Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Roșia Montană – revista presei 14.10.2011


Categorii: Ziariştii şi bloggerii

Proiectul Roșia Montană, un proiect de clasă mondială pentru România

Roșia Montană Gold Corporation SA (RMGC) este o societate mixtă între Compania Națională a Cuprului, Aurului și Fierului – Minvest SA Deva (19,3%), Gabriel Resources Limited (Canada) (80%) și alți acționari minoritari (0,7%). (De fapt, sunt doar doi acționari: Minvest – 19,31% și gabriel resources – 80,69% – n.m.).

Proiectul RMGC vizează continuarea mineritului prin exploatarea minieră a aurului și argintului, în localitatea Roșia Montană, cu o istorie în minerit de peste 2.000 de ani. Până acum, RMGC a investit în acest proiect peste 50 milioane dolari SUA (o altă greșeală, de fapt este vorba despre peste 450 milioane – n.m.), iar pentru derularea lui se vor mai investi aproape o jumatate de miliard de dolari (din nou este gteșit, investiția totală se va apropia de 2 miliarde dolari SUA – n.m.). Citește mai departe.

Proiectul minier limpezește apele la Roșia Montană

Vechile galerii de la Roşia Montană varsă în râurile din zonă 20 de litri de ape poluate pe secundă. Soluţia este proiectul minier, care va readuce apele la viaţă.

Râuri de acid: aşa pot fi descrise cel mai simplu apele care curg astăzi prin Roşia Montană. Nu trebuie să fim chimişti pentru a înţelege: apa curge peste rocile cu conţinut de sulf şi formează, în prezenţa oxigenului din aer, o soluţie slabă de acid sulfuric. Această otravă este doar primul pas pe drumul poluării: acidul dizolvă metalele din rocă şi, împreună cu ele, ajunge în râurile din zonă şi ucide orice urmă de viaţă. Ce specii de plante sau ce soiuri de peşti ar putea trăi într-o soluţie acidă, care mai cuprinde şi metale grele? Citește mai departe.

„Statul trebuie să permită demararea proiectului, să avem iar viață în Roșia Montană”

„Oamenii au început să trăiască din ajutoare, nu din muncă. Au pierdut și ideea de a munci. (…) În condiții de sărăcie, omul se degradează”.

La inițiativa HotNews, trei dintre locuitorii din Roșia Montană (Andrei Jurcă, Tatiana Tănase, Viorel Huțuleac) au participat, ieri, la o dezbatere transmisă LIVE VIDEO având ca temă impactul social al proiectului minier propus de RMGC. La respectiva dezbatere au mai fost invitați să își expună punctul de vedere câțiva dintre opozanții proiectului (Sorin și Gabriela Jurcă – Fundația Culturală Roșia Montană, Eugen David și Călin Caproș – Asociația Alburnus Maior și Eugen (Zeno) Cornea, localnic și fost topograf din Roșia Montană), însă aceştia au refuzat invitaţia HotNews fără niciun motiv. Care este atitudinea comunității de la Roșia Montană față de proiectul exploatării aurifere? Care sunt argumentele pro și contra exploatării folosite de localnici? Astăzi, portalul on-line INVESTIGATIE.weebly.com vă prezintă cea de-a doua parte a dezbaterii. Aflați ce spun locuitorii din Roșia Montană despre proiectul minier propus de RMGC. Citește mai departe.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului