Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Răspunsuri despre Roşia Montană (2)


Categorii: Noutăţi, Roşia: proiectul

Continuare de aici: Răspunsuri despre Roşia Montană

Beneficii pentru comunitate

– cat din veniturile incasate de stat se duc la autoritatea locala, si/sau pentru proiecte publice locale? Principalele efecte, pozitive si negative, sunt suportate in cele din urma de comunitatea locala.

Pe întreaga durată a proiectului, bugetul comunei Roşia Montană va încasa 40 milioane dolari, iar la bugetul judeţului Alba vor ajunge 18 milioane dolari.

– in lume, unele companii miniere dezvolta infrastructura pentru comunitatile locale. Se intampla asa si aici?

Da, la fel se întâmplă şi aici. Până acum există cartierul Recea din Alba Iulia, un cartier construit de la zero pe o suprafaţă de aproximativ 24 de hectare, cu 125 de case şi loc pentru încă vreo 40-50. Investiţia totală a fost de 32 milioane dolari.

Alte informaţii despre construcţia cartierului Recea:

 • peste 1.600 de persoane implicate în construcţie;
 • peste un milion de ore de muncă fără nici un incident;
 • 12 companii de construcţii / proiectare (nouă din judeţul Alba, celelalte trei din judeţele vecine);
 • 30 de companii au furnizat materialele de construcţii (90% din judeţul Alba);
 • aproximativ 130 de companii din Alba au beneficiat direct: salubritate; curierat; furnizori de consumabile, mobilier, utilităţi, consultanţă, echipamente de protecţia muncii; servicii hoteliere; servicii media; service auto; organizare de şantier.
 • reţele de apă, canalizare, gaz şi curent, integral în subteran;
 • întâi a fost construită infrastructura, abia apoi casele;
 • peste 13 km de trotuare şi drumuri;
 • întreaga infrastructură a fost donată Primăriei Alba Iulia;
 • o suprafaţă de peste 5 hectare a fost donată Primăriei împreună cu infrastructura;
 • străzile din cartier se numesc: Roşia Montană, Piatra Corbului, Nanului, Orlea, Bunta, Ţarina – toate sunt denumiri din comuna Roşia Montană;
 • patru staţii de autobuz.

Un alt amplasament de strămutare se va construi în Roşia Montană, la doar câţiva kilometri de centrul comunei.

Proiectul Roşia Montană prevede o investiţie totală pentru comunitatea locală de 169 milioane de dolari, dintre care 77 milioane dolari pentru infrastructură şi 92 milioane dolari programe pentru comunitate, mediu şi patrimoniu.

– ocuparea fortei de munca? dezvoltare economica echilibrata?

În timpul perioadei de construcţie a o biectivelor miniere, care va dura aproximativ doi ani şi va începe odată cu primirea tuturor avizelor necesare, se vor crea 2.300 de locuri de muncă directe. În timpul perioadei de operare minieră, numărul locurilor de muncă directe va fi de 800. Conform estimărilor, pentru fiecare loc de muncă direct se vor crea 3-5 locuri de muncă indirecte.

Pentru ca după închiderea activităţii miniere a proiectului Roşia Montană să nu ne găsim în aceeaşi situaţie ca acum – oamenii nu au de lucru şi pleacă din zonă, Roşia Montană se depopulează şi se degradează – , proiectul minier a fost gândit ca un motor al dezvoltării întregii comunităţi din Roşia Montană şi din zona înconjurătoare. Considerăm că dezvoltarea durabilă garantează contribuţia noastră la bunăstarea pe termen lung a comunităţii, impactul fiind măsurat nu doar în termeni economici, ci şi din punct de vedere social, etic şi al mediului. Am elaborat un Plan de dezvoltare durabilă a comunităţii, iar aici sunt celelalte planuri de management propuse prin studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului.

RMGC a fost, este şi va fi întotdeauna deschisă discuţiilor şi colaborării cu toţi cei care vor să contribuie la dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane, de aceea oricine are idei şi disponibilitate de a se implica este binevenit.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


5 comentarii pentru “Răspunsuri despre Roşia Montană (2)”

adrian zapartan

salut ! pacat de tine, pacat de copilul tau, pacat de copii copilului tau, ca sustii acest proiect… de ce pacat ? simplu , pentru ca daca va incepe exploatarea copilul tau nu va stii niciodata ce au insemnat apusenii, frumusetea lor e inegalabila, la fel cum ardelenii sunt ocosi si muntii aia sunt ocosi, iar noi vrem sa ramana la fel in continuare… nu cred ca ti-ai duce copilul intr-o tabara pe un munte de steril… plus ca acele locuri inseamna pentru unii casa, parinti stramosi si de asta ardelenii sunt ocosi pentru ca nu uita aceste locuri, noi in ardeal nu am fugit din calea cotropitorilor otravind fantanile sau arzand ogoarele, de aceea cuvantul casa e sfant pentru noi… si nu uitati ca mandria de ardelean este mult mai mare decat mandria de a lucra la o corporatie internationala, sa nu uitati asta… nu putem lasa 7 biserici sa fie distruse, nu putem lasa morminte sa fie ingropate in steril, nu ne putem lasa casele, pentru muntii aia au murit stramosii nostrii nu cred ca e cazul sa murim si noi……… dar daca va fi cazul…. as vrea sa pastrezi poze cu apusenii inainte de exploatare si daca se va ajunge acolo, doamne fereste, cu muntii de steril si sa arati pozele cu mandrie fiului tau, sa spui uite brazii uite bisericile uite mormintele astea , eu tatal tau le-am transformat in steril… vei putea sa-l privesti in ochi? daca da iti doresc ca toata viata sa ti-o traiesti pe un munte de steril…. un brad sau o floare din apuseni valoreaza mai mult decat toti banii vostrii, mai mult decat tot aurul ala din pamant, dar si mai mult decat vietile noastre, sa nu uiti asta cand vei mai vorbi de grandiosul proiect rosia montana…….

Cătălin Hosu

@Adrian

Şi eu mă împotrivesc proiectului despre care vorbeşti tu. Din fericire, cel de la Roşia Montană e cu totul altfel. Şi poţi afla mai multe despre el dacă intri mai des pe blog.

Radu

Adrian Zapartan, nu te revolta poluarea si ruina care se numeste astazi Rosia Montana? Decat Rosia Montana de astazi, cred ca prefer Piatra Alba. Hai sa facem altfel. Daca nu se va face mina de aur la Rosia, promite-mi ca vei arata copiilor tai fotografii cu un sat pustiu si darapanat, cu oameni traind la limita saraciei, cu ruinele a 7 biserici…si ii vei spune (sper fara mandrie in glas) ca toate astea ti se datoreaza si tie partial!

pt Marionete Dirijate

Radule nimic nu i se datoreaza lui Adrian , totul e 100% problema GUVERNULUI si implicit a MINISTERULUI TURISMULUI SI DEZVOLTARII REGIONALE , gata cu aruncatul matei moarte in gradina “fraierilor ” platitori de taxe de nivel UE dintr-un salariu de nivel lumea a 5-a . Sa nu uitam ca madamme Udrea a facut sali de sport de 30 mil euro bucata si piscine inloc sa-i pese de Rosia Montana si ca se inchid spitale , sau ca in timp ce ea isi batea joc de banii tuturor niste bebelusi ardeau in Maternitatea Giulesti din cauza lipsei de personal pricinuita de disponibilizarile facute dupa ureche .Toata lumea are dreptul la o viata si o dezvoltare decenta dupa cum si in CONSTITUTIA ROMANIEI e specificat , dar numai atunci cand romanul o sa puna piciorul in prag. Si app Dnule Hosu ce fac autoritatile alea din Alba ? dorm? sau cum de in 15 ani nu s-a facut nimic pt oamenii aia?

Cătălin Hosu

@Marionete
Și nu cred că Adrian îi spunea lui Radu că i s-ar datora ceva, ci cred că semnala o stare de fapt.
Despre autoritățile din Alba: eu nu vreau să iau nimănui apărarea și nu vreau să dau vina pe cineva, dar toate mineloe din județul Alba s-au închis în ultimii 15 ani, iar povara e pe umerii tuturor. Redeschiderea exploatărilor miniere, oricare ar fi ele, ar putea aduce și rezolvarea unor probleme publice cu bani privați.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului