Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Cadrul legislativ minier european – studii de caz (partea a II-a)


Categorii: Cum se face la alţii, Industria minieră, Noutăţi, Ştiaţi că...?

Acest articol este tradus și adaptat după cel apărut pe Huffington Post în 29 iulie 2014.

Continuare de aici.

Portugalia – creșterea investițiilor printr-o informare mai bună

Strategia Națională pentru Resurse Geologice și Minerale a Portugaliei pentru perioada 2013-2020 este un document cuprinzător care, prin lege, crează un cadru de promovare a industriei miniere și acordă o importanță extinsă informării și promovării potențialului minier national neexploatat.

Strategia se concentrează pe redefinrea rolului statului ca un furnizor adecvat al cadrului necesar de desfășurare a sectorului minier. De asemenea, are ca scop îmbunătățirea colectării de informații și de metode de sistematizare pentru cunoaștere și diseminarea informațiilor pentru promovarea potențialului national și atragerea investitorilor. Țelul strategiei este de a asigura durabilitate economică, social, de mediu și teritorială.

Irlanda facilitează explorarea și dezvoltarea zăcămintelor minerale

Explorarea și dezvoltarea zăcămintelor este guvernată de Actul Național pentru Dezvoltarea Zăcămintelor Minerale, care propune flexibilitate în activitatea de explorare prin emiterea de licențe de prospecțiune în maximum patru luni de la depunerea cererii. Licențele de prospecțiune acoperă toate mineralele, mai puțin piatră, nisip, pietriș, argilă, turbă și țiței și permite companiilor să opereze într-o gamă largă de materiale.

La momentul conferinței, în Irlanda erau emise 659 de licențe de prospecțiune, fiecare cu o suprafață de 35 km2. Licențele sunt emise pe o perioadă de șase ani, cu opțiune de prelungire în anumite condiții. Efectul acestei proceduri cadru pentru explorare și dezvoltarea zăcămintelor minerale este promovarea sectorului de explorare pentru metale și minerale, o activitate considerate a avea importanță strategică prin crearea de locuri de muncă și importanța atragerii și menținerii investițiilor străine în Irlanda.

Ce poate învăța România din aceste exemple?

În timpul Conferinței materiilor Prime – 2014, Mark Rchovides, președintele Euromines, a declarant că „viitorul nostru este unul în care industria este condusă de avansurile tehnologiei, în care reglementarea completează progresul și se naște dintr-un consens, cîștigat cu greu, pentru un viitor mai bun”. Iar dr. Yannis Maniatis, minstrul grec al Mediului, Energiei și Schimbărilor Climatice, crede că, pentru ca Europa să profite de bogăția sa în resurse naturale, o producție minieră durabilă necesită un cadru legal, de mediu și economic adecvat, împreună cu un efort comun de armonizare și eficientizare a condițiilor administrative și a bunelor practici.

Statele membre au început deja să se ocupe de aceste provocări, indiferent că e vorba de o mai bună informare pentru a promova potențialul mineral național – cazul Portugaliei, o strategie națională pentru minerit durabil – Finlanda, dialog și cadru legal – strategia națională a Suediei, sau în eficientizarea autorizării – cazul Irlandei. Fiecare dintre aceste țări poate oferi învățăminte valoroase în dezvoltarea spre un mediu transparent, eficient și mutual benefic, atât pentru industria minieră, cât și pentru întreaga societate.

România poate face un pas înainte și să aplice aceste învățăminte pentru a deveni un lider prin revigorarea industriei miniere cu un proiect model ca cel de la Roșia Montană, un proiect despre care experții spun că va stabili noi standarde pentru exploatarea aurului și argintului în Europa și, de ce nu, chiar în întreaga lume.

Majoritatea informațiilor la care acest articol face referire se bazează pe documentele grupurilor ad-hoc de dezbatere publicate pe site-ul Uniunii Europene și pe declarațiile publicate pe site-ul Conferinței Materiilor Prime, 2014.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului