Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Locuri de muncă și dezvoltare economică


Categorii: Cum se face la alţii, Noutăţi, Ştiaţi că...?

N-am să mă satur niciodată să aduc în discuție argumentele economice pentru relansarea industriei miniere. Și, fără legătură cu proiectul Roșia Montană, citiți despre zeci de mii de locuri de muncă în Australia (și aici), din alte țări – despre cum vede lucrurile un absolvent de învățământ superior din SUA, ce beneficii economice aduce mineritul în Canada, și exemple de dezvoltare economică din minerit în Finlanda și Suedia.

Și apoi citiți ce părere are Evenimentul Zilei despre asta.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


8 comentarii pentru “Locuri de muncă și dezvoltare economică”

Lisa

Nu as putea sa accept niciodata exploatarea de la Rosia, in primul rand pentru efectele nocive ale exploatarilor miniere si apoi pentru ca nu inteleg de ce trebuie ca aurul nostru sa fie extras de altii. Daca unii considera ca e in regula ca noi sa fim muritori de foame si altii sa se imbogateasca exploatand resursele nationale( care apropo sunt ale tuturor) e treaba lor, eu sper din toata inima ca aceasta exploatare sa nu inceapa niciodata.

Cătălin Hosu

@Lisa
Pentru că exploatările miniere sunt nocive se deschid în fiecare an zeci, poate sute de mine în lume? Pentru că exploatările miniere sunt nocive se pregătește Australia să creeze 70.000 de locuri de muncă în minerit în următorii 3-4 ani? pentru că exploatările miniere sunt nocive are Canada o contribuție de 35 de miliarde de dolari la PIB și unul din 48 de anagajați în industria minieră și conexă?
Sunt sigur ca vei gasi raspuns pe blogul ăsta la toate întrebările și comentariile de mai sus. După ce lșe citești și le înțelegi, te aștept cu întrebări clare.

Lisa

Nu, nu pentru asta, ci pentru ca oamenii sunt atat de avari si egoisti incat nu se gandesc decat la profitul lor pe termen scurt. Daca am avea capacitatea de a ne gandi la ce se va intampla peste 10, 20 ..100 de ani, cu siguranta nimeni nu ar mai face astfel de exploatari. Din pacate ….nevoia de a fi cat mai bogat, infiferenta fata de cei din jur si fata de cei ce vor urma, acceptarea si lipsa de maturitate in gandire a unora ne va distruge viitorul. Pacat!

Cătălin Hosu

@Lisa
Proiectul minier a început în 1997, adică acum 15 ani. Dacă este implememntat, mai durează cel puțin 22 de ani. Deci, în total 37 de ani – în nici un caz, 37 de ani este termen scurt!, în care putem investi beneficiile proiectului minier în dezvoltarea pe termen lung a zonei.

Lisa

Atunci cand vorbim de viitorul copiilor, nepotilor , stranepotilor si a tuturor generatiilor viitoare,37 de ani sunt o secunda; secunda in care putem sa-i distrugem , doar pentru ca unora li se pare ” termen lung”. E ca si cum ati spune ca daca termini toata apa de pe Tera in 37 de ani pentru a “salva” un milion de oameni este foarte bine.
Dar ceilalti?
Domunle Catalin nu va cunosc si ca sa fiu sincera nici nu cred ca vreau sa cunosc un om care pune interesul putinor oameni deasupra interesului intregii Romanii.
Eu am crescut cu “casa in spate” si nu ma tem sa o iau de la capat, pentru a-mi castiga traiul zilnic, poate de aceea cred ca solutia pentru cei pentru care ” luptati” ( cred ca defapt va aparati propriile interese)este un nou inceput, pe alte meleaguri. A ne vinde tara, a ne otravi urmasii, nu cred ca e o solutie pentru nimeni, cu atat mai putin pentru cei care aparent se leaga de meleagurile acelea.
Asa ca va intreb ,si va rog sa imi raspundeti cu toata sinceritatea, daca copii si nepotii dv ar fi obligati sa traiasca intr-un mediu nociv ati mai pleda cu atata ardoare?

Cătălin Hosu

@Lisa
Intreaba-i pe roșieni – printre care sunt mândru să mă număr și eu, doar locuiesc aici de 9 ani – ce-și doresc. Ai să vezi că 90-95% dintre ei își doresc să continue tradiția minieră de aproape 2.000 de ani a zonei.
Și, dacă nu mă cunoști, nu mă judeca. Nici pe roșieni. Propune tu o soluție. Pentru că s-au / ne-am săturat de povești și împotriviri, fără soluții, fără propuneri.

Lisa

Daca citeati cu atentie observati ca am propus deja solutia. In plus se pare ca cititi printre randuri altfel nu imi explic cu ati omis pronumele de politete. Nu judec pe nimeni, sunt doar revoltata ca va avantati sa sustineti cauze despre care sunteti , cu intentie, informati gresit. Traditie miniera exista si in alte zone ale tarii, unde deasemenea exista riscuri dar nu atat de dezastruoase. Insist respectuos sa nu va mai lasati manipulati si orbiti de promisiuni puerile, sa cantariti si sa ganditi pe termen lung( ma refer aici la generatiile viitoare) pentru ca nu imi doresc sa judec ci doar sa ajut la buna informare a celor dezinformati o sa va pun pe parcurs cateva link-uri.
Astazi http://www.rosiamontana.ro/img_upload/a0bbb7e04b2fbd96fb1096ae1548da32/Ce_este_cianura.pdf

Cătălin Hosu

@Lisa
Scuze pentru pronumele de politețe. Eu nu sunt informat greșit, cu sau fără intenție, de nimeni. Lucrez în proiectul ăsta de aproape 9 ani, locuiesc în Roșia Montană tot de aproape 9 ani. Specialiștii sunt cei care trebuie să evalueze acest proiect în totalitate, cu beneficii și cu riscuri. Ei stabilesc dacă sunt „dezastruoase” cum ați menționat sau nu. Iar în practica minieră internațională, în câteva sute de mine se folosește exact aceeași tehnologie. Și vorbesc de țări de pe toate continentele, țări mari sau mici, foarte dezvoltate sau mai puțin. Ba chiar UE o numește BAT – Best Available Technolgy.
Nici eu nu-mi explic cum nu judecați, deși mă acuzați că mă las manipulat și orbit de promisiuni puerile. Tot ce se întâmplă la Roșia Montană se face împreună cu comunitatea, de către comunitate, pentru comunitate. Comunitate care a elaborat un plan strategic de dezvoltare socio-economică a comunei Roșia Montană, strategie elaborată participativ de catre liderii comunităţii, membrii comunităţii şi alţi parteneri in colaborare cu Agenţia Naţională a Zonelor Miniere – Birou Regional
Alba. http://www.primariarosiamontana.ro/userfiles/PlanulRO.pdf
Mulțumesc pentru link, dar dacă doriți să vă informați echilirat și echidistant, urmăriți și alte website-uri, cum ar fi http://www.RMGC.ro, http://www.EuroMines.ro, http://www.InfoMine.com, http://www.CyanideCode.org și chiar acest blog (are multe categorii, cu exemple de prin toată lumea), nu doar website-ul menționat în link-ul dat mai sus. Poate că http://www.CyanideCode.org e cel mai în măsură să lămurească modul de folosire al cianurii în minerit.
M-am uitat mai atent să văd unde este soluția propusă, dar n-am găsit decât cea cu „casa în spate”. Asta e soluția propusă pentru câteva mii de oameni din Roșia Montană și câteva sute de mii de oameni din zonele miniere ale țării? Să plece? Unde?

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului