Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Orașul minier contraatacă!


Categorii: Noutăţi, Ziariştii şi bloggerii

M-am gândit să-i zic „Orașul minier se întoarce” sau „Răzbunarea orașului minier”, dar parcă mi-a plăcut mai mult cum sună titlul ales.

Deci, de ce contraatacă, dom’le, orașul minier? Pentru că bloggerii au jucat mai departe și chiar au scris mai departe. Ce au scris, vedeți mai jos.

Orașul minier și muntele cu aur

Ca să dezvolţi o comunitate pe baze capitaliste trebuie să-ţi asumi destinul celor care prestează pentru tine. Tu le asiguri ziua de mâine, ei îţi asigură profitul de azi. […] Nu ştiu cum e să conduci destinele unor oameni care îşi doresc să MUNCEASCĂ, să trăiască, să dea copiilor lor o şansă spre o viaţă mai bună. Există însă un proiect care a intrat şi în lumea virtuală şi care a oferit utilizatorilor de facebook ocazia să vadă şi să încerce la un nivel virtual şi, desigur, distractiv şi relaxant, să conducă spre realizare frâiele unei comunităţi miniere […] Cine ştie, poate că din virtual situaţia va coborî, într-un sfârşit, în real…

Mesopotamia – orasul meu minier

Ma, joculetu’ e destul de real … adica, vreau sa va spun ca eu am incercat sa pastrez un echilibru intre natura, oras … si om. Nu e usor, ca intr’o comunitate miniera sa faci acest lucru … vorba aia, in locu’ padurilor as putea sa fac niste blocuri de toata frumusetea … pentru a avea cat mai multi muncitori … doar ca daca astia nu’s multumiti, se cara … si raman cu un oras minier … mort! […] Azi mi’am propus sa imi duc oraselu’ pe 100% bunastarea

Orasul minier, aurul si fericirea

La inceput eram eu, o gramada de oameni si cativa munti. Am pus mana de la mana, am construit impreuna niste case simple, niste drumuri si trei mine.  O saptamana mai tarziu, mult timp investit in dezvoltarea regionala durabila si Cucuruzopolis a devenit un oras imens, plin de blocuri, piscine, scoli si bunastare la tot pasul. Suna simplu? Nu e. Poti sa fii cel mai visator om din lume, te ocupi de un oras minier, nu exista aprozare pe lumea asta cate ar trebui sa construiesti ca sa iti permiti luxul sa lasi muntii aia in pace.Ai o comunitate de oameni a caror factura la gaz de iarna asta depinde de aurul pe care il scoti tu din pamant. Ii trimiti la lucru, ei iti scot materie prima, tu o vinzi si strangi bani. Banii astia ii investesti inapoi in ei. In cladiri sa poti adaposti mai multi oameni sau in utilitati pentru ei, aprozare, supermarketuri, scoli, piscine si alte chestii. Nu sunt naiv, stiu ca viata nu e ca pe facebook, dar cand vine vorba de administrat un oras care depinde de minerit, Orasul Minier iti pune pe masa ideea simpla si clara. Daca nu scoti tot ce e de scos din mina aia, oamenii nu au din ce sa traiasca.

Zenville

Ei bine, lucrurile nu sunt chiar atat de usoare precum par: lasand jocul la o parte, mecanica din spatele lui este cel putin interesanta – daca nu te ocupi de ecosistemul nou creat acesta se va duce de rapa; oamenii nu vor mai lucra, bunastarea comunitatii va scadea si tu, camanager de comunitate o sa ramai cu un loc mai mult sau mai putin pustiu. […] In concluzie, Orasul Minier poate ajuta orice utilizator de Facebook sa inteleaga care sunt responsabilitatile ce reies din managementul unei comunitati miniere si cum poate mineritul sa contribuie la bunastarea unui oras cu resurse aurifere.

Cu ce ganduri se trezeste Traian Basescu?

Un oraş micuţ cu câteva mii de locuitori care trăiesc din extracţie minieră. Dar au şi aprozar şi au şi bar. Mai merg şi la piscină şi după-masa îşi iau odraslele de la şcoli. Crime nu prea sunt pentru că se cam ştiu între ei. Acum dacă nu se apucă ceva vecin să trimită ceva terorist, dar momentan e paşnic. E cam simpluţ. Recunosc, aş fi vrut mai mult de la el, atunci când mă uit peste gard şi-i văd pe vecini cum prosperă şi cresc. Dar eu nu am avut oportunitatea. Munceam la oraş dimineaţa sau seara. Nu petreceam mult timp pentru că eram ocupat şi cu alte proiecte. Dar având în vedere că i-am acordat atât timp cât i-am putut a crescut. Sunt mândru de el pentru că văd rezultate. A fost greu şi este greu, dar e un joc ce nu doar îţi pune mintea la contribuţie dar te ajută şi să-ţi dezvolţi ideile de viitor antreprenor. Să gândeşti în bani şi în administrarea unui „teritoriu”.

Eu am putut sa salvez zona

Numele meu este Dobra Andrei si sunt primarul orasului Dobrogold. Initial am vrut sa-l denumesc orasul nepotilor, sa fac vreo zece case si sa-i las pe aia sa moara de foame. Aurul sa ramana nepotilor. Sa-l scoata cum stiu, cu ce pot, cu bani din visteria lor care cica va fi plina in 2020. Nu mai vreau povestile cu cianuri, cu contracte paguboase, cu cine pe cine scoate din cacat, pot sa am cea mai sincera parere din lume, daca e diferita inseamna ca e cumparata. […] Oengisti, salvatorii patriei, soimii padurilor, cititori in frunza verde, iubitori ai vailor din care curge lapte datator de viata, nu jucati Orasul Minier. Va trebui sa rupeti din spatiul verde ca sa le dati oamenilor de lucru si de mancare. Si deja stiu ca voi aveti alta solutie. Astept si varianta voastra a jocului. Promit sa-l incerc.

M-am transformat într-un cămătar

Că să întreţi un oraş minier nu-i deloc uşor. Deloc deloc. Nu ştiu cum era la FarmVille dar aici ca să faci o vilă în care pot sta confortabil 90 de oameni îţi ia cam o oră. Să construieşti o primărie durează cam patru ore, iar de mina propriu zisă nici nu mai vorbesc.

Ce învățăm din orașul minier?

Ce am înțeles și ce-mi place cel mai mult la acest joc? Modul în care explică, la un nivel primar, cum stă toată treaba cu economia și cum mineritul este motorul ce pune în mișcare întreaga industrie. […] Cu cât compania minieră se dezvoltă mai mult, cu atât comunitatea locală are mai multe de câștigat. Inevitabil, ambele părți se aleg doar cu avantaje de pe urma unei colaborări eficiente. Cam la fel stă treaba și cu RMGC și exploatarea de la Roșia Montană.

Ora;ul meu minier

În primul rând, sunt pe primele locuri din joc, dându-le la gioale unora care erau în joc înaintea mea, pentru că eu știu ce înseamnă viața într-o comunitate minieră. Și nu e de glumit, că oamenii trebuie să mănânce, să se îmbrace și să-și trimită copiii la școală. […] Dar din acest punct de vedere, al dezvoltării, jocul Orașul Minier este simplu: trebuie să exploatezi minele și să construiești locuințe pentru ca oamenii să aibă unde locui și pentru a te putea extinde. ”

De ce nu sunt mai multe femei primar?

Marea mea bucurie, de când joc oraşul minier, e că nu mă pune să postez nimic pe wall şi pot să mă bucur în tihnă şi secret de micuţa mea plăcere nevinovată. De multe ori, am abandonat jocuri faine tocmai pentru că mă obligau să declar public că le joc. Ce, bărbaţii spun acasă fix câte beri au băut în oraş?  Nu e uşor să conduci un oraş. Ca să avem bani, oamenii trebuie să lucreze în exploatarea minieră, iar ca să meargă cu plăcere la job, trebuie să construiesc clădiri sau instituţii care să ridice nivelul de bunăstare a oraşului. Strategia mea e simplă: toţi banii pe care îi produc prin explotarea minieră, îi reinvestesc în şcoli, sedii de poliţie, parcuri şi baruri. Ca oamenii să fie mulţumiţi şi să îmi pot extinde oraşul.Aparent, nu mă descurc deloc rău, pentru că am început cu un sat.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


7 comentarii pentru “Orașul minier contraatacă!”

Marius

Extraordinar, domnule. Bravo!

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului