Armonia dintre minerit şi turism e o realitate
Oponenţii proiectului Roşia Montană propun turismul ca principală alternativă la exploatarea minieră din Apuseni. Merită însă ştiut faptul că o ţară dezvoltată, aşa cum aspiră România să devină, a reuşit să ofere lumii un model de coexistenţă a turismului cu mineritul de aur, acest lucru având un impact spectaculos asupra economiei locale. În Kittilä, un oraş de numai 6.200 de locuitori din nordul Finlandei, compania canadiană Agnico-Eagle a început exploatarea unui zăcământ de aur de la mijlocul anilor 2000. În acest interval, rata şomajului din regiune s-a înjumătăţit, în timp ce numărul de vizitatori a crescut dramatic. Citește mai departe.
Monitorizarea de mediu – cum se face, ce se monitorizeaza, care sunt obiectivele
RMGC va stabili un program pentru monitorizarea criteriilor de performanta de mediu si sociala. Acest program de monitorizarea mediului si sociala se bazeaza pe actualul Program de monitorizare a apelor de suprafata si subterane (si baza de date aferenta) elaborat de RMGC de la inceputul fazelor de explorare si preconstructie ale proiectului. Planul de monitorizare a mediului si sociala va fi comparat sistematic si periodic cu cerintele legale. Monitorizare mediului va fi mai intensa in fazele de constructie si exploatare ale proiectului, dar va cuprinde si fazele de dezafectare si inchidere (activitati de refacere a mediului in perioada dupa dezafectare). Citește mai departe.
Sanda Lungu a scris României o poveste de viaţă din Roşia Montană
Numele Sanda Lungu poate nu vă spune prea multe dar, cu siguranţă, femeia care apare în unul dintre spoturile „Roşia Montană – Scrisoare către România”, difuzat la toate posturile de televiziune, nu vă este necunoscută. Ea nu este un actor care joacă un rol, ci vorbeşte despre viaţa sa, o viaţă care nu a fost niciodată prea uşoară, dar care ar putea fi o pildă pentru mulţi dintre cei ce sunt tentaţi să renunţe la primul obstacol care le iese în cale. Citește mai departe.
Un laborator din Apuseni, cunoscut pe trei continente
Analizele fizico-chimice făcute la Roşia Montană ne-au făcut cunoscuţi pe harta lumii. Unic în Europa, acest centru adună şi verifică probe din mine situate în ţări europene, asiatice şi africane. Mineritul şi tehnologia pot reda României statutul de lider mondial. O demonstrează laboratorul fizico-chimic din Roşia Montană, unic în Europa, şi unul dintre puţinele din lume de o asemenea complexitate. Acest laborator, al cărui istoric este legat de Proiectul Roşia Montană, funcţionează astăzi ca o placă turnantă intercontinentală, analizând probe de minereuri de pe trei continente. Citește mai departe.
Roşia Montană – Dezbatere pe tema istoriei zonei
Alexandru Diaconescu, conferențiar la Facultatea de Istorie din UBB Cluj-Napoca, a declarat că în acest moment modul în care arată Roșia Montană nu o situează în categoria posibilelor monumente UNESCO. Adrian Gligor, vicepreședinte patrimoniu și dezvoltare durabilă la Roșia Montană, susține că în acest moment zona este atractivă pentru turiști, dar aceștia nu aduc niciun plus economic zonei. Turiștii trec prin zonă dar nu consumă, dar în scurtă vreme se vor construi două hoteluri și un Muzeu al Mineritului. Citește mai departe.
Nu există comentarii