Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Tehnologie alternativă la cianură? Cică…


Categorii: Aur, Bau-baul: cianura, Cum se face la alţii, Noutăţi, Opoziţie, Roşia: proiectul, Ştiaţi că...?

De ceva vreme, mulți dintre ecologiștii, pseudo-ecologiștii și pseudo-docții din opoziția proiectului Roșia Montană o tot dau în sus și în jos cu ceva tehnologii alternative la cea de separare a aurului și argintului cu cianură. Una dintre ele se numește Haber (nume ce îmi aduce aminte de o bere foarte bună care se facea la Hațeg acum vreo 10-12 ani 🙂 ).

Cealaltă ar fi o metodă de injectare a unei soluții direct în rocă, cică dizolvă aurul și argintul și nu mai e nevoie să sapi după el. Zău? Păi premiul Nobel n-ar fi de-ajuns pentru o așa descoperire.

Revin la tehnologia Haber cu un clip de pe site-ul lor. Despre clip și tehnologie comentez mai jos :P.

Mie mi se pare un fel de„ abracadabra” sau „hocus-pocus-preparatus”. Vouă?

Acum, serios vorbind, dacă există tehnologii alternative, atât de „eficiente” și de „revoluționare”, de ce nu le folosește nimeni? Oare pentru că nu au fost testate? Oare pentru că nu le sunt cunoscute efectele pe termen lung? Oare pentru că separarea aurului cu ajutorul cianurii, urmată de detoxifierea sterilului de procesare până la limitele posibilităţilor de măsurare este recunoscută – inclusiv la nivel european – ca fiind cea mai bună tehnologie disponibilă (BAT).

Se folosește de peste 100 de ani la scară industrială și a fost încontinuu perfecţionată. Și am să fac o comparație cu automobilulȘ principiul de funcționare este același ca la inventarea sa, doar că între timp a devenit mai sigur, mai economic, mai confortabil, mai ecologic, mai rapid etc. Așa e și cu tehnologia asta, utilizată pe scară largă, adică pentru peste 90% din producţia mondială de aur.

PS: Numai mie mi i se pare ciudat că președintele Academiei Române, dr. Ionel Haiduc, chimist, vorbește despre acest procedeu din auzite? A spus într-o emisiune televizată că a văzut el „pe Internet o metodă care se testează acum în laboratoare”. Iar asta e din ciclul din care chimistul Ionel Haiduc vorbește despre dezvoltare durabilă și patrimoniu, iar istoricul Ioan Piso vorbește despre cianură.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului