Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Roșia Montană – revista presei 9.11.2011


Categorii: Ziariştii şi bloggerii

Viziunea scandinavă despre minerit: legi clare, încredere în stat şi protecţie pentru ecosisteme

Exploatările miniere din Suedia şi Finlanda, cu sau fără cianuri, au fost primite fără prea mare îngrijorare şi opoziţie din partea cetăţenilor sau organizaţiilor ecologiste din aceste ţări, datorită în principal legilor şi încrederii populaţiei în respectarea lor strictă. Mai mulţi primari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din zone vecine cu exploatări miniere din Suedia şi Finlanda au venit la Bucureşti, la invitaţia dezvoltatorului proiectului minier de la Roşia Montană, pentru a vorbi despre impactul pozitiv al minelor asupra comunităţilor lor. Citește mai departe.

Transcriptul discutiei despre despre similitudinile dintre mina de aur de la Kittila cu mina de la Rosia Montana

Care sint deosebirile si asemanarile dintre o exploatare aurifera din Finlanda si una din Romania? Ce reguli trebuie sa respecte firmele din industria mineritului pe teritoriul UE? Ion Popescu, presedinte al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, Eugen Furdui, primar al comunei Rosia Montana, Gavril Baican – Director Executiv PATROMIN si Seppo Maula, primarul localitatii finlandeze Kittila, unde exista un proiect minier similar celui de la Rosia Montana au discutat online cu cititorii HotNews.ro miercuri, de la ora 09.30, despre experientele europene in acest sector vital pentru economia UE. Citește mai departe.

Şansa României de a reduce dependenţa de importuri

Doar 10% din materiile prime utilizate în UE se produc pe continent. Exploatările miniere sunt singura soluţie pentru noi, dar şi pentru Europa, pentru a deveni mai independenţi.  Uniunea Europeană are nevoie să utilizeze toate posibilităţile pentru a-şi reduce de pendenţa de importurile de materii prime, potrivit specialiştilor inter naţionali chestionaţi de EVZ. Citește mai departe.

MTI: Organizaţia UDMR din judeţul Alba susţine proiectul Roşia Montană

Organizaţia UDMR din judeţul Alba consideră că proiectul expoatării miniere prin cianurare de la Roşia Montană este singura posibilitate pentru salvarea localităţii Roşia Montană şi a acestei zone. UDMR Alba îl va invita la Roşia Montană pe europarlamentarul ungar, János Áder – informează, în ediţia sa de miercuri, cotidianul clujean de limbă maghiară, Krónika. Ziarul amintit scrie că preşedintele organizaţiei UDMR din judeţul Alba, Krisztián Kováts, a adresat o scrisoare lui János Áder, în care europralamentarul FIDESZ este invitat să efectueze o vizită la Roşia Montană. Citește mai departe.

Să cerem Budapestei să scrie corect Matei Corvin, nu Hunyadi Matyas

Când nu este preocupat de rahitismul copiiilor europeni, europarlamentarul ungurJanos Ader e ocupat cu trimiterea de scrisori. Epistolarul honved vrea – nici mai mult, nici mai puţin ca şi în România – să se interzică tehnologia pe bază de cianuri. Adică, mai pe şleau, oprirea proiectului Roşia Montană. Cică, cianurile să fie interzise ca la Hungaria. Păi, la ce să folosească cianurile, la plombele din măseaua de minte, că aur nu au şi nu vor avea în vecii vecilor? Nici măcar la Olimpiade…. Citește mai departe.

Ecologiştii scot steagurile “Cap de mort” la Roşia Montană

Cum Voldemort (lordul Cap de Mort) este un personaj negativ, creat de scriitoarea britanică JK Rowling pentru a-l pune într-o imagine bună, de contrast, pe Harry Potter, aşa şi sloganul “cianura ucide” este scos de ecologişti, pentru a suci minţile mai slabe de înger, când în lupta anticorporatistă nu mai au argumente. Citește mai departe.

Primarul Abrudului, Tiberiu Rațiu: „Dacă începe Goldu’, am avea șanse să refacem centrul istoric”

Despre Rosia Montană se poartă de ani buni aceleasi discutii lipsite de consistenta, care au contribuit din plin la intarzierea demararii unui proiect care ar putea aduce Romaniei beneificii economice si sociale imense. Asa se face ca românii stau cu fundul pe aurul Apusenilor si nimeni nu se învredniceste sa-l scoată , în vreme ce alte state europen, cu zăcăminte mult mai mici si mai dificil de accesat, le exploatează de zeci de ani fără înregistra vreun inconvenient de natură ecologică. La Roşia Montană zeci de generaţii au trăit din minerit. Au fost vremuri bune, când oamenii aveau locuri de muncă şi când mineritul punea pâine pe masă. Atunci, nimeni nu se opunea mineritului. Acum, dupa inchiderea minei de aur, 80% dintre rosieni nu au unde să muncească. Tinerii din zona parasesc tara, iar batranii abia isi duc zilele cu banii din pensie. Si cu toate acestea, desi mineritul este singura solutie pentru oamenii zonei, proiectul propus de RMGC stagneaza, fara ca guvernantii sa faca ceva pentru a usura traiul localnicilor. Citește mai departe.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului