Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Dezvoltare prin minerit


Categorii: Comunitate, Cum se face la alţii, Ştiaţi că...?, Turism

(Articol preluat din Ziarul de Apuseni)

Comunități prospere, care astăzi sunt zone populare printre turiști, și-au început drumul spre dezvoltare cu ajutorul unor proiecte miniere.

Este sau nu benefic un proiect minier pentru întreaga comunitate? Orașe din întreaga lume arată că răspunsul este categoric „DA”: dacă acum câteva zeci de ani erau doar o altă localitate pe hartă, astăzi comunitățile respective se bucură de dezvoltarea și prosperitatea pe care doar un proiect minier le poate aduce.


Resursele aduc locuri de muncă

Studiile experților arată că mineritul e printre cele mai bune moduri pentru a asigura un viitor prosper, acolo unde există resurse naturale. Un exemplu este Finlanda, o țară membră a Uniunii Europene care se bucură din plin de avantajele unei sector minier bine dezvoltat. Un studiu recent al Universității din Helsinki arată că industria minieră duce la creșterea PIB-ului regional și național și o economie mai diversă. Studiul arată că veniturile din taxe și impozite au crescut iar industria utilajelor de extracție s-a dezvoltat la rândul ei.

Datorită minei, a crescut numărul locurilor de muncă directe, dar și indirecte, pentru că și cererea de servicii e mai mare. Cât de multe locuri de muncă poate crea o mină? În cazul Finlandei, numărul locurilor de muncă indirecte este de trei-patru ori mai mare față de locurile de muncă directe în zona de impact a proiectului minier. Altfel spus, pentru fiecare angajat în mină, mai există trei sau patru care lucrează în alte domenii, dar care nu ar fi avut serviciu dacă mina nu s-ar fi deschis.
Mineritul, “motor” pentru dezvoltare

Efectele minei au fost documentate și într-un raport al Oficiului European pentru Regiunile Norrbotten și Vasterbotten, din Suedia. Acesta spune că mineritul este „una dintre marile forțe motoare” pentru alte activități in – dustriale, de transport sau de educație și cercetare din economia locală. Documentul se referă la regiunea Norrbotten, unde activitatea minieră este foarte dezvoltată, în special în exploatarea fierului, aurului și argintului.

„Din punct de vedere istoric, resursele naturale stau la baza multor sate și orașe din regiune. Este foarte evident că mineritul are o contribuție importantă în dezvoltarea comunităților din Norrbotten”, se afirmă în studiul citat. Cel mai mare beneficiu direct pentru regiunea analizată este ocuparea forței de muncă.

În trei localități, peste 15% din persoanele active sunt angajate direct în minerit. Efectele indirecte, sub forma efectului de multiplicare, achizițiilor, activităților de procesare sau dezvoltării infrastructurii, se fac simțite la un nivel mai larg, în toată regiunea.

Acesta ar putea fi viitorul și pentru Roșia Montană – sau alte comunități din România – odată cu startul unor proiecte miniere moderne, care, prin respectul față de natură și patrimoniu, să ofere imboldul unei dezvoltări industriale și turistice deopotrivă.

Hotelul de gheață din Kiruna

Hotelul de gheaţă este materializarea unei idei originale, generate de prezenţa în apropiere a râului Torne. Acesta curge neîncetat peste întinderea pustie, iar în timpul iernii este acoperit de un strat de gheaţă – sursa întregului ansamblu. Apa râului, este sursa unei gheţi de o puritate remarcabilă. În vecinătatea hotelului se află şi o capelă construită tot din gheaţă. Construcția contribuie la faima regiunii, vizitate anual de mii de turişti încântaţi.


Sărbători ale prosperității

Kiruna este cel mai nordic oraș al Suediei, aflat la circa 145 km distanţă de Cercul Arctic. Oraşul se ridică între malurile a două râuri: Torne şi Kalix aflate în nordul şi sudul său. Kiruna s-a dezvoltat ca aşezare minieră datorită zăcămintelor de metale feroase ce se găsesc în munţii Kiirunavaara şi Luossavaara. Dacă ajungi acolo, poţi participa la Sărbătoarea Zăpezii. Ideea organizării acestor manifestări în Kiruna, oraş cu o activitate minieră intensă, a apărut în 1985 cu ocazia concursului de sculpturi în zăpadă cu teme științifico-fantastice. Pornită ca o sărbătoare locală, Sărbătoarea Zăpezii a devenit o atracţie specială pentru turiştii din întreaga lume. Punctul central al manifestărilor îl reprezintă concursul de sculpturi în zăpadă ce se desfăşoară în Järnvägsparken, partea centrală a oraşului, ceea ce completează peisajul de basm şi atmosfera de sărbătoare.

Sursa aici.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului