Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Roșia Montană – revista presei 28.10.2011


Categorii: Ziariştii şi bloggerii

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu: CE nu poate interzice mineritul cu cianuri, soarta proiectului Roșia Montană, decisă acasă

CE nu poate interzice per ansamblu mineritul cu cianuri şi nici nu se poate implica în vreun fel în proiectul Roşia Montană, a cărui soartă se va decide “acasă” şi va fi exclusiv responsabilitatea autorităţilor de la Bucureşti, afirmă comisarul pentru Mediu, Janez Potočnik, citat de Laszlo Tokes. Europarlamentarul român afirmă, într-un comunicat de presă de joi, că s-a întâlnit cu Potočnik, care este comisar european pentru Mediu, în calitatea sa de iniţiator al unei rezoluţii de interzicere a mineritului cu cianuri, votată “cu o majoritate covârşitoare” de plenul Parlamentului European. Însă, “nefiind obligată prin lege”, Comisia Europeană (CE) nu a ţinut cont de respectiva rezoluţie, motiv pentru care, spune Tokes, a ţinut să aibă o discuţie cu oficialul CE. Citește mai departe.

Roșia Montană ne poate scăpa de poluarea industrială

Banii obţinuţi de stat din proiectul minier de la Roşia Montană poate rezolva dezastrul ecologic „moştenit” din industria socialistă, consideră secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, Marin Anton. El a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate recent pe tema tehnologiilor sigure în minerit, că este nevoie de 4-5 miliarde de euro pentru a rezolva toate aceste probleme. „România, din punctul meu de vedere, are nevoie de 4-5 miliarde de euro, în momentul acesta, pentru a-şi rezolva problemele cu poluarea istorică generată de industrie și minerit. România nu-şi permite practic astăzi să aibă un asemenea buget pentru ecologizare”, a spus Anton. Citește mai departe.

Botoșăneni, în vizită de informare, la Roșia Montană

Un grup de botoșăneni a beneficiat la începutul acestei săptămâni de o vizită de informare în localitatea Roșia Montană. Excursia a fost organizată de societatea Rosia Montana Gold Corporation care urmează să dezvolte în zonă cea mai modernă mină din România și s-a adresat reprezentanților mass-media și societății civile, respectiv ONG-uri sau reprezentanții unor firme botoșănene. Vizita botoșănenilor în localitatea apuseană s-a desfășurat, marți, când grupul a asistat la o prezentare a proiectului precum și la o expediție în zona care urmează să fie exploatată. Programul zilei a cuprins și câte o vizită la Centrul de Informare al localității precum și la muzeul mineritului înființat în comuna care cuprinde numai puțin de 15 sate. Exploatarea aurului la Roșia Montană a fost începută de peste 2000 de ani , iar până în anul 1970, aceasta s-a făcut în subteran, prin galerii, în masivele Cetate, Cârnic, Orlea etc. Citește mai departe.

Jurnașliștii din Călărași, interesați de Proiectul Roșia Montană

Roşia Montană ar trebui salvată de la situaţia în care se află acum: lipsa locurilor de muncă, infrastructurii, sărăcie, sunt concluziile celor care au vizitat zona. Timp de două zile, mai mulţi jurnalişti şi lideri de opinie din Călăraşi s-au aflat la Roşia Montană, pentru a vedea ce se întâmplă aici, ce propune proiectul minier pentru zonă şi care este cu adevărat realitatea. Citește mai departe.

Să lăsăm Roșia Montană să moară!

Prima oară am fost în Roşia Montană în urmă cu vreo doi ani. Auzisem de nebunia cu americanadienii ăia care vor să distrugă satul ca să scoată aurul din munţi. Aiurea… Au trecut anii şi Gold Corporation a tocat câteva zeci de milioane de euro în promovarea proiectului, terenuri, case noi pentru oamenii cărora le-a cumpărat terenurile. În timpul ăsta RMGC n-a scos un gram de aur, n-a produs un leu găurit. Citește mai departe.

Comunitatea întreabă, compania Roșia Montană Gold Corporation răspunde

De ce nu se face turism la Roşia Montană?

În momentul de faţă şi în condiţiile actuale, Roşia Montană nu poate trăi din turism. Turism în adevăratul sens al cuvântului se va face numai dacă se face mina. Se poate face turism într-o localitate minieră, cu condiţia să se investească sume foarte mari de bani. Acum accesul în zonă se face greu, apele sunt poluate, patrimoniul cultural trebuie restaurat şi pus în valoare. Este nevoie de o infrastructură dezvoltată, de drumuri de acces, de locuri de dormit, de locuri în care se poate mânca. Pentru turism este nevoie de mulţi bani, sărăcia nu este atracţie turistică. Dar beneficiile ce rezultă în urma proiectului – economice, de mediu, pentru patrimoniu şi pentru comunitate – vor atrage din ce în ce mai mulţi turişti în zonă. Citește mai departe.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului