Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Pe metrul pătrat


Categorii: Limba română

Update: Am descoperit de curând Diacritica şi tare mult îmi place!

Oare de ce auzim la radio şi la televizor, atunci când ascultăm buletinul meteo, exprimarea tâmpită “pe metrul pătrat”? Am auzit-o de multe ori, chiar şi de la jurnalişti cu pretenţii, atunci când este vorba despre ninsori sau ploi puternice.

“Astăzi, se vor înregistra precipitaţii de 20 de litri pe metrul pătrat”. Cum adică “pe metrul pătrat”? Pe metrul pătrat de ce? De teren arabil, de pajişte, de asfalt, de pădure? De ce-l articulaţi, măi, fraţilor? Vi se pare cumva că sună ardeleneşte: “nu am ascultat buletinu’ meteo azi-dimineaţă”? Vi se pare că e cuvântul neterminat fără acel “l” la sfârşit?

Ei bine, nici una din cele de mai sus. Corect este “precipitaţii de 20 de litri pe metru pătrat”. Se articulează atunci când spui: “În Bucureşti, preţul locuinţelor a ajuns la 500 de euro metrul pătrat”. Da, aici trebuie articulat. Dincolo, nu.

Pentru cei care iubesc limba română, pentru cei care vor să o audă vorbită şi să o vadă scrisă corect, pentru cei care fac eforturi să nu o stâlcească şi să scrie cu diacritice, printre care mă număr şi eu, mie îmi place Noi scriem româneşte!

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului