În fiecare an, primăvara sosește la Roșia Montană cu obiceiuri și sărbători tradiționale, respectate cu sfințenie de cei care și-au construit un trai în Țara Moților. Oameni harnici, moții încep să deretice prin gospodării de îndată ce se arată razele calde ale soarelui.
Prima sărbătoare a primăverii, cu o tradiție străveche în Țara Moților, este „jocul Fărșangului”. Sărbătoarea are origini maghiare, dar a fost adoptată – la fel ca și altele – de comunitățile locale, fiind un prilej de a marca trecerea de la frigul năpraznic al iernii la aerul proaspăt de primăvară.
La Rimetea, de exemplu, tinerii se costumează, își pun măști sau se vopsesc pe față și înmormântează iarna, cutreierând pe străzi într-o atmosferă de carnaval care animă întreaga localitate. Iar ziua se termină cu dans.
În lunile care urmează, roșienii sărbătoresc deschiderea islazului, sfințirea crucilor, Sfântul Gheorghe sau Paștele Blajinilor, despre care vă invit să aflați mai multe informații într-un articol dedicat celor mai importante zile ale primăverii.
Nu există comentarii