Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Angajamente internaționale asumate pentru mina de la Roșia Montană


Categorii: Cum se face la alţii, Roşia: proiectul, Ştiaţi că...?

Mina de la Roșia Montană este proiectată să respecte în totalitate legislația românească și directivele europene. Pentru a demonstra că luăm foarte în serios aceste angajamente, am implementat voluntar deja câteva inițiative recunoscute pe plan internațional, cu standarde mai înalte decât legislația românească și europeană. Până acum, am aderat la United Nations Global Compact, Ghidul OCDE pentru întreprinderi multinaționale și Codul Internațional de Management al Cianurii.

Conformarea cu United Nations Global Compact

Am adoptat, sprijinit și pus în aplicare cele zece principii ale UN Global Compact în domeniul drepturilor omului, muncii, mediului și anti-corupției. Iată ce se recomandă mediului de afaceri:

 1. să respecte și să susțină protejarea drepturilor omului proclamate internațional;
 2. să se asigure că nu sunt complici în încălcarea drepturilor omului;
 3. să sprijine libertatea de asociere;
 4. să sprijine eliminarea oricărei forme de muncă obligatorie sau impusă prin forță;
 5. să sprijine eliminarea exploatării prin muncă a copiilor;
 6. să sprijine eliminarea discriminărilor în ceea ce privește procesul de angajare;
 7. să susțină o abordare preventivă în ceea ce privește mediul înconjurător;
 8. să promoveze inițiativele de responsabilitate față de mediu;
 9. să încurajeze dezvoltarea și răspândirea tehnologiilor ecologice;
 10. să lupte împotriva tuturor formelor de corupție, inclusiv furt și mită.

Mai multe informații în acest sens găsiți aici.

Ghidul OCDE pentru întreprinderi multinaționale

Am adoptat Ghidul pentru întreprinderi multinaționale (Ghidul) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care conține principii și standarde voluntare pentru comportamentul responsabil în afaceri în ceea ce privește drepturile omului, transparența informațiilor, combaterea corupției, fiscalitatea, munca și mediul. Acest ghid are drept scop promovarea contribuției pozitive a întreprinderilor multinaționale la progresul economic, social și de mediu la nivel mondial. Astfel, întreprinderile multinaționale se angajează:

 1. Să contribuie la progresul economic, social și de mediu, pentru a realiza o dezvoltare durabilă.
 2. Să respecte drepturile, recunoscute la nivel internațional, ale persoanelor afectate de activitățile lor.
 3. Să încurajeze consolidarea capacităților locale printr-o strânsă colaborare cu comunitatea locală, inclusiv interesele de afaceri, precum și dezvoltarea activităților întreprinderii pe piețele interne și externe, în conformitate cu nevoia de practici comerciale loiale.
 4. Să încurajeze formarea de capital uman, în special prin crearea de oportunități de angajare și facilitarea oportunităților de formare profesională pentru angajați.
 5. Să se abțină de la a solicita sau accepta scutiri care nu sunt prevăzute în cadrul statutar sau de reglementare, referitoare la drepturile omului, mediu, sănătate, siguranță, muncă, impozitare, stimulente financiare, sau alte probleme.
 6. Să sprijine și să respecte principiile de bună guvernanță corporativă și să dezvolte și să aplice bunele practici de guvernanță corporativă, inclusiv în interiorul grupurilor de întreprinderi.
 7. Să elaboreze și să aplice practicile de autoreglementare și sisteme de management care favorizează o relație de siguranță și de încredere reciprocă între întreprinderile și societățile în care își desfășoară activitatea.
 8. Să promoveze conștientizarea și respectarea de către angajații companiilor multinaționale a politicilor companiei prin diseminarea corespunzătoare a acestor politici, inclusiv prin programe de formare.
 9. Să se abțină de la acțiuni discriminatorii sau disciplinare împotriva lucrătorilor care fac rapoarte de management bona fide sau, după caz, care sunt adresate autoritățile publice competente, cu privire la practicile care contravin legii, Ghidului sau politicile întreprinderii.
 10. Să întreprindă diligențele necesare, bazate pe risc, încluzându-le, de exemplu, în sistemele lor de gestionare a riscurilor de întreprindere, pentru a identifica, a preveni și a atenua impacturile negative actuale și potențiale, așa cum este descris în paragrafele 11 și 12, și să țină cont de modul în care sunt abordate aceste efecte. Natura și gradul diligențelor necesare depind de circumstanțele unei anumite situații.
 11. Să evite declanșarea sau contribuția la efectele adverse legate de aspectele reglementate de Ghid, prin propriile activități, și să abordeze aceste efecte, atunci când apar.
 12. Să încerce să prevină sau să atenueze un impact negativ în cazul în care nu au contribuit la acest impact dar care totuși este legat direct de operațiunile, produsele sau serviciile lor printr-o relație de afaceri. Acest lucru nu urmărește să transfere responsabilitatea de la entitatea care cauzează un impact negativ către întreprinderea cu care are o relație de afaceri.
 13. În plus față de gestionarea efectelor negative în ceea ce privește domeniile acoperite de Ghis, să încurajeze, unde este posibil, partenerii de afaceri, inclusiv furnizorii și sub-contractori, să aplice principiile responsabile de conduită în afaceri, compatibile cu Ghidul.
 14. Să se implice alături de părțile interesate importante, în oferirea de oportunități semnificative pentru ca punctele de vedere ale acestora să fie luate în considerare în planificarea și luarea deciziilor pentru proiecte sau alte activități care pot avea un impact major asupra comunităților locale.
 15. Se se abțină de la orice implicare necorespunzătoare în activități politice locale.

Ghidul complet poate fi decărcat de aici.

Codul Internațional de Management al Cianurii

Compania este semnatară a Codului Internațional de Management al Cianurii (Codul) pentru fabricație, transport și folosire a cianurii în producția de aur, elaborat de Institutul Internațional de Management al Cianurii din martie 2006. Adică își va conduce operațiunile în conformitate cu principiile și standardele Codului, care a fost elaborat pentru a „minimiza riscurile pentru angajați, comunități și mediu în cazul folosirii cianurii în mineritul aurifer și pentru a reduce preopcupările comunității în privința folosirii acesteia”.

Codul, care este un program dezvoltat de un comitet multi-partit sub tutela Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) și a Consiliului Internațional pentru Metale și Mediu (ICME), adună în prezent companii implicate în fabricarea și transportul cinaurii, precum și companii producătoare de aur. A fost elaborat în anul 2000 pentru a cfrește standardele de proiectare și operare ca răspuns la preocupările privind folosirea cianurii în minele de aur. Mai multe despre semnatarii Codului puteți găsi aici.

Acțiunea combinată a celor trei sisteme de conformare vor asigura că proiectul Roșia Montană este și va fi un proiect de referință pozitivă pentru industria minieră a UE și a lumii prin dezvoltarea durabilă, impactul pozitiv asupra comunității locale și respectul pentru mediul și patrimoniul locale.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului