Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Sărbătorile primăverii la Roșia Montană


Categorii: Comunitate, Tradiții

În fiecare an, primăvara sosește la Roșia Montană cu obiceiuri și sărbători tradiționale, respectate cu sfințenie de cei care și-au construit un trai în Țara Moților. Oameni harnici, moții încep să deretice prin gospodării de îndată ce se arată razele calde ale soarelui.

Prima sărbătoare a primăverii, cu o tradiție străveche în Țara Moților, este „jocul Fărșangului”.  Sărbătoarea are origini maghiare, dar a fost adoptată – la fel ca și altele – de comunitățile locale, fiind un prilej de a marca trecerea de la frigul năpraznic al iernii la aerul proaspăt de primăvară.

La Rimetea, de exemplu, tinerii se costumează, își pun măști sau se vopsesc pe față și înmormântează iarna, cutreierând pe străzi într-o atmosferă de carnaval care animă întreaga localitate. Iar ziua se termină cu dans.

Foto: Adevărul

Foto: Adevărul

În lunile care urmează, roșienii sărbătoresc deschiderea islazului, sfințirea crucilor, Sfântul Gheorghe sau Paștele Blajinilor, despre care vă invit să aflați mai multe informații într-un articol dedicat celor mai importante zile ale primăverii.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului