Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Roșia Montană – revista presei 13.11.2011


Categorii: Ziariştii şi bloggerii

Primar finlandez: „Mina și turismul merg mână în mână”

Roșia Montană poate folosi modelul de succes al localității finlandeze Kittila, care s-a dezvoltat după deschiderea minei aurifere, după cum povestește chiar fostul primar al localității din Finlanda, Seppo Maula, care a condus administrația orașului timp de 16 ani, inclusiv în perioada când s-a deschis mina. Acesta a prezentat, în cadrul unei dezbateri organizate de Hotnews.ro, povestea proiectului minier de la Kittila și cum a influențat el în bine nivelul de trai al comunității locale. Citește mai departe.

Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui: „Cei care se opun proiectului spun că se poate face altceva. E o minciună”
În urmă cu două zile, primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, a participat, alături de alți edili din zona Munților Apuseni, la o conferință având ca temă mineritul. Susținător al proiectului Roșia Montană, Eugen Furdui a dezvăluit că, la ora actuală, rata șomajului din zonă se ridică la peste 65%, în condițiile în care compania canadiană, care deși nu a primit licența de exploatare, a angajat circa 400 de angajati. Furdui susține că dacă RMGC nu ar fi creat respectivele locuri de muncă, rata șomajului în zonă ar fi depășit 90%. Primarul din Roșia Montană susține că unica alternativă de dezvoltare a zonei este „un proiect minier modern”, deoarece turismul „nu este o alternativă posibilă”. Citește mai departe.

Vechea primărie din Roşia Montană ar putea deveni monument istoric

Vechea primărie din comuna Roşia Montană, judeţul Alba, ar putea devenit monument istoric. Clădirea este restaurată, alături de sediul unei vechi şcoli, pe cheltuiala companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation. Citește mai departe.

Concluziile întrunirii GIMPCRM la Roșia Montană

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPCRM) s-a reunit sâmbata în cea de a V-a sesiune de lucru. Reuniunea este parte a procesului de monitorizare a cercetărilor arheologice şi a lucrărilor de restaurare a cladirilor istorice desfăşurate în localitate, în cadrul programelor de patrimoniu derulate de către Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Citește mai departe.

Galerie de la Roşia Montană, amenajată pentru vizitare

Membrii GIMPCRM au vizitat galeria Cătălina-Monuleşti unde au analizat stadiul actual al lucrărilor de cercetare arheologică. Cercetări arheologice de calitate, restaurări făcute cu maxim profesionalism şi o impetuoasă nevoie de forma mai mulţi specialişti români în arheologie minieră – acestea au fost concluziile celei de-a 5-a întruniri de lucru a GIMPCRM la Roşia Montană. Citește mai departe.

Roşia Montană: România ar putea prelua modelul scandinav

Finlanda are ca obiectiv dezvoltarea accelerată a industriei extractive şi atingerea poziţiei de lider mondial în utilizarea sustenabilă a mineralelor până în 2050, potrivit strategiei economice a Guvernului de la Helsinki. În prezent, Finlanda este cel mai mare producător de aur din Uniunea Europeană – cu o producţie anuală de 8 tone – şi mai deţine rezerve subterane importante de fier, cupru, zinc sau nichel. Citește mai departe.

Ion Haiduc caută inorogul la Roșia Montană

Opoziţia Proiectului Roşia Montană a mai bifat un eveniment: Conferinţa Internaţională Roşia Montană în istoria universală. Şi la români, ca şi la alţii, când nu ai o o soluţie faci un comitet. Pentru a se legitima, organizatorii români au adus la Cluj ICOMOS, o instituţie mondială a arhitecţilor care se ocupă de conservarea patrimoniului, un fel de Calypso a lui Jacques-Yves Cousteau. Nu aş fi scris despre o manifestare ştiinţifică dacă nu mi-ar fi sărit în ochi principiul fundamental al oricărei cercetări oneste: audiatur et altera pars, menţionat în raportul final care cerea, nici mai mult nici mai puţin, oprirea proiectului RMGC,fără a consulta pe nimeni din managementul companiei. Citește mai departe.

Cum a ajuns Vadim Tudor aliat cu Budapesta

Mă îngrozeşte din cale-afară modul urechist cu care unii naţionalişti percep subiectul Roşia Montană.  Inconştienţi, fac jocul Budapestei, ori se ştie – nu-i vorbă să fii extremist, şovin sau xenofob – că Ungaria, de-a lungul anilor, a avut parte numai de aversitate faţă de tot ce-i românesc. Nu ne ajung câteva tomuri bune pentru a scrie câte iniţiative bune şi generoase pentru noi au fost sabotate de Ungaria. La urma-urmei, fiecare ţară îşi vede de interesele sale, iar Ungariei îi convine o Românie pusă pe butuci, moartă de foame. Am scris acest lucru în “Evenimentul Zilei” – „Apel către popor: Băsescu fură aurul!”, dar mă văd nevoit să dezvolt subiectul. Cei mai îndârjiţi duşmani ai acestui proiect sunt Ungaria şi Rusia! De ce? Păi, e la mintea cocoşului! Au ele interes ca România să-şi revină, să devină cel mai mare exploatator de aur din Europa? Citește mai departe.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului