Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Sf. Varvara, protectoarea minerilor, și biserica din adâncul muntelui


Categorii: Industria minieră, Noutăţi, Ştiaţi că...?

În fiecare an, la 4 decembrie, este sărbătorită Sf. Varvara, o muceniță considerată, printre altele, și protectoarea minerilor. E o sfântă sărbătorită atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică. Mai multe despre cine este Sf. Varvara și care este povestea ei, puteți afla de aici.

Dar, chiar mai interesantă decât povestea Sf. Varvara este biserica Sf. Varvara de la Tg. Ocna, jud. Bacău. De ce? Pentru că e construită în salina Trotuș, în adâncul pământului, la 240 de metri sub nivelul solului. Așa s-au gândit minerii să-și celebreze protectoarea. A fost sfințită chiar de 4 decembrie, în 1992, și de atunci se oficiază slujbe în fiecare an de Înviere, de sărbătoarea hramului sau cu ocazii speciale.

Biserica Sf. Varvara, Tg. Ocna

Biserica Sf. Varvara, Tg. Ocna

Câteva curiozități despre biserică: este singura din Europa la o adâncime de peste 200 metri sub nivelul solului; aproape întregul „mobilier” este lucrat în sarea muntelui, un tot unitar; pentru a rezista în timp și pentru a nu atrage umezeala, obiectele din sare au fost tratate cu un lac special; policandrul central al bisericii este făcut din metal și sare; temperatura este constantă tot timpul anului – 12-13 grade.

Mai multe fotografii din biserica Sf. Varvara din salina Trotuș puteți găsi aici, iar mai multe informații despre salină aici.

Notă: toate informațiile din acest articol au fost culese de pe internet.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului