Restaurarea casei 364

9/12/2013

Adela Pârvu a scris un articol despre una dintre restaurările pe care colegii mei le fac în zona protejată „Centrul istoric al Roșiei Montană”. E important că munca lor este recunoscută. Pentru că e o muncă de o calitate deosebită! Dar nu mai comentez, ci las imaginile să vorbească. Vedeți și articolul Adelei, ca să […]

Mineritul aurifer responsabil și dis...

31/10/2013

Un nou raport de cercetare al World Gold Council demonstrează în detaliu rolul constructiv pe care mineritul aurifer responsabil îl are dezvoltarea durabilă socio-economică, în special în țările gazdă.

Școala de lângă mina cu cianuri

30/10/2013

Am scris despre mina de aur Martha, din orașul Waihi, de câteva ori. Dar acest videoclip spune mult mai mult decât vorbele.

Beneficiile economice pentru România...

21/10/2013

Proiectul Roșia Montană va genera aproximativ 2,3 miliarde dolari pentru statul român și venituri de aproape 2,9 miliarde dolari în economia României.

Cele mai cunoscute monede de aur din...

17/05/2013

Monedele de aur se bat pentru tezaurizare și pentru vânzare. Sunt oameni – din ce în ce mai mulți – care preferă să cumpere aur în loc să-și deschidă conturi de economii.

Urmărește-mă și pe: Youtube Picasa LinkedIn RSS Feed

Povești de demult


Categorii: Concurs, Noutăţi, Roşia: proiectul, Ştiaţi că...?

Așa cum vă spuneam și în articolele trecute, fiecare casă din Roșia Montană a purtat cu ea în timp o poveste care a marcat istoria locului. Oamenii care au trecut pragul caselor, familiile care au locuit acolo și preocupările lor și-au lăsat, fără îndoială, amprementa asupra acestor clădiri, devenite peste vreme monumente istorice.

Vă invit să pătrundem astăzi, chiar și virtual, în încăperile caselor Egylet și Kovacs din Roșia Montană. Prima dintre ele are numărul 390, este una dintre cele mai cunoscute clădiri din zonă. De ce? Aici se află o cârciumă și un mic magazin. Localnicii se strâng aici, ca în vremurile bune de odinioară, la un pahar de vorbă, depănând amintiri din perioada de glorie a Roșiei Montane.

Casa Kovacs, casa nr. 395, a fost construită în 1870, și este astăzi monument istoric. Famila Kovacs a fost renumită de-a lungul vremii pentru atelierul de croitorie, unde se croiau și coseau cele mai chic creații vestimentare, după moda vremiim de la Budapesta și Viena.

Hai să călătorim cu gândul în istoria Roșiei Montană.

Feed RSS pentru acest articol Adresa de Trackback


Nu există comentarii

Răspunde și tu

ape acide Aur Baia Mare beneficii economice calendar cianură comunitate concurs CSM Știința Baia Mare Cupa României Gold Corporation la rugby Cupa României la rugby dezinformare dezvoltare dezvoltare durabilă ecologişti festival Finlanda industrie minieră jurnalism lanternă localnici locuri de muncă minerit minerit responsabil Noua Zeelandă Patrimoniu povestea aurului responsabilitate resurse revista presei RMGC Roşia: proiectul Roşia Montană Roşia Montană Gold Corporation rugby specialişti spirit protestatar Suedia Timișoara tradiții wallpaper wallpaper Blackberry wallpaper iPad wallpaper iphone ziua minerului