Acest articol a apărut pe iReport CNN în 13 august 2014.
În ediția iulie 2014, „Mining Journal” a publicat un articol (preluat și de site-ul Euromines) despre potențialul minier al Europei Centrale și de Est și despre obstacolele pe care industria minieră le înfruntă pentru a contribui la renașterea regională și, în general, la dezvoltare economică și socială.
Înainte însă de România și Roșia Montană, merită să ne uităm la vecinii noștri. Bulgaria e locul al doilea la producția de aur în Uniunea Europeană și locul al treilea la cupru, care îi conferă o poziție de frunte în industria minieră regională. Macedonia, chiar dacă nu e în UE, progresează rapid într-un proiect de aur și cupru cu „un covârșitor suport local, național și chiar supranațional”, dar și cu alte investiții canadiene în domeniu. În ce stadiu e România?
Am mai spus-o, în articolul despre conferința materiilor prime (apărut pe iReport CNN, Huffington Post și Roșia Montană News), că politicile și cadrul legal sunt cruciale pentru industria minieră a Uniunii Europene, mai ales pentru România, o țară considerată, de multe ori, de „Mining Journal”, ca având potențial substanțial pentru dezvoltarea exploatării resurselor. Din păcate, țării noastre îi lipsesc „politicile potrivite pentru a asigura un acces durabil” la resursele minerale locale.
Articolul din „Mining Journal” se referă la identificarea de către Guvernul României a șapte proiecte în sectorul resurselor minerale, dintre care Certej și Roșia Montană sunt cele mai mari proiecte aurifere nedezvoltate cunoscute în țară. Aceste proiecte, împreună cu restul resurselor minerale ale României, pot aduce 15% din nevoile de resurse minerale ale UE. Adică 20 de milioane de tone de minereu pe an!
Autorul notează că Roșia Montană se află în al zecelea an de evaluare, în ciuda progreselor făcute în domeniul evaluării de mediu și socio-economice, iar procesul de autorizare încă așteaptă finalizarea din partea guvernului. Ceea ce a dus la măsuri de restructurare a personalului la începutul lui 2014, dar compania rămâne „total angajată în identificarea, prevenirea și atenuarea oricărui impact nefavorabil pe care acest proces l-ar putea avea asupra comunităților locale și în gestionarea cît mai bună a impactului acestor decizii asupra tuturor părților implicate, chiar dacă e nevoie de beneficii mai mari decât cele prevăzute de cerințele legale existente”.
Chiar dacă mă repet, este important de subliniat că RMGC își menține disponibilitatea de a investi resurse financiare importante pentru a dezvolta cea mai modernă mina de aur și argint din România și speră ca restructurarea să fie doar o măsură temporară, până când guvernul va aviza proiectul minier.
Sectorul minier din România este unul important și trebuie să pună de acord declarațiile politice, deciziile și o legislație actualizată.
Nu există comentarii