Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Finlanda: mineritul aurifer duce la un turism durabil. La fel se poate întâmpla la Roșia Montană


Categorii: Cum se face la alţii, Industria minieră, Noutăţi, Patrimoniu, Roşia: proiectul

Aceasta este o traducere și adaptare a articolului original.

CNN a difuzat un reportaj despre mineritul din Finlanda, la nord de Cercul Polar, și cum această industrie ajută comunitățile locale să prospere, să evolueze și să crească. Mina în cauză folosește exact aceeași tehnologie de obținere a aurului cu aceea pe care o vom implementa la Roșia Montană respectând cele mai înalte standarde de protecție a mediului.

Nu este vorba doar despre extragerea aurului dintr-un mediu aspru și doar despre locuri de muncă pentru oamenii din nordul țării. Ci și despre construirea unei industrii turistice durabile, pe o perioadă mult mai lungă decât cea de viață a minei, după anul 2030. Consiliile locale au început, deja, să investească taxele colectate din activitățile miniere în construirea de hoteluri, stațiuni de schi și alte dotări care să ajute comunitățile să prospere atunci când mineritul se va încheia. Astfel, oamenilor vor putea trăi în continuare acolo și să creeze un viitor luminos pentru ei și copiii lor.

Mina finlandeză este un foarte bun exemplu de impact pozitiv al mineritului pentru beneficiul comunităților locale, în totală conformitate cu reglementările stricte ale Uniunii Europene.

Roșia Montană de mâine: verde, prosperă și extrem de vie

După multe secole de minerit în subteran, compania minieră de stat a exploatarea la suprafață, în cariere, încă din anii 1970. Închiderea activității din 2006 a lăsat în urmă o zonă puternic afectată, cariere părăsite și ape poluate.Reluarea activității miniere ar crea locuri de muncă, de asigurare a viitorului economic al zonei Roșia Montană, ar curăța mediul, ar îmbunătăți calitatea apei și ar elimina poluarea existentă, pentru a proteja situri istorice importante pentru generațiile viitoare și ar îmbunătăți enorm infrastructura locală. Investițiile propuse de proiectul minier vor transforma Roșia Montană într-o atracție turistică durabile pe plan internațional.

Mina modernă propusă la Roșia Montană ar putea remediaproblemele patrimoniului și ale mediului și să devină și ea o atracție turistică în timpul funcționării ca fiind cea mai mare operațiune de acest tip din UE. RMGC intenționează să înceapă dezvoltarea turismului încă din timpul desfășurării activităților miniere, de la restaurarea și renovarea de galerii romane și a altor obiective de patrimoniu până la curățarea cursului de apă din aval. Odată ce operațiunile miniere încetează, închiderea și reabilitarea mediului vor crea oportunități turistice pe termen lung. Pe scurt, mineritul va crea în mod direct și indirect, pe scară largă, multiplicarea beneficiilor asigurând astfel viabilitatea serviciilor și facilităților necesare turismului. Prin urmare, mineritul ar putea deveni o atracție turistică, dar și un punct de interes pentru vizite educaționale (studenți la facultăți miniere, tehnice, economice etc.).

Compania a investit deja peste 15 milioane de dolari în cercetarea aspectelor de patrimoniu din zona Roșia Montană – situri arheologice, vestigii antice, mediul urban, tradițiile și peisajul cultural. În plus, compania a finanțat proiectarea și lucrările de conservare și restaurare a unor vestigii descoperite la suprafață și în subteran și datând din perioada antică romană și până în perioada modernă și a clădirilor situate în zona istorică a comunei. Cel mai recent proiect a fost renovarea fostei primării, transformată dintr-o ruină într-un potențial nou hotel.

Bugetul pentru programul de valorificare a patrimoniului cultural din zonă prevede:

  • amenajarea galeriei romane Cătălina-Monulești într-un muzeu;
  • restaurarea celor 41 de case monument-istoric din Roșia Montană;
  • amenajarea și restaurarea zonei istorice protejate, peste 300 de case, pentru viața de zi cu zi a comunității;
  • amenajarea unui muzeu pentru prezenta descoperirilor programului de cercetare a patrimoniului;
  • includerea întregii zone protejate și a monumentelor restaurate în circuitul turistic european, regional și național;
  • continuarea programul de arheologie preventivă.

Mineritul și dezvoltarea turismului nu se exclud reciproc, ci merg mână în mână în asigurarea de oportunități pentru o dezvoltare durabilă pe termen lung, nu numai la nivel național, dar și local. Restaurarea patrimoniului cultural și dezvoltarea unui sector de servicii poate astfel acționa în sprijinul dezvoltării antreprenoriatului printr-un program de dezvoltare durabilă.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Un comentariu pentru “Finlanda: mineritul aurifer duce la un turism durabil. La fel se poate întâmpla la Roșia Montană”

Se poate si la noi, desigur! Dar la noi nu se vrea!

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului