Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Cadrul legislativ minier european – studii de caz (partea I)


Categorii: Cum se face la alţii, Industria minieră, Noutăţi, Ştiaţi că...?

Acest articol este tradus și adaptat după cel apărut pe Huffington Post în 29 iulie 2014.

Foarte puțini au remarcat importanța Conferinței Materiilor Prime (Raw Materials Conference) din iunie 2014, organizată la Atena, Grecia, în special pentru România, cu resurse natural semnificative, dar cu un sector al materiilor prime puțin dezvoltat. Conferința a fost organizată de președinția greacă a Consiliului Uniunii Europene și a Comisiei Europene și a avut ca mesaj central, pe lângă importanța metalelor și a mineralelor în calitatea vieții noastre, asigurarea necesarului pentru industria Europei și generarea de valoare în segmentul extractiv, ceea ce se traduce în avans tehnologic, locuri de muncă și randament economic.

Mai jos voi trata obiectivele și strategiile câtorva țări din Europa în acest sector industrial (Finlanda, Suedia, Portugalia și Irlanda) și ce cred eu că România ar trebui să întreprindă în această direcție.

Deziderate

Regiunile miniere ale Europei se confruntă cu un număr mare de reglementări UE, dificultăți în schimbul de informații la nivel European și regional, nevoia de interacțiuni mai strânse între companiile active în sectorul mineral și actorii naționali și regionali implicați, precum și cu soluții pentru o creștere durabilă. Unele state membre au încercat individual să abordeze aceste subiecte iar eforturile făcute pot fi folosite ca studii de caz pentru țări ca România sau pentru proiecte ca Roșia Montană.

Abordare de lider global pentru Finlanda

Finlanda și-a redefinit strategia națională pentru industria extractive non-energetică, cu o extindere a țelului initial și fixându-și obiective naționale ambițioase. Extinderea implică guvernul, reprezentanți ai industriei și publicul în crearea unui plan de acțiune pentru autorități și industrie în implementarea unui program de schimbări care să aducă beneficii tuturor părților implicate și întregii societăți.

Una dintre ținte, stabilită în Strategia Națională a Resurselor Minerale din 2010, este plasarea țării ca lider global în utilizarea durabilă a resurselor minerale. În urma unor dezbateri active în mass-media finlandeze despre diversele aspect ale exploatării mineralelor, Guvernul a organizat o masa rotunda la nivel înalt, condusă de premierul țării.

La această masă rotundă au participat 160 de reprezentanți dintr-o gamă largă de grupuri de interes, de la toate nivelurile guvernamentale, membri ai publicului, membri ai parlamentului, reprezentanți ai industriei ș.a. Masa rotundă a fost urmată de lucrările a 10 grupuri de experți care s-au concentrate pe teme specific experienței lor, care au dus la publicarea, în aprilie 2013, a unui plan de acțiune care trasează măsurile care se doresc a fi implementate până în 2019 și descrierea obiectivelor pe termen lung până în 2030, astfel încât Finlanda să-și poată atinge scopul de lider global în minerit durabil.

Cadrul și dialogul în Suedia

În viziunea suedeză, mineritul trebuie făcut, în primul rând, în armonie cu mediul, cu valorile culturale și cu activitățile economice. În al doilea rând, strategia prevede dialogul ca mijloc principal de promovare a inovării și dezvoltării. Importanța condițiilor cadru și a infrastructurii este stabilită ca o bază de competitivitate și creștere. Un accent cheie este acordat inovației din industria extractivă, bazată pe o excelentă bază de cunoaștere. De asemnea, strategia stabilește obiectul Suediei: o industrie extractive non-energetică activă și recunoscută la nivel internațional.

Planul suedez înfățișează un total de 19 măsuri complementare obiectivului descris mai sus. Scopul, viziunea și natura multilaterală a strategiei stabilesc un exemplu în beneficiul unui proces deschis și inetractiv de stabilire a unor obiective pe termen lung. Procesul implică autorități guvernamentale de la nivel național și local, industria extractivă non-energetică, publicul și toate părțile interesate și reușește să asigure nevoile societății, ale industriei și, de asemenea, să extindă și să mențină avantajul competitiv al Suediei în acest domeniu.

(va urma)

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului