Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

De 10 ani. Mult sau puțin?


Categorii: Comunitate, Noutăţi, Roşia: proiectul, Ştiaţi că...?

De 10 ani lucrez la Roșia Montană. S-au împlinit ieri. M-am angajat la Roșia Montană Gold Corporation în 24 martie, 2003. Pentru trei luni (sau pentru șase, nu mai țin minte). Și au trecut 10 ani. E mult? E puțin? Da. Și fără glumă.

E puțin, pentru că încă mai este mult de muncă aici. E mult, pentru atâția ani de așteptare.

E puțin, pentru că mai vreau să trec și prin perioada construcției minei. E puțin, pentru că vreau să văd începută și producția. E puțin, pentru că ard de nerăbdare să văd haldele de steril acoperite de vegetație și pești în foieș.

E puțin, pentru că vreau să văd Piața arătând așa cum arată în pozele de acum 100 de ani. Și pentru că vreau să văd oamenii zâmbind, trezindu-se dis-de-dimineață să meargă la muncă. Pentru că vreau să văd copiii învățând într-o clădire decentă, făcând sport într-o sală de sport curată și încălzită, poate chiar mergând la liceu în Roșia Montană, mergând la facultate la Cluj-Napoca sau oriunde și întorcându-se apoi acasă, unde mai e mult de muncă.

E mult 10 ani pentru ca un proiect să stea tot în faza de proiectare și autorizare, fără să treacă mai departe în faza de construcție și implementare. E mult, mai ales când știi că tot ce propui este făcut ca la carte și respectă întrutotul legea românească. E mult când cei care nu au niciun venit depășesc 75% din populația comunei.

E mult când aștepți un loc de muncă, o școală mai bună pentru copii, un sistem de alimentare cu curent electric pe care să te poți baza, apă, canal, telecomunicații, drumuri. E mult când copii din Vârtop, un sat al comunei Roșia Montană, merg la școală doar pe jos – vară, iarnă – și câte două ore până la școala unde învață 9 copii în clasele  I-VI.

E mult când știi că există o soluție pentru toate astea, dar unii – cei care trebuie să aleagă pentru tine, după ce tu i-ai ales pe ei – aleg să nu se gândească la tine. Și cred că asta e valabil cam pentru orice în țara asta.

Oricum, e mult când știi că a fost așa…

325arh

că acum e așa…

DSC05235

și că poate fi așa:

11a

Dar e puțin cînd speri că nu mai e mult și va arăta ca mai jos.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


4 comentarii pentru “De 10 ani. Mult sau puțin?”

La mulți ani, domnule! Să ne vedem cu bine și la primul lingou 🙂

Cătălin Hosu

Așa să fie!

albanezu

Interesele sunt altele , decizia nu apartine statului roman ci celor care manipuleaza piata internationala a aurului .In [perioade de criza trebuie sa fie aur putin disponibil ca sa nu cumva sa scada pretul. Nu stiu daca ati observat dar o gramada de state din lumea a treia’ au decis sa-si sporeasca rezervele de aur ca masura anticriza. De fapt e vorba de o masura prociclica.Vreti aur ? …va dam, dar la pretul impus de noi .Nu v-ati gandit de ce a fost rasa complet intreaga industrie aurifera din Romania ?Simplu!-exploatata eficient ar fi invadat piata mondiala cu o cantitate care ar fi putut controla pretul.Lasa ca sta mai bine in pamant. E politica transnationala asta e opinia mea

Cătălin Hosu

Sorin, nu sunt de acord cu tine. Acum vreun an sau doi, cererea de aur era de 3.000 tone/an, oferta de 2.000 tone/an (cifrele sunt aproximative). Mina de la Roșia Montană, în timpul funcționării, va produce 15-16 tone/an. Deci teoria asta cu controlul prețului datorită producției de aur a României cade…

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului