Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Din păcate, sunt tot mai mulți


Categorii: Locuri de muncă, Opoziţie, Patrimoniu, Reabilitare ecologică, Roşia: proiectul

E un fenomen destul de întâlnit. Cred că a început pe internet, dar s-a întins peste tot. Este vorba de cei care au început să conteste faptele, doar pentru că sunt expuse ce către cei pe care nu-i plac. Și tot ce le convine este corect, indiferent de unde e sursa.

aPvWVRg_700b_v1

 

Cam așa e pentru unii și cu Proiectul Roșia Montană. Pentru ei, nu contează faptele, nu contează că restaurarea caselor din programul de patrimoniu a început deja, nu contează că epurarea apelor a început deja, nu contează că RMGC are deja 500 de angajați și se pregătește de angajări. Și toți cei care cred altfel decât ei săvârșesc un delict de opinie. Am să mai scriu pe tema asta.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


8 comentarii pentru “Din păcate, sunt tot mai mulți”

Laurentiu-George Chiforescu

Crede-i tu! Eu m-am saturat de minciuni! Si tu esti un manipulator, hai sa ne vindem degeaba! Ce porcarii, incerc sa ma exprim delicat, chiar crezi ca perversii astia iti vor binele? Ma faci sa rad! Ori esti naiv (sper, dar nu cred)… ori esti manipulator!

Cătălin Hosu

@Laurentiu
Am aprobat comentariul, chiar dacă n-am înțeles ce vrei să spui. Ce vrei să spui?

Hipiot nespalat stereotip rasuflat

Draga domn, hai sa discutam pe argumente, ca asa e civilizat. Din pacate pentru voi, tin sa te anunt ca majoritatea argumentelor opozitiei vin chiar din documentele oficiale ale gold-ului, si din proiectele de lege propuse de stat inspre demararea proiectului. Hai sa vorbim de restaurare. Concret, cum se numeste ce ati facut voi cu primaria? Si cu 95% din restul cladirilor? Restaurare sau renovare cumva? S-au folosit doar materiale si tehnici traditionale care respecta la litera specificul cladirii de dinainte de lucrari? Sau sunt captusite cu bca/pvc/other composites, date cu bidineaua de 3 ori dupa bunul plac al muncitorilor si al culorilor ce le au la indemana pentru ca oricum, sa fim seriosi, ce conteaza daca sunt restaurate sau renovate daca oricum urmeaza sa devina vorba unor alti hipioti nespalati “dust in the wind” ? Eu sunt complet deschis la o discutie civilizata, DOAR cu argumente valide cu baza solida in dovezi, dvs. sunteti?

Cătălin Hosu

@Hipiot
Hai să dicutăm civilizat, cu argumente. Modul de restaurare a oricăror clădiri a fost în prealabil aprobat de autoritățile culturale, a beneficiat de controlul și de experiența și expertiza unora dintre cei mai buni specialiști din țară – unii dintre ei au lucrat la centrul Sibiului – iar modul de execuție a fost apreciat de experți, specialiști și chiar academicieni. Au fost folosite materiale tradiționale, a fost recuperată și refolosită tâmplărie, s-a folosiut mortar de var etc. Dacă te interesează mai în amănunt, te aștept la Roșia Montană, le vizităm împreună și poți sta de vorbă cu specialiștii. Iar soarta lor este foarte clară și diferită de „vânarea de vânt” despre care vorbești. Scopul este refuncționalizarea clădirilor. Detalii găsești aici: http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/patrimoniu.html (detalii cu meniul vertical din stânga).
PS: treaba cu „hipiot nespălat stereotip rășuflat” nu mă impresionează. Am fost și eu și încă sunt destul de încadrat în tot felul de stereotipuri. Așa că, pentru mine, „nu contează cât de lung am părul…”.

Hipiot nespalat stereotip rasuflat

Ma refeream strict la imaginea postata de dvs :). In care se asociaza infatisarea non-conformista si cumva tipica pentru comunitatea hippie a tinerei cu noua ignoranta digitala. Deci, se incearca producerea in mintea privitorului a acestei asocieri pentru ca mai apoi sa se produca automat de fiecare data cand vede o persoana a carei infatisare vireaza inspre dreadlocks, handmade-uri si etc. Deci conteaza cat de lung e parul au ba :)? Am cunostiinte destul de decente de marketing si comunicare si colaborez cu agentii de publicitate, deci hai sa discutam pe fata, nu ambalat frumos in discurs studiat si periat :). Am fost la Rosia si chiar am discutat cu angajati ai companiei despre acest subiect, insa asta nu schimba ce am vazut cu ochii mei (ma rog, ce se mai putea vedea de sutele de bannere ale companiei), o groaza de cladiri renovate in culori tipatoare, aducand a lego nu a patrimoniu. Dar hai sa zicem ca asta e o parere subiectiva, la fel ca si parerea subiectiva ca odata cu inceperea dinamitarii pe Carnic structurile alea nu pot rezista, e clar ca nu putem ajunge la o concluzie dat fiind ca dvs. o sa veniti cu marturii si analize de experti sponsorizati de RMGC, eu o sa vin cu pozitia oficiala a Academiei Romane (daca tot ati mentionat de academicieni) : http://www.acad.ro/rosia_montana/pag_rm04_decl.htm si cu cea a universitatii Babes Bolyai : http://news.ubbcluj.ro/comunicate-de-presa/rezolutia-conferintei-internationale-rosia-montana/ si cu refuzul Institutului Geologic Roman de a recunoaste analizele efectuate pana in prezent : http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/institutul-geologic-roman-nu-recunoaste-documentele-de-la-rosia-montana-97143 . Cred ca astea sunt niste argumente bine intemeiate in realitate, desi sunt convins ca o sa gasiti o formula de a le combate aparent, ca doar asta va este slujba de atatia ani de zile, e normal sa va pricepeti mai bine ca mine :). Nu cred ca poate avea o finalitate discutia asta, sunt curios ce o sa imi raspundeti insa ma indoiesc ca o sa isi reconsidere careva pozitia in urma ei. O zi buna :).

Dan

Intr-adevar s-au format doua baricade si de oricare parte a baricadei te-ai afla prea putin conteaza cei care sunt intre ele(pe aia sa ii calce trenul), pentru ca dupa mine aici functioneaza pincipiul ori esti cu mine ori importiva mea.
Ceea ce se vede la Rosia Monatana e de apreciat si doar ‘cei care au început să conteste faptele, doar pentru că sunt expuse ce către cei pe care nu-i plac’ pot sa descalifice astfel de actiuni, dar in sinea lor cu siguranta si lor le place ce vad. Problema e in alta parte din punctul meu de vedere comunitatea si vocea ei e reprezentata din ce in ce de mai multi oameni care nu prea au nici o legatura cu Rosia Montana sau care isi dau alama pe fata cand n-au speech-ul la ei, iar astfel de oameni nu pot reprezenta o comunitate normala sau cel putin nu pot fi vocea celor dintre baricade.
Se pregateste sa faca angajari? Pentru cine?

Un lucru ar trebui stabilit si si cred ca toata lumea ar trebui sa fie deacord aurul trebuie extras, dar nu oricum si de asta erau benefice intanirile publice cu fiecare comunitate din zona pentru ca acolo fie omul de rand fie cel mai inscolit ridicau probleme care erau benefice proiectului, asta daca cineva le-ar fi luat in calcul si astfel se putea ajunge prin rezolvarea lor la un proiect apropiat de idealurile fiecarui cetatean din zona, sau cel putin a majoritatii din zona. E doar o parere personala a unuia aflat intre baricade dar implicat destul de mult in comunitatea zonei.

Diana

Buna Catalin. Ne poti spune cum va arata Rosia Montana in 10 ani / 20 de ani / 50 de ani de la inceperea exploatarii cu cianura? Multumesc!

Cătălin Hosu

@Diana
Va arăta senzațional: http://www.catalinhosu.ro/cum-va-arata-rosia-montana-dupa-minerit.html!

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului