Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Răspunsuri despre Roşia Montană (3)


Categorii: Noutăţi

Continuare de aici: Răspunsuri despre Roşia Montană (2).

Impact de mediu (EIA)

concret, ca la carte; exista manuale de best practice, sa faca si sa publice un EIA dupa ele, cu TOATE riscurile implicate, nu numai cianuri:

Pentru cei care nu ştiu, EIA este Environmental Impact Assessment, pe româneşte Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIM).

Pentru proiectul Roşia Montană, EIM a fost publicat la începutul lunii mai 2006. Poate fi găsit pe site-ul RMGC. Aspectele la care se referă EIM sunt impactul asupra mediului, asupra patrimoniului cultural şi impactul socio-economic.

Pasul următor a fost dezbaterea publică a proiectului. Au fost organizate 12 dezbateri publice în România şi două în Ungaria:

După dezbaterile publice, Ministerul Mediului a trimis întrebările, plângerile, contestaţiile şi ăngrijorările piublicului către RMGC, care a răspuns la toate cele aproximativ 6.500. Documentul cu răspunsurile s-a constitutit într-o Anexă a EIM.

– cianurile: care e planul de neutralizare?

Planul de management al cianurii este aici. În mare, se întâmplă astfel: după procesarea minereului, se obţine aur şi argint şi rămâne sterilul de procesare, cu un conţinut ridicat de cianură. Înainte de a fi depozitat în iazul de decantare, sterilul este supus unui proces de neutralizare a cianurilor, care coboară concentraţia la 5-7 miligrame pe litru (mg/l sau părţi pe milion – ppm), iar limita maximă admisă de UE şi România este de 10 mg/l.

– dar mai ales restul problemelor de mediu, care pot fi mult mai importante: defrisari, mutari de munti, halde de steril, unde se pun, gestionarea apei de ploaie; daca se stie ce alte resurse mai sunt prin muntii respectivi si daca prin exploatare cand ploua nu se polueaza panza freatica etc;

Pentru toate cele de mai sus există planuri de management. Într-adevăr, este nevoie de defrişarea a aproximativ 255 de hectare de pădure, pe toată durata proiectului. Însă se vor planta în loc 1.000 de hectare de pădure, încă înainte de începerea exploatării. Pânza freatică nu se poluează, pentru că lipseşte aproape cu desăvârşire.

– masuri de limitare a efectelor negative, concret, cu costuri si durate

La fel, se găsesc şi acestea în planurile de management.

– exista si beneficii? De ex., RGMC “curata” si poluarea de la exploatarile anterioare?

Da, există beneficii, şi încă multe. Printre ele, reabilitarea întregii zone a proiectului minier, inclusiv a poluării existente, urmarea exploatărilor miniere anterioare. La finalul exploatării, zona va fi mai curată decât este acum, înainte de începerea proiectului.

Nu vreau să plictisesc, astfel că n-am să mai scriu posturi ca răspuns la articolul ăsta, dar am să răspund oricăror întrebări venite pe blog. Cred că e clar că am încercat să ne gândim la toate şi, acolo unde nu ne-am gândit noi, s-a gândit societatea civilă. Oricum, răspunsurile la toate întrebările se află în mâna specialiştilor. Să spună ei dacă e bine sau nu.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului