Proiectul minier de la Roşia Montană aduce în zonă şi dezvoltarea „pe orizontală”
Orice investiţie solidă atrage după sine dezvoltarea industriilor conexe şi, implicit, crearea de noi locuri de muncă şi în alte domenii ale economiei, adică o dezvoltare „pe orizontală”. Jurnaliştii de la Evenimentul zilei au prezentat efectele de multiplicare ale unor proiecte precum Dacia şi Ford şi au arătat ce impact va avea, din acest punct de vedere, proiectul minier de la Roşia Montană.
Conform sursei citate, efectul de multiplicare este cel care dă valoarea reală a unei afaceri. O investiţie nu are doar efecte imediate, iar dimensiunile impactului său cresc odată cu extinderea pe orizontală a investiţiei. Apar locurile de muncă „indirecte”, în unele cazuri mult mai multe decât cele ale investiţiei iniţiale. Cu cât o afacere produce efecte mai importante în jurul său prin alte afaceri conexe, furnizori şi parteneri, cu atât se va considera că are un „efect de multiplicare” mai pronunţat. Citește mai departe.
De ce Gold Corporation nu ar putea negocia cu statul român?
Ştirea că au început negocierile între canadieni şi statul român a scos iar patima la luptă. „O uşoară creştere a participaţiei statului la proiectul minier Roşia Montană, unde zăcământul de aur este concesionat companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) în vederea exploatării, este singura formulă acceptată de către compania canadiană Gabriel Resources în negocierile cu Executivul de la Bucureşti, dar şi aceasta condiţionat de crearea unui cadru legislativ „de îmbunătăţire” a activităţii operatorilor minieri, relevă un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX. Negocierea dintre doi parteneri e un lucru obişnuit. Nu am auzit pe nimeni dintre marii “salvatori” să protesteze faţă de facilităţile fiscale (scutiri de taxe şi de impozite), acordarea unor concesiuni pe sume derizorii, infrastructură guvernamentală şi sprijin local pentru afacerea Nokia de la Jucu. Citește mai departe.
Nu există comentarii