Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Scrisoare către Mihai Goțiu


Categorii: Noutăţi, Opoziţie, Ziariştii şi bloggerii

Dragă Mihai,

De fapt, dragă Gutză, că doar ne cunoaștem de mai bine de 20 de ani.

Am fost colegi de liceu; mă rog, eu cu doi ani mai mare ca tine. Apoi am fost colegi de serviciu – am lucrat împreună la ProSport, tu la Cluj-Napoca, eu la Deva. Apoi din nou am fost colegi – în trustul MediaPro, tu la Clujeanul, eu la Hunedoreanul. Nu-mi aduc aminte să fi lucrat vreodată chiar împreună, dar am lucrat în același trust, am avut aceiași colegi, aceiași șefi.

Așa cum ai spus-o și tu, suntem prieteni. Până la subiectul Roșia Montană. Eu lucrez pentru proiect, tu împotriva lui. Am avut divergențe și discuții pe tema asta, dar ne-am respectat opinia unul altuia. Sper să înțelegi și să respecți opinia mea de mai jos.

Eu am renunțat demult la presă și acum lucrez pentru Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). Nu mai sunt ziarist. Și cred că e momentul să admiți că nici tu nu mai ești. Cel puțin în cazul Roșia Montană. Și spun asta pentru că tu duci o cruciadă împotriva proiectului Roșia Montană, deși încă nu mi-am dat seama dacă ești împotriva proiectului minier, dacă ești împotriva RMGC – compania care îl propune, împotriva Gabriel Resources – partenerul canadian care investește, împotriva unor oameni care lucrează în aceste două firme sau împotriva mineritului în general. Iar această cruciadă îți întunecă judecata, Mihai.

Și o mai spun pentru că nu poți numi „investigație” citirea și citarea (de mai multe ori!) unui document public de pe un website. Cu atât mai mult cu cât acel document a mai fost actualizat de trei ori până acum. Dar, oricum, ce contează, nu? Pentru că așa poți acuza compania la care lucrez de manipulare. Dar eu văd manipularea în „investigațiile” tale despre Roșia Montană. Pentru că, în scrierile tale despre Roșia Montană, nu apare punctul de vedere al RMGC. Sau al localnicilor, peste 95% dintre ei!, care își doresc acest proiect minier.

Eu lucrez de aproape nouă ani la RMGC și, de vreo patru, sunt purtător de cuvânt. Până în urmă cu vreo lună, nu m-ai sunat nici măcar o dată să afli informații și să-mi pui întrebări despre proiect și, din câte știu, nici pe altcineva din companie. De fapt, nici nu știu pe altcineva din companie care să fi fost sunat/întâlnit/întrebat de tine despre proiect*. Știu ce-ai să-mi spui, că tu te bazezi pe documentele de pe website. Dar oare de ce majoritatea ziariștilor interesați de subiect sună și întreabă? Și ești sigur că ai înțeles în totalitate și exact toate documentele de pe site, toate acele zeci de mii de pagini?

Și o mai spun pentru că în cazul Roșia Montană ești activist. Activezi împotriva proiectului minier propus la Roșia Montană, fiind organizator la FânFest și la alte fel-de-fel de proteste împotriva noastră.

Pentru toate cele de mai sus (și pentru altele, pe care ți le-oi spune la un ceai, când ne-om mai întâlni), cred că ar trebui să renunți la scris despre Roșia Montană. Rămâi activist. Sau, dacă vrei să rămâi jurnalist, renunță la activism.

Salut și toate bune,

Cătălin

 

* Până acum mai bine de-o lună, când ne-am întâlnit, mi-ai spus că ai nevoie de multe informații și că ai să mi le ceri într-un email. Îți aduc aminte că nu l-am primit nici până azi.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Un comentariu pentru “Scrisoare către Mihai Goțiu”

Lucica Turos

Catalin, ai perfecta dreptate. Ceea ce afirmi corespunde realitatii. Iar “marii contestatari-activisti corupti si/sau vinduti” nu prea au curajul sa mearga in zona Rosia Montana. Se uita pe diferite site-uri, citesc materiale de propaganda , dau din gura sau din tastatura si…gata. Se considera valori. Citi dintre ei ar dori sa lucreze intr-o mina ? Citi dintre contestatari ar putea face fata ritmului de lucru din subteran sau dintr-o cariera ? Cred ca prea putini. E mai usor sa “ragi” la cel care lucreaza, decit sa lucrezi cot la cot cu el. Eu una nu am beneficiat nici macar de un fir de ata de la RMGC. Dar am avut onoarea sa stau citeva ore de vorba cu o localnica, a carei familie este de vreo cinci sau sase generatii in zona si toti au fost mineri.Si ceea ce a povestit, merita sa fie dat pe posturi audio-video, la ore de maxima audienta. Garantat ca CNA-ul nu ar fi avut nimic de comentat.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului