile în zonă în 1976, iar în 1993 a început proiectarea și autorizarea minei moderne actuale Cresson. Procesul de obținere a avizelor necesare și de conformarea cu reglementările locale, statale și federale a durat până în 1994.
Cresson este o operațiune minieră în carieră, cu un procedeu convențional de heap-leaching (leșiere cu cianură pe halda de minereu, nu în circuit închis în uzină), care folosește cianura pentru extragerea aurului din minereul măcinat și cărbune activ pentru recuperarea aurului din soluție. Lingourile de aliaj doré obținute în urma procesului sunt apoi trimise la rafinat pentru procesarea finală. Procedura de leșiere se conformează cu reglementările stricte pentru calitatea apei și funcționează ca o instalație cu descărcare zero, adică toate soluțiile se recirculă, nu se descarcă nimic în sistemul hidrografic. Proiectarea include incinte cu membrană de impermeabilizare dublă sau chiar triplă și sisteme extinse de monitorizare de mediu care, împreună cu implicarea permanentă și continuuă a angajaților, asigură protecția mediului.
Compania care operează mina Cresson este o parte integrantă vie și funcțională a moștenirii culturale a comunității, astfel că a coordonat relocarea și renovarea/restaurarea a peste 25 de structuri istorice din Victor și din zona Cripple Creek din apropiere. Iar acest lucru este atât o recunoaștere a valorii istorice a resurselor din punct de vedere al patrimoniului și al comunităților locale, cât și un mod de participa la bunăstarea comunității.
Mina Cresson își propune să păstreze aceeași capacitate de producție până în 2026, când va intra în faza de scădere a producției, urmată de închiderea și reabilitarea de mediu finală, cu redarea terenurilor circuitelor naturale productive. Însă, noi descoperiri făcute în urma cercetării geologice creează posibilitatea extinderii zonei miniere și a unor obiective industriale de înaltă tehnologie.
(va urma)
Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback
Doar politicienii din tarile nordice au inteles ca JUSTITIA SOCIALA poate fi eficienta doar cand se contopeste cu onoarea,virtutea,demnitatea.