Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

O realitate a secolului nostru: țările bogate își datorează succesul exploatării resurselor naturale (partea I – SUA)


Categorii: Cum se face la alţii, Industria minieră, Resurse, Ştiaţi că...?

Acest articol este tradus și adaptat după cel apărut pe CNN iReport în 11 iulie 2013.

Există voci care susțin că în ultimii ani, în întreaga lume, se dezvoltă o mișcare importantă împotriva mineritului, în general, și a mineritului aurifer în special. Suporterii acestei mișcări declară că țările și companiile folosesc resursele minerale fără grijă pentru mediu, patrimoniu cultural sau comunitățile locale.

Dacă ne uităm la țările care se află constant în topul creșterii economice și a dezvoltării, vom vedea că o parte a scucesului acestor performeri de vârf se datorează tocmai mineritului, în special cel de aur și argint, modern și responsabil. Mineritul responsabil se face cu respect atât pentru mediu, cât și pentru comunitățile locale, iar aceste mine din Suedia, Finalnda, Noua Zeelandă și SUA, ca să numim doar câteva, sunt exemple de minerit modern în care mediul este protejat și se face parteneriat cu comunitatea locală. Acest articol oferă o perspectivă prin care Roșia Montană se poate dezvolta odată cu startul proiectului minier propus și poate demonstra că mineritul se poate face în mod responsabil în sec. al XXI-lea.

Trecut, prezent și viitor – Victor, Colorado, SUA

În districtul minier Cripple Creek, aflat în inima ținutului aurului, lângă orașul Victor, aurul a fost descoperit și exploatat din ultima decadă a secolului al XIX-lea. Compania The Cripple Creek & Victor Gold Mining și-a început operațiunile în zonă în 1976, iar în 1993 a început proiectarea și autorizarea minei moderne actuale Cresson. Procesul de obținere a avizelor necesare și de conformarea cu reglementările locale, statale și federale a durat până în 1994.

Cresson este o operațiune minieră în carieră, cu un procedeu convențional de heap-leaching (leșiere cu cianură pe halda de minereu, nu în circuit închis în uzină), care folosește cianura pentru extragerea aurului din minereul măcinat și cărbune activ pentru recuperarea aurului din soluție. Lingourile de aliaj doré obținute în urma procesului sunt apoi trimise la rafinat pentru procesarea finală. Procedura de leșiere se conformează cu reglementările stricte pentru calitatea apei și funcționează ca o instalație cu descărcare zero, adică toate soluțiile se recirculă, nu se descarcă nimic în sistemul hidrografic. Proiectarea include incinte cu membrană de impermeabilizare dublă sau chiar triplă și sisteme extinse de monitorizare de mediu care, împreună cu implicarea permanentă și continuuă a angajaților, asigură protecția mediului.

Compania care operează mina Cresson este o parte integrantă vie și funcțională a moștenirii culturale a comunității, astfel că a coordonat relocarea și renovarea/restaurarea a peste 25 de structuri istorice din Victor și din zona Cripple Creek din apropiere. Iar acest lucru este atât o recunoaștere a valorii istorice a resurselor din punct de vedere al patrimoniului și al comunităților locale, cât și un mod de participa la bunăstarea comunității.

Mina Cresson își propune să păstreze aceeași capacitate de producție până în 2026, când va intra în faza de scădere a producției, urmată de închiderea și reabilitarea de mediu finală, cu redarea terenurilor circuitelor naturale productive. Însă, noi descoperiri făcute în urma cercetării geologice creează posibilitatea extinderii zonei miniere și a unor obiective industriale de înaltă tehnologie.

(va urma)

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Un comentariu pentru “O realitate a secolului nostru: țările bogate își datorează succesul exploatării resurselor naturale (partea I – SUA)”

Doar politicienii din tarile nordice au inteles ca JUSTITIA SOCIALA poate fi eficienta doar cand se contopeste cu onoarea,virtutea,demnitatea.

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului