Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Paștele la Roșia Montană


Categorii: Comunitate, Ştiaţi că...?, Tradiții

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind întâmpinat în Țara Moților cu o serie de obiceiuri și tradiții populare.

Cuvântul „Paște” își are originea în termenul ebraic „pesah”, care înseamnă „trecere”. Paştele evreilor marca trecerea poporului prin Marea Roşie, din robia Egiptului, către pământul făgăduinţei, Canaan. În  tradiția creștină, Paștele marchează începutul anului bisericesc și unul dintre cele mai importante evenimente religioase: învierea lui Iisus Hristos, în a treia zi dupa răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Pe la noi, ouăle de Paşti se vopsesc în Vinerea Mare (sau Vinerea Seacă). În Vinerea Mare nu este voie să se lucreze prin casă sau să se gătească, ci se ţine post negru până la amiază, după care se pot vopsi ouăle de Paşti.

În unele zone, ouăle sunt nu doar vopsite, ci și încondeiate (închistrite sau împistrite) în Joia Mare. Instrumentul cu care se „decorează” ouăle se numeşte chişiţă (un vârf ascuţit de tablă de aramă, fixat într-o măciulie a unui băţ plat). Se mai folosește și penița pentru încondeierea ouălor cu tuș, iar tradiția ne învață că doar oul trebuie rotit, nu și instrumentul. Printre simbolurile desenate se regăsesc coarnele cerbului, steaua magilor, cărarea rătăcită și crucea Paştelui.

Bătrânii din zonă spun că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi roditor, iar dacă nu, va fi secetă. Pentru sănătate, oamenii se scaldă de trei ori în această zi a anului, iar copiii culeg flori pe care le duc apoi la biserică. În dimineața zilei de Paște, moții merg la biserica, unde sfințesc mâncarea pregătită cu această ocazie.

Vă doresc tuturor un Paște fericit, alături de cei dragi vouă, cu liniște și cât mai multe obiceiuri tradiționale! 🙂

 

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului